Acasă Infecțiile urinare repetate – remedii naturale care funcționează

Infecțiile urinare repetate – remedii naturale care funcționează

Infecțiile urinare sunt una dintre cele mai întâlnite forme de infecții bacteriene cu care se confruntă femeile. Aproximativ 50-60% dintre femei vor trăi, cel puțin o dată în viață, un episod de infecție urinară. Principala cauză o reprezintă Escherichia coli, sau E. coli, iar riscul recurenței este foarte mare. Din fericire, există multiple modalități în care pot fi tratate și prevenite, chiar cu ajutorul remediilor naturale.

Când știi că te confrunți cu infecții urinare repetate?

De obicei, tractul urinar este steril, însă bacteriile pot pătrunde, urcând dinspre tractul urinar inferior și provocând infectarea. Factorii patogeni care se află în vezica urinară pot genera simptome multiple, de la nevoia urgentă de a urina – mult mai des ca de obicei – la usturimea în timpul urinării și chiar sângerare. Există însă și cazuri, cam 8%, în care aceste bacterii sunt lipsite de simptome și devin mult mai greu de depistat și tratat. Există mai mulți factori care predispun la întoarcerea repetitivă a infecțiilor urinare:

  • Pietrele la nivelul rinichilor și vezicii.
  • Bacteriile care ajung în uretră în timpul contactului sexual.
  • Schimbările în secreția de estrogen în perioada menopauzei.
  • Forma sau funcționarea atipică a tractului urinar.
  • Predispoziția genetică pentru dezvoltarea infecțiilor repetate.
  • Înaintarea în vârstă.

Dacă pe perioada ultimelor 6 luni ai avut cel puțin 2 episoade simptomatice, atunci putem spune că te confrunți cu infecțiile urinare repetate sau recurente. Controlul medical oferit de către un medic urolog este absolut necesar, precum și analizele specifice pentru identificarea cauzelor bolii și pentru conturarea unei scheme de tratament.

Care sunt simptomele unei infecții urinare repetate?

Urinări frecvente

  • Prezența sângelui în urină și schimbarea culorii acesteia.
  • Senzația de usturime și arsură în timpul urinării.
  • Durerea de rinichi sau, mai exact, o durere în partea inferioară a spatelui, sub coaste.
  • Durere în zona vezicii urinare.
  • Dacă infecția urcă spre tractul urinar superior, spre rinichi, simptomele se complică, putând pune chiar viața în pericol.
  • Greață și vărsături.
  • Creșterea temperaturii corporale.
  • Oboseală.
  • Amețeli și dezorientare.

 

Investigații și tratament pentru infecțiile urinare repetate?

Pentru a ajunge la cauza infecțiilor urinare repetate, dincolo de analiza simptomelor descrise de pacient, medicul va recomanda, în primul rând, un sumar de urină și o urocultură. În cazul în care informațiile obținute nu oferă claritatea necesară pentru întregul tablou, pot fi solicitate  hemoleucograma, creatinina și VSH-ul. Pentru identificarea existenței pietrelor la rinichi sau a celor de la vezica urinară, se apelează la ecografia abdominală.

Fiind vorba despre infecții urinare repetate, avem, de multe ori, de-a face cu bacterii foarte rezistente la tratament, ceea ce complică eliminarea lor din organism. Tratamentul presupune cure repetate de antibiotice (6 luni – 2 ani) și, în funcție de simptome, antispastice, antalgice, antipiretice. Pentru prevenție, medicii recomandă antiseptice luate preventiv sau, cel mult, produsele sau suplimentele pe bază de merișor american. În funcție de bolile asociate sau vârsta la care apare o infecție urinară, tratamentul poate fi mai complex.

Remedii naturale pentru infecțiile urinare repetate

Astfel de cure extinse cu antibiotice aduc mari dezechilibre la nivelul florei intestinale, scăzând în timp puterea organismului de a lupta singur cu infecțiile. Desigur, antibioticele clasice sunt extrem de importante. Abuzul este însă contraindicat, mai ales când există variante de antibiotice naturale și imunostimulatoare naturale, mult mai blânde cu organismul și suficient de eficiente, în multe cazuri. Iată câteva exemple de remedii naturale indicate în infecțiile urinare:

1. Antibiotice, antibacteriene și antifungice naturale

  • Goldenseal este o plantă recunoscută pentru acțiunea sa antibacteriană și antifungică, fiind utilă nu numai în infecțiile urogenitale, ci și în cele respiratorii sau digestive (enterite cu diaree acută).
  • Fructele de afin-american au un rol cheie în prevenția infecțiilor urinare repetate. Unul dintre beneficiile suplimentare vine din faptul că acest remediu natural nu determină creșterea rezistenței microorganismelor (ca în cazul terapiilor cu antibiotic). Suplimentele pe bază de fruncte de afin american au și rol antioxidant, antiviral, antibacterian și diuretic, ajutând și la eliminarea pietrelor la rinichi.
  • Rădăcina de ghimbir este utilizată pe scară largă pentru creșterea imunității. De asemenea, are rol antibacterian (împotriva unor bacterii precum Escherichia coliStaphylococcusPseudomonasProteusPorphyromonas, Haemophilus influenza) și inhibă creșterea unor tulpini de Helicobacter pylori (responsabil de apariția ulcerului gastric). Este un antiviral, antifungic, antiinflamator și analgezic natural foarte eficient.

2. Imunostimulator și antiinflamator natural:

  • Astragalus stimulează creșterea imunității organismului și puterea de apărare în fața infecțiilor, are acțiune antiinflamatoare și antioxidantă.
  • Rădăcina de turmeric are un rol antioxidant extraordinar. Datorită capacității de neutralizare a radicalilor liberi contribuie la întărirea sistemului imunitar și la menținerea rezistenței în fața alergiilor.
  • Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute metode de întărire a sistemului imunitar. Are însă și rol antiinflamator, antioxidant, accelerează cicatrizarea rănilor și regenerarea țesuturilor. În plus, crescând ușor aciditatea urinei, previne dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar.
  • Scoarța de ulm roșu acționează la nivelul mucoaselor întregului organism având rol de calmare și de protecție împotriva infecțiilor. Pentru mucoasele tractului digestiv oferă protecție în caz de hiperaciditate, ulcer, colită, boala Crohn, sindromul colonului iritabil. De asemenea, protejează tractul urinar în fața infecțiilor, are rol antioxidant, antialgic, antiinflamator și diuretic.

3. Probioticele

Bacteriile care formează microbiomul organismului nostru sunt foarte ușor distruse de stres, alimentație nesănătoasă, oboseală și chiar schimbările de temperatură. Unele dintre cele mai mari pericole sunt însă tratamentele cu antibiotice, care nu fac diferența între bacteriile bune și cele rele. Cu alte cuvinte, nu atacă doar factorii patogeni, ci și bacteriile bune, care ne mențin sănătoși. Rezultatul este apariția disbiozei intestinale, ce se manifestă prin tulburări digestive, crampe abdominale, diaree, balonare. Pentru a menține un sistem imunitar puternic, chiar și după tratamentele cu antibiotice clasice, este necesară administrarea unui probiotic. Pentru a avea efectul dorit, probioticele trebuie să fie de fapt simbiotice. Adică să conțină, pe lângă probiotice – prebiotice – fibre care hrănesc probioticele și le ajută să se fixeze și să se înmulțească în organism.

Alte sfaturi pentru preventie

Opiniile experților sunt variate în ceea ce privește influența pe care schimbările din stilul de viață le-ar putea avea în reducerea infecțiilor tractului urinar. Există însă câteva măsuri de precauție care ar putea diminua riscul de instalare și recurență a acestor infecții..

  • Consumul unei cantități suficiente de lichide, în special apă, pentru a preveni aderarea bacteriilor la mucoasa tractului urinar.
  • Urinările frecvente, de câte ori se simte și cea mai mică nevoie.
  • Ștergerea, după urinare sau defecație, din față spre anus.
  • Alege să îți faci duș mai degrabă decât baie în cadă.
  • Folosește alte metode contraceptive decât diafragma sau spermicidele.
  • Urinează, cât se poate de repede, după un contact sexual.
  • Evită produsele de îngrijire intimă care conțin parfumuri puternice ce pot irita mucoasa.

Știm că nu este o noutate, însă este foarte adevărat. Este mult mai ușor să previi decât să tratezi! Administrează remedii naturale împotriva infecțiilor urinare chiar de la primele semne. Doar așa vei putea evita formele grave ale infecțiilor. Dacă nu sesizezi nicio îmbunătățire, iar starea ta se agravează, consultul medical de specialitate devine un imperativ.

Articole recomandate