Prostata inflamată sau prostatita – Top 3 remedii naturale

Inflamațiile prostatei sunt suferințe destul de des întâlnite în viața bărbaților adulți. 1 din 6 persoane de sex masculin suferă, cel puțin o dată în viață, de prostatită de cauză infecțioasă sau nu. Simptomele ne fac viața dificilă, iar tratamentul nu poate fi amânat. Haideți să vedem, în rândurile care urmează, care sunt cauzele ce duc la inflamarea prostatei și cum putem ameliora simptomele, cu ajutorul remediilor naturale.

Ce este prostata?

Prostata este o glandă de dimensiuni mici care are însă o importanță foarte mare asupra stării de sănătate a bărbaților și, în special, asupra funcției reproducătoare. Prostata secretă aproximativ o treime din lichidul eliminat prin ejaculare. Datorită poziționării acestei glande – la baza uretrei, sub vezică – o prostată inflamată poate cauza probleme nu doar la nivel reproductiv, ci și la nivelul aparatului urinar. Pentru golirea vezicii urinare, urina trebuie să treacă prin uretră. Dacă acesta este blocată sau îngustată, urina rămâne blocată în vezică sau este insuficient eliminată. Acest lucru determină senzația de urinare constantă, urinatul des, dar slab cantitativ, riscul unor infecții urinare și multe altele.

Ce este prostatita sau prostata inflamată?

Există mai multe probleme ce pot să apară la nivelul prostatei: adenomul de prostată (apariția unei tumori benigne, necancerigene, ce determină creșterea în volum a prostatei), prostatitele  și cancerul de prostată. Prostatitele sunt practic inflamații ale prostatei, ce pot avea sau nu cauze infecțioase. Independent de cauze, simptomele sunt extrem de deranjante și au un impact major asupra calității vieții. Prostatitele pot afecta indiferent de vârstă, spre deosebire de adenomul de prostată sau cancerul de prostată ce sunt specifice mai degrabă vârstei de peste 40-45 de ani.

Care sunt simptomele prostatitei?

  • Disuria sau durerea în timpul urinării.
  • Senzația de urinare urgentă.
  • Urinări frecvente și însoțite de durere.
  • Durere în timpul ejaculării.
  • Dureri în partea inferioară a spatelui.
  • Durere la baza penisului și scrotului.
  • Frisoane, febră și dureri musculare.
  • Lipsă de energie la modul general.

Care sunt tipurile de prostatită?

Există două tipuri de prostatită, în funcție de cauzele care au dus la inflamarea prostatei.

Prostatită bacteriană – Prostată inflamată din cauză infecțioasă:

Acest tip de prostatită este forma mai rar întâlnită și cea mai ușor de diagnosticat. Ceea ce produce simptomele este prezența unei infecții bacteriene la nivelul prostatei. Bacteriile pot pătrunde în organism în timpul unui act sexual neprotejat sau pot să apară ca și complicații în urma creșterii în volum a prostatei. Complicațiile amânării tratamentului pot fi destul de grave, ducând chiar la deces. Prostatita bacteriană se poate și croniciza atunci când este dublată de alte boli asociate, precum pietre la prostată sau adenom de prostată. Această formă de prostată inflamată în mod cronic este una dintre cauzele principale ale infecțiilor urinare recurente în cazul bărbaților.

Prostatitele non-bacteriene – Sindromul durerii pelvine cronice

Atunci când avem de-a face cu o prostată inflamată cronic, fără existența unei bacterii, vorbim despre prostatitele non-bacteriene sau despre sindromul durerii pelvine cronice. Acestă formă de prostatită este mai des întâlnită decât cea bacteriană. Și pe cât este de des întâlnită, pe atât este de dificil de diagnosticat. Simptomele pot să apară și să dispară, fără ca pacientul să identifice un șablon. Cauzele despre care se vorbește în lumea medicală sunt multiple. Există specialiști care sesizează o legătură între nivelul de stres și apariția acestor dureri. Pentru alții, cauzele pot fi de natură psihologică sau pot ține de o disfuncție a sistemului imunitar, neurologic sau endocrinologic. Și mediul pare să joace un rol important, temperaturile scăzute părând să agraveze intensitatea durerilor sau să le declanșeze după o perioadă fără incidente, în timp ce căldura are un rol calmant. Studiile arată, de exemplu, că țările nordice, recunoscute pentru temperaturile scăzute, se confruntă cu mult mai multe cazuri de prostatite non-bacteriene, în comparație cu țările cu temperaturi mai blânde. Pentru alți specialiști, o explicație suplimentară vine din legătura cu diverse alergii și intoleranțe alimentare, diabet sau infecții virale.

Care sunt factorii de risc ai prostatitei?

  • Persoanele de vârstă mijlocie sau tinerii.
  • Existența episoadelor anterioare de prostatită.
  • Traumatisme în zona pelvină.
  • Folosirea cateterului pentru golirea vezicii urinare.
  • Realizarea unei biopsii de prostată.
  • Alte boli asociate, precum infectarea cu HIV.

Care sunt complicațiile prostatitei?

  • Infecție bacteriană în sânge.
  • Epididimita – inflamație a epididimului, tub lung și răsucit care face legătura cu testiculele.
  • Abces la nivelul prostatei.
  • Infertilitate, ca efect al prostatitei cronice.

Care sunt remediile naturale pentru ameliorarea prostatitei?

Natura oferă, și de această dată, remedii naturale care ajută în atenuarea sau chiar anularea simptomelor în cazurile de inflamare a prostatei. Calitatea vieții celui afectat se îmbunătățește semnificativ, prin diminuarea inflamațiilor, reglarea secreției de hormoni și susținerea funcționării sistemului urinar.

  • Extractul de palmier pitic (Saw palmetto) este un extract folosit destul de extins ca soluție de menținere a sănătății tractului urinar și reproducător. Produsele pe baza acestui extract oferă beneficii asemănătoare tratamentelor clasice și au mult mai puține efecte adverse și precauții în utilizare. Astfel, palmierul pitic are rol antiinflamator și antispastic, reducând inflamația și durerea de la nivelul vezicii urinare și prostatei. În plus, reduce manifestările ușoare și moderate ale creșterii în volum a prostatei: urinări frecvente – inclusiv nocturne, jet urinar slab. S-a demonstrat clinic faptul că extractul de Saw Palmetto inhibă enzima 5-alfa-reductaza, cea care converteşte testosteronul la dihidrotestosteron – metabolit biologic activ al hormonului testosteron, care stimulează creşterea în volum a prostatei, căderea părului și care este factor de risc pentru cancerul de prostată. Astfel, extractul de palmier pitic participă la reducerea căderii părului din cauze hormonale și ajută la creșterea producției de spermă și a vigorii sexuale. Are rol benefic și în cazul prostatitelor infecțioase, crescând rezistența sistemului imunitar.
  • Extractul din pielițe și pulpă de rodie (Punica granatum) este cunoscut ca sursă de quercetină, caempferol, elagitaniuri (punicalagin), acid elagic, antocianidine, luteolină, compuși asociați cu scăderea ratelor de apariție a cancerelor sau a bolilor de inimă. Este un puternic antioxidant și antiinflamator și un bun adjuvant în infecțiile urinare și prostatitele infecțioase. Are rol antibacterian (Salmonella spp., Shigella spp., Staphylococcus aureus, Escherichia coli enterohemoragica O157:H7, Streptococcus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica), antifungic (Candida albicans) și antiviral (virusul herpetic genital, virusul gripal).
  • Scoarța de prun african (Pygeum africanum) conține numeroși constituenți incluzând fitosterolii, triterpenele și acidul ferulic. Fitosterolii au acțiune antiinflamatoare prin inhibarea producerii de prostaglandine în prostată. Acidul ferulic scade nivelul de colesterol din prostată, iar esterii ferulici reduc nivelurile de prolactină (un hormon care promovează absorbția de testosteron în glanda prostatică). Triterpenele pentaciclice blochează, de asemenea, enzimele responsabile de distrugerea țesuturilor conjunctive, scad inflamația și edemele, contribuind la  ameliorarea simptomelor de prostată mărită. Astfel, consumul produselor pe bază de scoarță de prun african reduce frecvența urinărilor nocturne, îmbunătățește funcția erectilă și fertilitatea, previne apariția infecțiilor tractului urinar și îmbunătățește fluxul natural al secrețiilor prostatei.

Varianta ideală de a ne bucura de beneficiile acestor remedii naturale este prin intermediul extractelor standardizate. Ce presupune acest lucru și de ce este important? Un produs, supliment alimentar, care se are în compoziție extracte standardizate, oferă o concentrație controlată, făcând posibil astfel un tratament cu doze controlate, mult mai eficient.

ProstaHelp Forte: formulă complexă pentru sănătatea prostatei

Acesta este și cazul produsului ProstaHelp Forte de la Zenyth, un supliment alimentar natural pe bază de extracte standardizate din plante: Saw palmetto/palmier-pitic, pulpă și pieliță de rodie, scoarță de prun-african, quercetină din mugur de salcâm-japonez, curcumină din turmeric, plus bromelaina din ananas. Formula complexă a produsului ProstaHelp Forte funcționează ca un antiinflamator și antialgic natural și ajută semnificativ la reducerea manifestărilor ușoare și moderate ale creșterii în volum a prostatei: urinări frecvente cu jet slab, inclusiv nocturne. În plus, are rol de protecție împotriva infecțiilor virale sau bacteriene ale tractului urinar.

Articole recomandate