Stres, anxietate, depresie: remedii naturale și plante adaptogene

Stresul nu există în sine. Este o reacție a corpului, a creierului și a psihicului nostru în fața unei cereri externe sau interne: schimbări, presiuni, conflict interior. Este important de știut însă că stresul nu este numai negativ. Pe de-o parte este cel care, aflat în limite normale, ne ajută să fim motivați, creativi, să acționăm pentru îndeplinirea scopurilor noastre. Pe de altă parte, acțiunea prelungită și la cote înalte a hormonilor de stres – adrenalina și cortizolul – ne pune sănătatea în pericol, putând duce la instalarea unor grave boli cronice.

Reacții și efecte diferite în fața stresului

Este important de știut că toți suntem stresați, uneori la un nivel imperceptibil conștient, în fiecare minut. Tot ce vine ca stimul din afara corpului, chiar alimentele pe care le consumăm, o simplă convorbire telefonică sau deplasarea la locul de muncă atrag din partea corpului răspunsuri dintre cele mai diferite, de la individ la individ. Modul în care gestionăm stresul se modifică și în timp, chiar pentru același individ. Într-o anumită perioadă a vieții un proiect dificil poate fi tratat cu încredere și și trăit cu un minimum de stres, pentru ca în altă perioadă să atragă reacții absolut devastatoare. Dintr-un alt punct de vedere, evenimentele și factorii stresori pot avea o acțiune de lungă sau de scurtă durată. Putem îndura stresul la locul de muncă, la școală sau într-o situație dificilă de familie, pentru perioade lungi de timp sau putem trece prin evenimente limită, care ne pun viața în pericol și care au efecte negative mult timp după încheierea evenimentului.

Ce facem într-o lume care se schimbă?

Ei bine, ne adaptăm. Însă nu o putem face toți la fel, ci în funcție de genetică, de istoricul personal, de modul în care am ales sau nu să avem grijă de sănătatea noastră. Îmbunătățirea modului în care reacționăm la stres se poate face pe mai multe paliere: apelarea la un psihoterapeut, controlul alimentației, identificarea și eliminarea surselor de stres care nu ne sunt necesare. Un rol foarte important îl au însă plantele adaptogene: Ashwagandha, Rhodiola, Schisandra chinensis. Consumate  în mod regulat, acestea ajută organismul în lupta cu efectele stresului și îmbunătățesc calitatea vieții în mod natural.

Cum recunoaștem efectele stresului?

Stresul ne afectează 360 de grade, indiferent de sursa lui. Multe dintre simptome ne aduc în cabinetele medicale specializate, fără a fi însă vorba despre o afecțiune specifică a unui organ.

Efectele stresului la nivel corporal

 • Dureri de cap: Stresul poate determina apariția durerilor de cap sau agravarea lor.
 • Tensiune și durere musculară: Stresul acumulează tensiune la nivelul mușchilor. În timp, stresul cronic poate duce la dureri de cap sau de spate, ce au ca sursă tensiunea musculară.
 • Oboseală: Un corp care se află în permanentă încordare și stare de alertă consumă cantități impresionante de energie, chiar și în repaus.
 • Modificări ale apetitului sexual: Creierul și psihicul joacă un rol important în dinamica sexuală. Stresul poate genera astfel disfuncții erectile și diminuarea apetitului sexual.
 • Tulburări digestive: Sistemul digestiv este unul dintre primele afectate, apărând astfel durerile de stomac, greața, constipația, diareea etc.
 • Tulburări de somn: Stresul creează dificultăți la adormire, iar de multe ori, provoacă treziri repetate pe timpul nopții.

Efectele stresului asupra dispoziției

 • Anxietate
 • Neliniște
 • Lipsă de motivare
 • Scăderea puterii de concentrare
 • Senzația de copleșire
 • Iritabilitate și furie
 • Stări de tristețe până la depresie

Efectele stresului asupra comportamentului

 • Alimentația în exces sau refuzul hranei
 • Ieșiri nervoase
 • Abuz de droguri sau alcool
 • Retragere socială
 • Renunțarea la activitățile de bază
 • Pierderea interesului pentru activități de interes în trecut.

Ce se întâmplă în corpul nostru când suntem stresați?

 • Situația, stimulul stresant este perceput la nivel psihic ca o amenințare. Și, ca în fața oricărui potențial pericol, corpul intră într-o stare de alertă: fugi pentru a te salva sau rămâi și lupți cu amenințarea? Stresul te ține practic într-o permanentă stare de pericol.
 • Chiar dacă uneori pericolul este doar zgomotul puternic, reacția organismului este similară cu cea din fața unui atac. Hipotalamusul transmite semnalul către glandele suprarenale pentru a elibera hormonii stresului – adrenalină și cortizol. Rolul acestor hormoni este de a activa și a pompa sânge în zonele necesare pentru fugă sau pentru apărare: mușchi, inimă și alte organe importante.
 • Hormonii stresului pot afecta sistemele respirator și cardiovascular, făcându-le să funcționeze cu dificultate. Astmul sau alte tulburări deja existente se agravează.
 • Baia de hormoni la care organismul este supus determină eliberarea unei cantități mai mari de glucoză în sânge, pentru a ajuta organismul cu energie. Aceasta este și explicația pentru care stresul cronic poate duce la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Cum acționează StressHelp?

Stress Help este o formulă inovatoare complexă, un nou produs în portofoliul Zenyth, destinat creșterii rezistenței la stres. Consumând StressHelp în mod regulat, ne bucurăm de beneficiile unora dintre cele mai studiate plante adaptogene: Bacopa monnieri, Rhodiola, Ashwagandha, Schisandra. Toate aceste plante acționează împreună, potențându-se reciproc, ca soluții adaptogene, antistres, antioxidante, antidepresive, neuroprotectoare și tonice nervoase. Produsul conține doar extracte standardizate, ceea ce asigură, pe de o parte, o doză constantă de substanță activă și, pe de altă parte, eficiența produsului.

Ce conține Stress Help?

 • Bacopa monnieri – stimulent pentru memorie, concentrare și învățare, ameliorează simptomele anxietății: nervozitate, palpitații, insomnie, oboseală, dureri de cap, dificultăți de concentrare, tulburări de somn, hiperactivitate. (1)
 • Ashwagandha (Withania somnifera): proprietăți adaptogene, bun tonic nervos, susține capacitățile fizice și mentale în caz de slăbiciune, extenuare, oboseală, probleme de concentrare, migrene. (2)(3)(4)
 • Rhodiola rosea: Susține funcțiile organismului, combate stresul și efectele negative ale acestuia, menține sănătatea sexuală, reduce oboseala și reinstalează starea de bine (energie și vitalitate). (5)(6)
 • Turmeric (Curcuma longa) ajută în stări inflamatorii, susține funcția digestivă și hepatică, protejează sistemul cardiovascular, menține în limite normale colesterolul și glicemia, contribuie la încetinirea îmbătrânirii precoce. (7)(8)
 • Schisandra chinensis are efect adaptogen, crește rezistența la stres, nivelul energetic, performanța fizică, combate oboseala și insomnia, diminuează simptomele sindromului premenstrual, epuizarea, iritabilitatea, depresia și tulburările de memorie. (9)
 • Camellia sinensis neutralizează radicalii liberi și combate stresul oxidativ, contribuie la reglarea florei intestinale. (10)
 • N-acetil L-carnitină are rol antioxidant, ajută în creșterea rezistenței la efort, menținerea metabolismului energetic normal, funcționarea normală a sistemului nervos și a celui cardiovascular.

Spre deosebire de medicamentele clasice cu rol de reglare a efectelor stresului, StressHelp este un produs care nu creează dependență și poate fi utilizat pe durată nelimitată. Dacă problemele asociate stresului persistă, este important consultul unui specialist medical sau unui psihoterapeut. Ceea ce este important de reținut este că stresul, fiind o reacție a noastră în fața provocărilor de orice fel ale mediului, poate fi ameliorat în primul rând din interior.

Referințe:

 1. Curr Neuropharmacol. 2018 Apr 19. doi: 10.2174/1570159X16666180419123022. [Epub ahead of print] – Insights into the molecular aspects of neuroprotective Bacoside A and Bacopaside I.
 2. Appl Biochem Biotechnol. 2018 Nov 12. doi: 10.1007/s12010-018-2920-2. [Epub ahead of print] – Withaferin A Protects Against High-Fat Diet-Induced Obesity Via Attenuation of Oxidative Stress, Inflammation, and Insulin Resistance
 3. Phytomedicine. 2018 Nov 15;50:257-284. doi: 10.1016/j.phymed.2018.09.204. Epub 2018 Sep 20. – Novel molecular mechanisms for the adaptogenic effects of herbal extracts on isolated brain cells using systems biology.
 4. Neuromolecular Med. 2018 Sep;20(3):343-362. doi: 10.1007/s12017-018-8497-7. Epub 2018 May 30. – Withania somniferaas a Potential Anxiolytic and Anti-inflammatory Candidate Against Systemic Lipopolysaccharide-Induced Neuroinflammation.
 5. J Sport Health Sci. 2018 Oct;7(4):473-480. doi: 10.1016/j.jshs.2016.05.005. Epub 2016 May 20. – Effects of Rhodiola rosea supplementation on mental performance, physical capacity, and oxidative stress biomarkers in healthy men.
 6. Int J Psychiatry Clin Pract. 2018 Jan 11:1-11. doi: 10.1080/13651501.2017.1417442. [Epub ahead of print] – Stress management and the role of Rhodiola rosea: a review.
 7. Int Immunopharmacol. 2019 Feb;67:138-144. doi: 10.1016/j.intimp.2018.12.012. Epub 2018 Dec 11. – Curcumin relieves depressive-like behaviors via inhibition of the NLRP3 inflammasome and kynurenine pathway in rats suffering from chronic unpredictable mild stress.
 8. Pharmacol Res. 2018 Nov 3;139:126-140. doi: 10.1016/j.phrs.2018.11.001. [Epub ahead of print] Molecular pharmacology of inflammation: Medicinal plants as anti-inflammatory agents.
 9. Biomed Pharmacother. 2018 Oct;106:902-909. doi: 10.1016/j.biopha.2018.07.035. Epub 2018 Jul 12. – Schisandrin A prevents oxidative stress-induced DNA damage and apoptosis by attenuating ROS generation in C2C12 cells.
 10. Front Physiol. 2018 Aug 17;9:1137. doi: 10.3389/fphys.2018.01137. eCollection 2018. – Green Tea Extract Preserves Neuromuscular Activation and Muscle Damage Markers in Athletes Under Cumulative Fatigue.

 

Articolul precedent
Colobiotic: cele mai bune probiotice pentru colon și imunitate
Articolul următor
ImmunoHelp: Imunitate puternică indiferent de sezon

Related Posts

Nu sunt rezultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu