Acasă B1 – vitamina stării de bine

B1 – vitamina stării de bine

Oboseală, nervozitate, capacitate scăzută de memorare şi concentrare? Toate acestea pot fi puse pe seama deficitului de tiamină, vitamină din categoria B-urilor, responsabilă, printre altele, cu menţinerea bunei funcţionări a sistemului nervos.

Vitamina B1 pentru energie şi echilibru

Tiamina sau vitamina B1 este esenţială în metabolismul glucidelor şi al proteinelor şi în buna funcţionare a sistemului nervos central şi periferic, a aparatului digestiv, a glandelor endocrine, în procesul de creştere şi în absorbţia intestinală a grăsimilor. Este responsabilă cu menţinerea unui nivel energetic ridicat, fiind implicată în procesul de convertire a glucozei în energie, are rol antioxidant şi este contribuie la sinteza serotoninei (hormonul fericirii). Vitamina B1 favorizează depunerea glicogenului în ficat şi este indispensabilă pentru transformarea hidraţilor de carbon în lipide. De asemenea, îmbunătăţeşte tonusul muscular şi contribuie la apărarea împotriva infecţiilor.

De câtă vitamina B1 avem nevoie?

Necesarul de vitamina B1 este de 1,2-1,7 mg/zi în cazul adulţilor, 2,5 mg/zi pentru gravide şi 1 mg/zi pentru copii. În stări patologice ale sistemului nervos (nevrite, polinevrite, tulburări ale metabolismului glucidic, proteic şi hidric) este necesară suplimentarea dozei zilnice. În caz de epuizare fizică, febră, sarcină, alăptare şi creştere, necesarul de tiamină este mai mare, la fel în cazul unor infecţii de tip HIV sau malarie. Aportul crescut de vitamina B1 este necesar şi în cazul afecţiunilor cu absorbţie intestinală deficitară (dizenterie, diaree, boli hepatice, cancere ale tractului digestiv).

Alimentele excesiv procesate nu conţin vitamina B1

Bacteriile intestinale sintetizează vitamina B1, însă în cantitate insuficientă. Şi cum vitamina B1 nu se acumulează în organism, trebuie să ne asigurăm un aport zilnic echilibrat. Vitamina B1 se găseşte în multe alimente, însă în cantităţi mici, iar un regim alimentar variat poate asigura necesarul de tiamină pentru buna funcţionare a organismului. Alimente cu un conţinut ridicat de tiamină sunt: drojdia de bere, carnea de porc, ficatul de vită, tonul, tărâţele şi cerealele integrale, orezul nedecorticat, seminţele de floarea soarelui, nucile, alunele, legumele uscate (fasole, linte, năut), cartofii.

Ştiai că…
Absorbţia intestinală a vitaminei B1 este afectată de aditivii alimentari pe bază de carbonaţi şi citraţi?

Tiamina este singura vitamină din complexul B care se inactivează la căldură, gătirea alimentelor ducând la distrugerea ei în proporţie de 30-80%. Fierberea şi frigerea duc la eliminarea tiaminei, pe când coacerea permite păstrarea unei cantităţi mari din această vitamină. Alimentele rafinate (făina albă, dulciurile, snacksurile, chipsurile) pierd aproximativ 80% din conţinutul de vitamina B1.

Bine de ştiut!
Fumatul împiedică absorbţia vitaminei B1 la nivel intestinal.

Carenţa de vitamina B1 poate fi cauzată de malnutriţie, o dietă bazată pe alimente care conţin tiaminază (scoici crude, peşti de apă dulce cruzi) şi alimente care elimină tiamina din organism (cafea, ceai, nuci Areca). Anumite alimente conţin factori anti-tiaminici, care duc la oxidarea tiaminei sau la inactivarea ei. Din această categorie fac parte taninurile din ceai sau cafea (decofeinizată) şi tiaminazele. Tiaminazele sunt enzime care inactivează tiamina şi care se găsesc în anumite specii de peşte de apă dulce, scoici şi ferigi. Căldura inactivează aceste enzime, însă consumul acestor alimente în stare crudă creşte riscul de avitaminoză B1.

Bine de ştiut!
Carenţa de vitamina B1 se poate corecta prin consumul de drojdie de bere, grâu germinat, organe de animale, creşterea aportului de proteine şi scăderea celui de glucide.

Carenţa de vitamina B1, mai frecventă la copii

Deşi este mai frecvent în ţările subdezvoltate, deficitul de B1 poate apărea cu precădere la sugari, copii şi adolescenţi, dar şi la persoanele cu o dietă hiperglucidică (în special zaharuri rafinate). Şi tot la copii, deficitul de tiamină antrenează probleme de comportament, hiperactivitate, probleme de concentrare, accese de furie, impulsivitate, depresie și anxietate. Pentru buna dezvoltare a copilului tău, alege ColonHelp Junior, supliment alimentar din fibre şi fructe uscate cu un conținut ridicat de vitamina B1 (5,6 mg/8 g de produs).

Ştiai că…
Aproximativ 30% dintre copii au deficit de vitamina B1, iar această carență este frecventă la cei care consumă prea multe semipreparate, alimente de tip fast food și băuturi carbogazoase?

Vitamina B1 este responsabilă, printre altele, de buna funcționare a sistemului nervos central. Studiile au arătat că deficitul de tiamină scade capacitatea creierului de a utiliza glucoza, reducând energia disponibilă pentru activitățile mintale. Deficitul de tiamină cauzează numeroase probleme în organism, culminând cu bolile neurodegenerative şi putând duce la deces. Carenţa se manifestă prin tulburări nervoase (astenie, nervozitate, iritabilitate, apatie, insomnii, deficit de atenţie, slăbirea memoriei), tulburări cardiace (hipotensiune arterială, dureri, amorţire şi furnicături ale membrelor), tulburări gastrointestinale (anorexie, greţuri şi vărsături, constipaţie cronică) şi scăderea capacităţii de muncă. În forme severe, deficienţa de vitamina B1 duce la instalarea bolii beri-beri, care este totuşi foarte rar întâlnită la noi în ţară.

Deficienţa de vitamina B1 poate duce la tulburări de comportament şi tendinţe depresive. Carenţa de vitamina B1 mai poate provoca boala beri-beri şi sindromul Wernicke-Korsakoff, boli frecvente în rândul consumatorilor cronici de alcool.

Bine de ştiut!
Pacienţii cu insuficienţă renală care fac hemodializă au un risc crescut de a dezvolta avitaminoza B1.

Prea multă vitamina B1 poate duce la deficit de B6. De fapt, oricare vitamina din complexul B duce la eliminarea celorlalte când este administrată singură pentru o perioadă mare de timp. Supradoza de B1 poate apărea doar în cazul în care această vitamină este injectată în organism şi poate declanşa un şoc anafilactic.

Articole recomandate