Acasă Sindromul intestinului permeabil – 8 alimente pentru refacerea mucoasei intestinale

Sindromul intestinului permeabil – 8 alimente pentru refacerea mucoasei intestinale

Oamenii de știință încep să acorde o atenție din ce în ce mai mare sănătății tractului digestiv, ca punct de plecare pentru reglarea și echilibrarea întregului organism. Sindromul intestinului permeabil – o deteriorare a mucoasei intestinale – este un fenomen care apare ca rezultat al alimentației deficitare, al stresului și al ritmului de viață dezechilibrat. Toxinele care pătrund în organism provoacă boli și simptome la nivelul întregului corp, de la oboseala generalizată la boli autoimune. Ce putem face pentru a repara mucoasa intestinală în mod natural, veți afla din rândurile care urmează.

Ce este sindromul intestinului permeabil?

Înainte de toate, haideți să aflăm mai multe despre sindromul intestinului permeabil. În mod normal, pentru o persoană sănătoasă, mucoasa intestinală funcționează ca o sită care permite absorbția anumitor substanțe benefice pentru individ și previne trecerea în organism a substanțelor dăunătoare. Cu alte cuvinte, este semi-permeabil. Pentru cei care suferă de sindromul intestinului permeabil, această plasă devine disfuncțională și permite trecerea în organism, în fluxul sanguin, a proteinelor, bacteriilor, particulelor nedigerate. Rezultatul? Apar tulburări digestive (balonare, diaree, meteorism), probleme la nivelul pielii (acnee, iritații, eczeme, mâncărimi, rozacee), alergii, boli autoimune (artrita reumatoidă, diabet etc.).  Această problemă, localizată la nivelul intestinului subțire, poate duce și la modificări de natură psihoemoțională – anxietate sau depresie. Există cazuri în care creșterea nejustificată în greutate, infertilitatea, durerile de cap și migrenele sunt tot manifestări ale sindromului intestinului permeabil.

Ce duce la apariția sindromului intestinului permeabil?

  • Toxicitatea crescută, atât din alimentație (alimente procesate, fast-food), cât și din mediu – de la aerul respirat la apa pe care o consumăm și produsele cosmetice cu care ne îngrijim. În aceeași categorie putem introduce și anumite medicamente de care ajungem să facem abuz din ce în ce mai mult: antiinflamatoare, antiacide și antibiotice.
  • Persoanele care suferă de constipație cronică au și ele un risc crescut de a dezvolta sindromul intestinului permeabil. Toxinele din scaun, în timp, produc inflamații la nivelul mucoasei și „slăbirea” sitei despre care vorbeam mai devreme.
  • Dereglarea florei intestinale, cu dezvoltarea excesivă a bacteriilor dăunătoare și distrugerea celor benefice, provoacă la rândul ei iritarea și inflamarea mucoasei intestinului subțire.
  • Glutenul este, de cele mai multe ori, un factor agravant chiar dacă persoana respectivă nu are o intoleranță la gluten.

Deteriorarea intervine treptat, iar boala escaladează, afectând din ce în ce mai multe organe și sisteme. Ce se poate face? Este important să abordăm o nouă dietă în care anumite alimente sunt evitate, în timp ce altele sunt folosite cu precădere, având rol reparator pentru mucoasă.

Ce alimente sunt de evitat în sindromul intestinului permeabil?

Există o serie de alimente care sunt recunoscute pentru slaba toleranță și pentru efectele iritante pe care le au asupra sistemului digestiv. Renunțarea la acestea este un pas foarte important în ameliorarea efectelor acestui sindrom.

  • Produse pe bază de grâu: pâine, paste, cereale, făină de grâu, cușcuș etc.
  • Cereale cu conținut de gluten: grâu, orz, secară și ovăz.
  • Carne procesată: carne roșie, carne de vită, șuncă etc.
  • Produse preparate prin coacere: prăjituri, brioșe, biscuiți, plăcinte, produse de patiserie și pizza.
  • Snacks-uri: biscuiți, muesli, popcorn, covrigi etc.
  • Produse lactate: lapte, brânzeturi și înghețată.
  • Uleiuri rafinate: uleiuri de rapiță, floarea-soarelui, soia și șofrănel.
  • Îndulcitori artificiali: aspartam, sucraloză și zaharină.
  • Sosuri: dressing pentru salată, precum și sosuri de soia, teriyaki și sos hoisin.
  • Băuturi: alcool, băuturi carbogazoase și alte băuturi zaharoase.
  • Alte alimente interzise: fast-food, cartofi prăjiți, cereale cu adaos de zahăr, batoane de ciocolată etc.

Top 8 alimente cu rol de refacere și regenerare a mucoasei intestinale!

1. Supa de oase

Supa de oase este unul dintre cele mai importante remedii în repararea mucoasei intestinale. Colagenul, alături de glucozamină, susțin sănătatea mucoaselor, normalizează funcționarea digestiei și reglează tranzitul intestinal. În plus, glucozamina combate inflamația de la nivelul tractului digestiv și stimulează producerea de colagen nou. Însă, oricât am încerca, supa de oase nu este un aliment ce poate fi integrat cu ușurința în dieta zilnică, pe termen lung. Suplimentele naturale de la Zenyth, pe bază de colagen, oferă o alternativă la fel de sănătoasă și mult mai ușor de administrat. Beauty Help, în varianta cu gust de căpșuni sau ciocolată, oferă 8000 mg COLAGEN bioactiv hidrolizat, în doza zilnică de produs. În plus, vitamina C și MSM-ul din compoziția Beauty Help stimulează producerea naturală a colagenului. Tot doza zilnică recomandată, de 15 g Beauty Help, conține și 500 mg glucozamină, alături de resveratrol și Vitamina C, remedii recunoscute pentru lupta, mereu câștigătoare, cu radicalii liberi.

2. Nuca de cocos

În acestă categorie intră orice produse pe bază de nucă de cocos, fie că vorbim despre uleiul de cocos, frișca sau iaurtul de cocos. De ce este un ingredient important în refacerea mucoasei intestinale? Pentru că are rol antimicrobian, antifungic, antiviral și antiparazitar. În plus, iaurtul de cocos aduce necesarul de probiotice fără a produce deteriorări ale tractului digestiv.

3. Glutamina

Glutamina este un tip de aminoacid produs în interiorul organismului din acidul glutamic. Aminoacizii sunt, dintr-un anumit punct de vedere, ca niște cărămizi de temelie la baza proteinelor. Glutamina produce combustibil pentru tractul gastrointestinal, în special la nivelul celulelor din intestinul subțire. Potrivit biologului George Mateljan, autor al cărții ”Cele mai sănătoase alimente din lume”, glutamina oferă structura pentru ca aceste celule să facă față microorganismelor cu potențial de risc și moleculelor cu efect alergenic. Glutamina este folosită, alături de glucoză, de către celulele albe din sânge și de către mușchi, ca o sursă imediată de combustibil.

L-Glutamina de la Zenyth, supliment alimentar sub formă de pulbere, este recomandat atât pentru menținerea sănătății mucoasei intestinale, cât și pentru susținerea imunității, recuperare musculară și în stările de convalescență. Este obținută din surse vegetale, prin fermentație microbiană și nu conține gluten, lactoză sau soia.

4. Fibrele

Despre importanța fibrelor pentru menținerea sănătății sistemului digestiv se vorbește deja de mult timp. Cu toate acestea, analizând  dieta multora dintre noi, vom constata că aportul de fibre este mult sub limita necesară.

Un consum echilibrat de fibre ajută în prevenția afecțiunilor intestinale, inclusiv constipația și bolile diverticulare. Studii recente au subliniat importanța consumului de fibre în reducerea inflamațiilor sistemice și în susținerea unui sistem imunitar sănătos.

ColonHelp de la Zenyth este o alegere ideală pentru completarea sănătoasă a dietei zilnice cu fibre. ColonHelp are în compoziție atât fibre solubile, cât și insolubile, precum și plante cu rol detoxifiant. Astfel ajută la eliminarea toxinelor care se fac responsabile de reacțiile inflamatorii de la nivelul mucoasei, îmbunătățirea digestiei și normalizarea tranzitului intestinal, menținerea colesterolului și glicemiei în limite normale și păstrarea greutății corporale.

5. Acizii grași omega-3

Acizii grași omega-3 se găsesc în cantități semnificative în pește și în fructe de mare, mai ales în cele sălbatice, nu de crescătorie. Somonul, de exemplu, este una dintre cele mai importante surse de omega-3 și de Vitamina D. Pentru a asigura doza necesară recomandată de omega-3, suplimentele naturale oferă soluția cea mai ușoară și sănătoasă. Acest tip de acizi grași reduc inflamația și susțin creșterea bacteriilor benefice din flora intestinală. Cercetătorii au arătat că acizii grași omega-3 au un rol important în remedierea afecțiunilor cronice ale intestinelor – printre care tulburările metabolice, obezitate și cancer colorectal. O creștere a aportului de Vitamina D scade dramatic nivelul inflamației în organism și susține menținerea unei flore intestinale echilibrate, prevenind instalarea anumitor infecții. Dacă alegerea ta sunt suplimentele, Omega-3 Marine de la Zenyth este alegerea ideală. Uleiul de pește folosit are biodisponibilitate și toleranță crescută. Produsul are un conținut ridicat de acizi EPA și DHA și un nivel scăzut de acizi grași saturați. Este foarte ușor tolerat de către organism, nu determină reflux, regurgitații sau gust neplăcut după administrare și poate fi consumat și de către persoanele cu sensibilitate gastrică, care nu tolerează uleiul de pește obișnuit.

6. Vitamina C din surse naturale

Ne-am obișnuit să credem că citricele sunt principala sursă de Vitamina C. Există însă multe alte surse, mult mai puternice, din care ne putem extrage acest necesar: pătrunjelul, ardeiul iute și verdețurile de primăvară. Cum se leagă Vitamina C de refacerea mucoasei intestinale? Vitamina C are un rol important în formarea colagenului și, în plus, este un bun antiinflamator – calmând mucoasa tractului digestiv. Datorită acțiunii ușor antimicrobiene ajută la menținerea echilibrului florei intestinale și la prevenția multiplicării bacteriilor dăunătoare. Atunci când vorbim despre suplimente, este ideală alegerea vitaminei C naturale, așa cum este cazul produsului din portofoliu Zenyth. Acesta este obținută fructe de pădure liofilizate (uscate prin congelare – păstrează proprietățile nutritive ale fructelor proaspete), precum și antioxidanți naturali, bioflavonoide și antocianidine care ajută la o mai bună asimilare și acțiune a Vitaminei C.

7. Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir este unul dintre remediile importante în tulburările și afecțiunile stomacului: ameliorează stările de greață, atenuează simptomele sindromului intestinului permeabil, inclusiv crampe ale stomacului, balonări, constipație și diaree. Tot ghimbirul, consumat după masă și în mod regulat, ajută la absorbția nutrienților, la echilibrarea florei intestinale prin rolul antimicrobian și la distrugerea bacteriilor responsabile de refluxul esofagian. Una dintre variantele ușoare în care poți consuma ghimbirul este sub formă de ceai: se adaugă o lingură de ghimbir proaspăt ras în apă fierbinte, se mai fierbe timp de un minut, se strecoară și se consumă când s-a răcit puțin. Se consumă ideal, după masă.

8. Oțetul de mere

Oțetul de mere este un antimicrobian natural. Acesta inhibă dezvoltarea unui anumit tip de bacterie, care are un conținut mare de lipopolizaharide (LPS), o endotoxină ce crește permeabilitatea mucoasei intestinale. Oțetul de mere ajută în mod natural organismul să producă acidul clorhidric din sucul gastric, îmbunătățind digestia și absorbția substanțelor nutritive. Contrar credințelor generale, persoanele care suferă de reflux gastroesofagian au de fapt un pH scăzut al acidului gastric.

Surse:

  • https://www.amymyersmd.com/2018/04/8-foods-repair-gut-you-should-be-eating/
  • MMW Fortschr Med.2018 Nov;160(Suppl 5):16-21. doi: 10.1007/s15006-018-1052-5. Epub 2018 Oct 26. [Migraine prophylaxis with a probiotic. Results of an uncontrolled observational study with 1,020 patients].
  • PLoS One.2018 Oct 11;13(10):e0198716. doi: 10.1371/journal.pone.0198716. eCollection 2018.Grape polyphenols reduce gut-localized reactive oxygen species associated with the development of metabolic syndromein mice.
  • Nutrients.2018 Sep 8;10(9). pii: E1267. doi: 10.3390/nu10091267. The Gut-Brain Axis in Alzheimer’s Disease and Omega-3. A Critical Overview of Clinical Trials.
  • Int J Mol Sci.2018 Aug 1;19(8). pii: E2251. doi: 10.3390/ijms19082251. The Perturbance of Microbiome and Gut-Brain Axis in Autism Spectrum Disorders.
  • Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry.2017 Aug 1;78:34-50. doi: 10.1016/j.pnpbp.2017.04.027. Epub 2017 Apr 22. Shared metabolic and immune-inflammatory, oxidative and nitrosative stress pathways in the metabolic syndromeand mood disorders.

 

 

Articole recomandate