Acasă De ce avem nevoie de MSM?

De ce avem nevoie de MSM?

Are puternice proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și detoxifiante și este util în stările de stres, inflamații ale mucoaselor, alergii și tulburări gastro-intestinale. De asemenea, ajută la detoxifierea și energizarea organismului, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, îmbunătățește permeabilitatea celulară și protejează celulele de stresul oxidativ. Toate acestea sunt doar câteva dintre beneficiile MSM-ului (metilsulfonilmetan), cea mai importantă formă de sulf pentru toate organismele vii, având importante proprietăți preventive și terapeutice, bazate pe principii evidente. MSM se găsește în fructele și legumele proaspete (1-4 mg/kg) sau în laptele crud de la vacile care pasc pe pășuni (2-5 mg/kg), însă se pierde rapid atunci când intervine pasteurizarea, congelarea sau prezența radiațiilor de orice tip. Concentrațiile scăzute de MSM din organism au fost legate de stări de oboseală, depresie, sensibilitate ridicată la stres fizic și psihologic, probleme articulare, precum și de un număr mare de boli degenerative.

MSM elimină durerea cronică

Poate cea mai importantă descoperire cu privire la MSM este că alină durerea. În anul 1999, dr. Stanley W. Jacob (DMSO Pain Clinic in Portland) și dr. Ronald M. Lawrence (International Association for the Study of Pain, American Association for the Study of Headaches) au publicat cartea „The Miracle of MSM: The Natural Solution for Pain”, bazată pe experiența și cercetările lor legate de MSM. Experiența lor de 20 de ani în combaterea durerii folosind MSM a arătat că pentru 18.000 de pacienți cu dureri cronice, MSM a diminuat sau redus durerea pentru 70% dintre ei. Tipurile de durere tratate cu succes cu MSM le includ pe cele cauzate de osteoartrită, poliartrită reumatoidă, fibromialgie, migrene, dureri musculare, bursită, leziuni sportive etc. MSM-ul blochează transferul impulsurilor dureroase prin fibrele nervoase și îmbunătățește activitatea cortizolului, hormonul natural antiinflamator produs de organism. De asemenea, dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația sângelui, acționează ca un relaxant muscular și stimulează mecanismele naturale de apărare în organism prin reglarea metabolismului prostaglandinelor. Nu în ultimul rând, MSM vindecă țesutul cicatricial și face pielea mai flexibilă.

MSM potențează acțiunea vitaminelor A, D, C și E

MSM este considerant un potențator pentru cele mai multe vitamine și elemente nutritive, cum ar fi vitamina C, coenzima Q10, complexul de vitamine B, vitaminele A, D, E, aminoacizi, calciu, magneziu și multe altele. MSM îmbunătățește absorbția celulară a acestor substanțe nutritive și le prelungește durata de viață. Organismul poate utiliza mai bine nutrienții și ne putem bucura de suplimente alimentare mult mai eficient.

MSM este un antioxidant puternic

MSM este capabil să lege și să inactiveze radicalii liberi. Stresul, malnutriția, poluarea, metalele grele și contaminanții organici din apă și hrană, radiațiile și fumul de țigară determină supraproducția de radicali liberi, iar în astfel de cazuri, organismul are nevoie de antioxidanți precum MSM. Sursă importantă de sulf, MSM este esențial pentru buna funcționare a sistemului antioxidare al organismului întrucât pentru neutralizarea radicalilor liberi, organismul folosește o varietate de enzime antioxidante care conțin aminoacizi sulfurici. Sulful e necesar pentru formarea a ceea ce este considerat cel mai puternic antioxidant nutrițional – glutationul. Dar pe lângă faptul că potențează efectul antioxidanților nutritivi binecunoscuți (vitaminele C și E, coenzima Q10, seleniul), MSM acționează în sine ca un antioxidant.

MSM ajută la detoxifiere și ameliorează alergiile

MSM crește capacitatea celulelor de a elimina deșeurile toxice. Mai mult decât atât, MSM alină simptomele unui număr mare de alergii, inclusiv alergii alimentare, cutanate sau inhalatorii. Caracteristica antialergică majoră este legată de capacitatea MSM de a căptuși mucoasa și de a forma un blocaj natural între gazde și alergeni. MSM alină alergiile prin detoxifiere și eliminarea radicalilor liberi, precum și prin îmbunătățirea permeabilității celulare. Mai multe cercetări au constatat o legătură directă între folosirea MSM și rezistența la alergeni, iar specialiștii au remarcat că MSM funcționează ca un inhibitor de histamină cel puțin la fel de bine precum antihistaminicele tradiționale, fără efecte secundare negative.

MSM e de ajutor în bolile neurologice

Creierul este extrem de sensibil la efectele materialelor toxice, precum metalele grele și compușii organici. Mulți dintre acești compuși tind să se acumuleze în celulele nervoase și pot provoca daune oxidative severe. MSM este unul dintre puținii antioxidanți care pot depăși cu ușurință bariera sânge-creier. Acesta previne și repară daunele oxidative, restabilind elasticitatea și permeabilitatea membranei celulare. Acest lucru permite celulelor nervoase să înceapă să-și excrete deșeurile.

MSM e eficient în bolile autoimune

MSM luptă împotriva inflamației care rezultă în urma reacțiilor autoimune, în care organismul se „autoaprinde“. De exemplu, persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă beneficiază din plin de efectele MSM, mai multe studii arătând că acesta reduce semnificativ degenerarea articulară și inflamația. Efectul benefic al MSM în astfel de cazuri se datorează în parte capacității sale de a îmbunătăți permeabilitatea celulară, permițând substanțelor nocive să iasă și nutrienților să intre, prevenind acumularea presiunii în celule și evitând cauzele inflamației.

MSM ține departe paraziții

Una dintre cele mai uimitoare descoperiri privind MSM este acțiunea antiparazitară împotriva Giardia, Trichomonas, limbricilor sau nematozilor. Proprietățile antiparazitare majore ale MSM provin din capacitatea acestuia de a căptuși mucoasa și de a forma o interfață naturală de blocare între gazdă și parazit. Este ca și cum MSM ar acoperi mucoasa, iar paraziții ar găsi-o impenetrabilă și nu s-ar putea agăța de ea. Neputându-se lipi, paraziții sunt pur și simplu eliminați din corp.

MSM luptă împotriva diabetului

Vitamina B cu conținut de sulf sau biotina reprezintă o parte importantă a glucokinazei, enzima implicată în utilizarea glucozei. Sulful este, de asemenea, o componentă a insulinei, hormon proteic secretat de pancreas, care e esențial pentru metabolismul glucidic. Lipsa de sulf nutrițional în dietă poate duce la o producție scăzută de insulină activă biologic. Studiile indică faptul că MSM îmbunătățește absorbția glucozei celulare prin îmbunătățirea permeabilității celulare, echilibrând nivelul de zahăr din sânge și restabilind funcționarea normală a pancreasului.

MSM ajută în durerile musculare și crampe

Mai ales în combinație cu vitamina C, MSM și-a demonstrat capacitatea remarcabilă de a reduce sau chiar elimina incidența durerilor musculare și a crampelor picioarelor sau spatelui. MSM este deosebit de eficient pentru pacienții în vârstă, care au astfel de crampe în timpul nopții sau după perioade îndelungate de inactivitate. Multe persoane cu rigiditate musculară sau articulară au raportat o îmbunătățire semnificativă a stării lor după utilizarea MSM pentru o perioadă de timp.

MSM sprijină activitatea gastrointestinală

Un studiu a arătat că cel puțin 75% dintre persoanele care iau medicamente împotriva acidității stomacului au putut să-și reducă în mod considerabil sau chiar să elimine medicația după o săptămână în care au consumat un supliment alimentar cu MSM. Într-un alt studiu, 21 de subiecți cu probleme de constipație au primit doze zilnice de 500 mg de MSM și 1 g de vitamina C. Toți subiecții cu o funcționare anormală a colonului au revenit la normal și și-au păstrat echilibrul atât timp cât MSM a făcut parte din dieta lor. Aceste studii arată că MSM are capacitatea de a reduce aciditatea din stomac și constipația mai bine decât unele medicamente prescrise frecvent.

MSM e folosit în disfuncțiile pulmonare

MSM permite organismului să absoarbă și să folosească mai eficient oxigenul. În primul rând, acesta îmbunătățește elasticitatea celulelor pulmonare și permeabilitatea membranelor celulare lungi, permițând să inhalăm mai mult aer și, astfel, să treacă mai mult oxigen prin fluxul sanguin. În al doilea rând, MSM previne și corectează coagularea celulelor roșii din sânge, permițând sângelui să absoarbă mai mult oxigen. Mai mult decât atât, prin îmbunătățirea permeabilității membranei celulare, celulele din tot corpul pot lua mai mult oxigen din sânge și, prin urmare, pot produce mai multă energie.

MSM ajută în managementul stresului

Multe persoane care folosesc MSM au raportat o creștere a rezistenței la efort. Studiile efectuat pe animale au arătat că suplimentarea cu MSM a sporit puterea de adaptabilitate și a prevenit apariția bolilor în intervalul studiat. Unii cercetători susțin chiar faptul că adăugarea de MSM în hrana animalelor ar putea reduce stresul și le-ar îmbunătăți sănătatea astfel încât utilizarea antibioticelor ar putea fi redusă considerabil.

MSM îți înfrumusețează pielea, părul și unghiile

Sulful este considerat mineralul natural al frumuseții, deoarece păstrează pielea netedă și părul strălucitor. Sulful este indispensabil pentru producerea de colagen și cheratină, proteinele necesare pentru sănătatea și întinerirea pielii, unghiilor și părului. Mai multe tipuri de cercetări au arătat că tulburările dermatologice, inclusiv cele care sunt legate de alergii, răspund favorabil unui regim alimentar suplimentat cu MSM. Dozele orale de MSM s-au dovedit eficiente împotriva acneei, rozaceei și mâncărimii pielii, iar utilizarea cutanată este utilă în tratarea psoriazisului, eczemelor, dermatitei, mătreții și infecțiilor fungice.

MSM500 de la Zenyth conține cea mai pură formă de MSM

Te poți bucura de toate beneficiile de mai sus cu ajutorul suplimentului alimentar natural MSM500 de la Zenyth. Cu o doză optimă de MSM per capsulă (500 mg), produsul are efectele menționate asupra întregului organism. MSM500 conține cea mai pură formă de MSM – OptiMSM, ingredient premium, certificat pentru calitate și consistență în SUA. OptiMSM este singura formă de MSM recunoscută de FDA (Agenția Americană pentru Controlul Medicamentului) ca fiind sigură pentru a fi utilizată în suplimentele alimentare, în batoane și produse pentru sportivi.
Profită chiar acum de beneficiile celei mai pure forme de MSM!

Sursa și literatura de specialitate:

  • msm-info.com/
  • Herschler, R.J.: Methylsulfonylmethane and Methods of Use. United States Patent 4,296,130: 1981.
  • Herschler, R.J.: Methylsulfonylmethane in Dietary Products. United States Patent 4,616,039: 1986.
  • Herschler, R.J.: Dietary Products and Uses Comprising Methylsulfonylmethane. United States Patent 4,863,748: 1989.
  • Herschler, R.J.: MSM: a Nutrient for the Horse. Eq. Vet. Data, 1986.
  • Mindell, E.L.: The MSM Miracle. Enhance Your Health with Organic Sulfur. Good Health Guides, Keats Publishing, Inc, Connecticut, USA: 1997.
  • Ley, B.M.: The Forgotten Nutrient MSM: on Our Way Back to Health with Sulfur. Health Learning Handbooks, BL Publications, California: 1998.
  • Owen, B.: Ask Dr. Bob?? Why MSM?? Health Hope Publishing House, California, 1997
  • Jacob, S.W: The Current Status of MSM in Medicine. Am. Acad. Med. Prev., 1983.
  • Jacob, S.W. and Herschler, R.J.: Introductory Remarks: Dimethylsulfoxide after Twenty Years. Ann. N.Y. Acad. Sci.: 1983.
  • Moore, R.D. and Morton, J.I.: Diminished Inflamatory Joint Disease in Mice Ingesting Dimethylsulfoxide (DMSO) or Methylsulfonylmethane (MSM). Fed. of Am. Soc. for Exp. Biol., Proceedings 69th Ann. Meeting 1985: 692.
  • Richmond, V.L.: Incorporation of Methylsulfonylmethane into Guinea Pig Serum Proteins. Life Sciences 1986, vol. 39, pp 263-268.
  • Morton, J.I. and Siegel, B.V.: Effects of Oral Dimethylsufoxide (DMSO) and Dimethylsulfone (MSM) on Murine Autoimmune Lymphoproliferative Disease. Proc. Of the Soc. for Exper. Bio. and Med. 1986, vol. 183, pp. 227-230.
  • Munck-Khoe, L.K. de: Vitaminen, Hardware of Software? Deel 1. Ortho 14(5), 1996: 204-211.
  • Munck-Khoe, L.K. de: Vitaminen, Hardware of Software? Deel 2. Ortho 14(6), 1996: 252-261.
  • Vos, R. de: De Magie Van Het Leven Zit in De Chemie. Folia Orthica 1998 (1): 7-10.
  • Lamers, H.J.: Ferdinand Huneke, Ontdekker en Grondlegger van de Neuraaltherapie. Tijdschr. Voor Integr. Geneesk. 1996; 12(1): 18-22.
  • Nieuwenhuis, R.A.: Anti-oxidanten, De Effectieve Beschermers van Onze Gezondheid. Orthos Media, Den Haag, 1993

Articole recomandate