5 beneficii ale vitaminei D, la care nu te așteptai

Beneficiile vitaminei D sunt extinse mai departe de cele mediatizate. Dincolo de asimilarea calciului în organism, un nivel optim de vitamina D asigură buna funcționare a întregului organism: piele, sistem nervos, sistem imunitar, cardiovascular și chiar emoțional. Vă invităm să citiți în continuare pentru a afla mai multe despre riscurile mai puțin cunoscute ale deficitului de vitamina D. Cunoaștem cu toții cel puțin un caz, dacă nu cumva ne înscriem chiar noi în această categorie. Care? A celor care se plimbă sau s-au plimbat la un moment dat – din cabinet medical, în cabinet medical – fără ca specialiștii să găsească nici rezolvarea, nici cauza problemelor acuzate: dureri în tot corpul, lipsă generalizată de energie, infecții repetate care ajung ușor la complicații, depresie, probleme de concentrare, migrene, oboseală extremă pe parcursul zilei și transpirații la nivelul capului. Rezultatul este, de cele mai multe ori, o suită costisitoare de analize care ies în limite normale. Medicul, în fața presiunii de a pune totuși un diagnostic, oferă o explicație de genul: fibromialgie, sindromul oboselii cronice, ipohondrie sau chiar manifestare somatică a unor probleme de natură emoțională. Simptomele se păstrează în ciuda oricărui tratament. O simplă analiză a nivelului de vitamina D ar oferi răspunsul la toată această situație chinuitoare, care ajunge să ne afecteze pe toate planurile vieții noastre. Știm deja că deficitul de vitamina D duce la demineralizare osoasă, la creșterea riscului de infecții și de afecțiuni cardiovasculare, având chiar implicare în dezvoltarea diabetului. Aflați mai multe din articolul Cele mai cunoscute 5 beneficii ale vitaminei D la adulți! Există însă și efecte mai puțin cunoscute, despre care veți afla în rândurile care urmează.

1. Vitamina D și bolile autoimune

În linii generale, mecanismul bolilor autoimune este destul de transparent. Așa cum, în cazul unei răceli, sistemul imunitar se activează pentru a distruge bacteriile, la fel se întâmplă și cu bolile autoimune. Doar că, în această a doua situație, dușmanii „patogeni” sunt, din motive mai complicate, chiar celulele propriului corp. Sistemul imunitar poate ataca, ca pe niște intruși, celulele diverselor organe interne. Astfel, avem de-a face cu diferite boli: astm (prin afectarea sistemului respirator), diabet de tip 1 (celulele pancreatice sunt identificate ca străine și distruse de sistemul imunitar). Când ținta este țesutul nervos, vorbim despre scleroza multiplă, iar când tiroida este vizată, vorbim despre tiroidita Hashimoto sau de boala Graves. Și sistemul digestiv poate fi afectat de bolile autoimune: boala intestinală inflamatorie – colita ulcerativă și boala Crohn. Vitamina D are un dublu rol la nivelul sistemului imunitar, stimulându-l, atunci când ne aflăm în fața unei amenințări reale (virus, bacterii, ciuperci), și ponderându-l, atunci când se întoarce împotriva celulelor propriului corp. Această aptitudine de modulare a celulelor sistemului imunitar este utilizată și în lupta cu celulele canceroase.

2. Vitamina D și cancerul

Studiile arată că vitamina D are un rol important în prevenția cancerului, dar aduce beneficii și în cazul celor deja diagnosticați. Tot cercetările realizate în ultimii 20 de ani au arătat că apariția și extinderea cancerului se leagă atât de nivelul Vitaminei D, cât și de rezistența la insulină. În ce fel? Cancerul apare și avansează atunci când balanța între moartea celulelor și apariția celulelor noi, în procesul de regenerare, este dezechilibrată. Vitamina D este implicată în moartea celulelor, în timp ce insulina se leagă de apariția celulelor noi. Dacă vitamina D lipsește din corpul nostru, atunci mor prea puține celule din cele care sunt deja îmbătrânite. Acest lucru, asociat cu creșterea secreției de insulină și creșterea numărului de celule noi, creează terenul pentru anormalitatea de care cancerul are nevoie. Această legătură între vitamina D și cancer este subliniată de nenumărate studii.

3. Legătura între bolile neurologice și vitamina D

În calitatea ei de boală neurologică autoimună, scleroza multiplă se leagă de deficitul de vitamina D. Există însă multe alte boli neurologice ce ar putea fi prevenite prin asigurarea unui nivel optim de vitamina D: Alzheimer, Parkinson și chiar autismul. Un studiu realizat la Universitatea Angers, Franța, și publicat în 2011 în Dementia and Geriatric Cognitiv Disorders a subliniat un risc mai mare de dezvoltare a demenței la femeile care aveau un nivel de vitamina D sub 10 ng/ml, față de cele cu un nivel peste această valoare. În ceea ce privește boala Parkinson, un studiu realizat la Universitatea Harbin, din China, a arătat un risc mai mic de dezvoltare a bolii în cazul persoanelor care practicau zilnic activități în aer liber și/sau luau suplimente de vitamina D.

4. Importanța vitaminei D în depresie

Studiile au arătat că persoanele care suferă de tulburări de dispoziție sezoniere și de stări depresive frecvente au și un nivel scăzut de vitamina D. Vârstnicii predispuși la depresie și cu un nivel scăzut al performanței cognitive prezintă și ei un deficit de vitamina D. Un studiu realizat într-un spital universitar din nordul Norvegiei, ce a avut în vedere un eșantion format din 159 de bărbați și 282 de femei, cu vârste între 21 și 70 de ani, a arătat că persoanele cu valori ale vitaminei D mai mici de 16 ng/ml au avut simptome depresive mai accentuate decât cele cu valori de peste 16 ng/ml. Mai mult, starea pacienților s-a îmbunătățit după o suplimentare cu vitamina D (doze între 20.000 și 40.000 unități), spre deosebire de grupul placebo.

5. Pielea trădează deficitul de vitamina D

Da, pielea este primul laborator în care se secretă vitamina D și tot ea este cea care produce simptome puternice și extrem de vizibile pentru a atrage atenția asupra deficitului de vitamina D. Una dintre afecțiunile care sunt alimentate de acest deficit de vitamina D (printre alte cauze) este psoriazisul, boală cronică de piele, de natură autoimună. Pe lângă deficitul de vitamina D, stresul joacă un rol foarte important în declanșarea episoadelor. Și în cazul vitiligo-ului s-au înregistrat legături cu deficitul de vitamina D. Aceasta este o boală autoimună care atacă melanocitele de la nivelul pielii. În mod paradoxal și cancerul de piele – datorat expunerilor nepotrivite la soare – este influențat de deficitul de vitamina D – cauzat de o expunere insuficientă. În cadrul unui studiu realizat la Universitatea California din San Francisco, SUA, s-a formulat ipoteza că vitamina D și și receptorul ei (VDR) împiedică dezvoltarea și chiar apariția formațiunilor tumorale la nivelul pielii. Un nivel sub limită de vitamina D poate determina chiar și pierderea părului. Cercetătorii de la Universitatea din Cairo, Egipt, au dezvăluit faptul că nivelul de vitamina D și de fier era mai scăzut în cazul femeilor care sufereau de căderi ale părului față de cele din grupul de control. De asemenea, în cadrul unui studiu realizat la Școala de Sănătate Publică Harvard s-a observat că administrarea suplimentelor de Vitamina D (1.000 UI) timp de o lună a dus la îmbunătățirea clinică semnificativă a simptomelor severe ale eczemei. Având în vedere că și în cadrul urticariilor cronice sistemul imunitar joacă un rol central, vitamina D este din nou un actor principal. Luând în calcul beneficiile și lipsa riscurilor asociate, suplimentarea cu vitamina D devine absolut necesară. Alegerea produsului potrivit este însă foarte importantă. Super Vitamin D3 de la Zenyth, pe suport de ulei de cocos și 2.000 UI vitamina D/capsulă, este un supliment alimentar premium, cu biodisponibilitate ridicată. Produsul poate fi folosit începând cu vârsta de 12 ani, pentru completarea necesarului zilnic de vitamina D. Surse:  

Articole recomandate