Acasă 10 întrebări frecvente despre constipație

10 întrebări frecvente despre constipație

Constipația este considerată un subiect tabu. Deși sunt puțini aceia care îndrăznesc să vorbească despre această problemă, constipația afectează aproximativ un sfert din populația generală. Majoritatea sunt femei (80%) și persoane în vârstă. Însă toți cei care suferă în mod frecvent sau ocazional de constipație știu cât de chinuitoare este această tulburare, care poate deregla întreaga sănătate a organismului. Vorbim despre tulburări metabolice, stare de disconfort și iritare, anxietate, lipsa energiei, autointoxicarea organismului, leziuni hemoroidale. Cu toate acestea, multe persoane preferă să sufere în tăcere sau recurg la soluții care acționează pe moment, dar pe termen lung dereglează și mai mult intestinul. Prin intermediul celor 10 întrebări și răspunsuri îți facem cunoscute informații esențiale despre cum poți învinge constipația.

1. Când se poate vorbi despre constipație?

Constipația nu este o boală în sine, ci un simptom. Există tot felul de păreri false despre ceea ce înseamnă un tranzit intestinal normal. Una dintre ele se referă la faptul că ar fi normal să avem un scaun intestinal (evacuarea conținutului intestinal) pe zi. Medicii spun însă că frecvența scaunelor intestinale variază în cazul persoanelor sănătoase de la 3 pe zi la 3 pe săptămână. Se poate vorbi despre constipație când intervalul dintre scaune depășește 3 zile ori, pe durata mai multor săptămâni. Aceasta este constipația cronică, responsabilă de numeroase neplăceri și probleme de sănătate.

2. De ce femeile sunt mai afectate decât bărbații?

Femeile sunt mai supuse riscului de a suferi de constipație ca urmare a modificărilor hormonale și a fiziologiei tractului digestiv. Știați că proporțional cu greutatea corporală și dimensiunea stomacului, colonul femeilor este comparabil cu cel al bărbaților? Aceasta ar fi una din explicațiile pentru care constipația apare frecvent în rândul femeilor.
Sarcina predispune la constipație, mai ales în trimestrele II și III. Din cauza furtunii hormonale și a presiunii uterului asupra colonului, motilitatea intestinală se reduce, fenomen care predispune la constipație.

3. Care sunt cauzele constipației?

Două mecanisme stau la baza constipației:

  • motilitate intestinală redusă: tranzitul este lent din cauza faptului că intestinul se contractă puțin sau deloc;
  • conținut intestinal uscat: peretele intestinal are, printre alte funcții, și aceea de a absorbi apa prezentă în materiile fecale. În absența hidratării normale și suficiente, această reabsorbție a apei din intestinul gros conduce la formarea unui conținut intestinal greu de eliminat din cauza uscăciunii și consistenței tari.

4. Ce factori favorizează constipația?

Constipația poate fi:

  • ocazională: este cauzată de schimbări în obiceiurile zilnice (plecarea în vacanță sau într-o călătorie, modificarea regimului alimentar, stres) sau de amânarea nevoii de a merge la toaletă;
  • bruscă: apare fără o cauză aparentă și necesită consultarea de urgență a unui medic fiindcă poate fi simptomul unei boli grave;
  • cronică: este provocată de un stil de viață dezechilibrat – sedentarism, alimentație dezechilibrată, din care lipsesc fibrele, consumul insuficient de apă. De menționat că unele medicamente contra bolii Parkinson, antidepresive, antihipertensive pot favoriza de asemenea constipația.

5. Ce alimente trebuie evitate?

În fruntea listei se află făinoasele (paste, orez, cartofi), dar și consumul de carne și grăsimi de origine animală trebuie evitat. În cazul celor care suferi de balonări și crampe abdominale sunt de evitat leguminoasele (fasole albă, linte) și legumele cu tendință de fermentare (varză).

6. Ce alimente favorizează tranzitul intestinal?

Pe primul loc se află alimentele bogate în fibre, precum legumele verzi, fructele proaspete sau uscate, cereale integrale, semințe de in. Un truc: curățați cât mai puțin posibil legumele deoarece în coajă se găsesc cele mai multe fibre. Atenție totuși să nu cădeți în extrema cealaltă. Un exces de fibre provoacă balonare și flatulență.
De ce fibre? Fiindcă ele își măresc volumul în intestin, accelerând tranzitul intestinal și stimulând contracțiile colonului. Dacă ai nevoie de un supliment cu fibre, alege ColonHelp – detoxifiant și reglator intestinal 100% natural, pe bază de psyllium și semințe de in, alături de oregano, chimen, coriandru, pătrunjel și argilă.

7. Care sunt complicațiile constipației?

Persoanele care suferă de constipație se plâng cel mai frecvent de disconfort digestiv, senzație de greutate în abdomen, balonare, crampe intestinale. Din cauza presiunii crescute la nivelul colonului, constipația favorizează în același timp apariția hemoroizilor. Pe de altă parte, scaunele tari și greu de eliminat pot antrena fisuri anale. În cazul persoanelor imobilizate la pat, constipația poate deveni un pericol amenințător de viață prin provocarea unei ocluzii intestinale.

Constipația pe durata unor ani buni de viață reprezintă cauza din spatele sindromului de oboseală cronică, caracterizat adesea de amețeli, dureri de cap, lipsă de energie, anxietate, insomnie. Deși în multe cazuri digestia lentă se asociază cu obezitate, există persoane care din cauza constipației cronice se confruntă cu scăderea poftei de mâncare, greață, vărsături, pierdere în greutate. Indiferent de situație, este indicat un consult de medical pentru un diagnostic și tratament corect.

8. De ce sunt necesare investigații suplimentare?

Dacă nu scăpați de constipație după suplimentarea aportului de fibre și a cantității de apă, adresați-vă unui medic gastroenterolog pentru a investiga următoarele suspiciuni grave:

  • tumori obstructive la nivelul colonului, mai ales când constipația este însoțită de pierdere în greutate, anemie, prezența de sânge în scaun;
  • diverticuloză;
  • sindromul colonului iritabil;
  • boala Hirschprung, o boală rară ce are printre simptome și constipația.

9. În ce condiții pot fi utilizate laxativele?

Laxativele pot fi utilizate numai ocazional, când conținutul intestinal nu poate fi evacuat nici după încercarea altor metode. Laxativele nu reprezintă soluția de tratare a constipației pe termen lung. Aceste produse au efecte dăunătoare asupra intestinului, irită mucoasa intestinală și creează dependență. Cu cât veți apela mai mult la laxative, cu atât colonul devine mai leneș, obișnuindu-se cu tratamentul.

ColonHelp nu are astfel de acțiune asupra intestinului. Datorită conținutului de acizi grași omega 3 obținuți prin măcinarea semințelor de in, ColonHelp are efect emolient asupra peretelui intestinal și nu irită mucoasa. Cura de ColonHelp poate fi ținută timp de 3 luni, fără a exista riscul de dependență.

10. Ce măsuri sunt recomandate zi de zi pentru a preveni constipația?

  • Beți între 1,5 și 2 litri de apă (8 pahare) pe zi, în afara altor lichide precum ceai, cafea, suc de fructe.
  • Faceți mișcare; mers pe jos sau pe bicicletă, alte activități care pun la lucru mușchii abdominali.
  • Respectați orarul celor 3 mese pe zi și 1-2 gustări. Includeți la fiecare masă surse de fibre naturale: fructe, legume, cereale integrale. Evitați mâncatul pe fugă sau în fața calculatorului.
  • Mergeți la toaletă atunci când simțiți nevoia! Abținerea duce la blocarea tranzitului intestinal.
  • Limitați factorii de stres și presiunea psihică.
  • Urmați o cură de ColonHelp pentru detoxifierea organismului și combaterea constipației. După 3 luni, digestia și tranzitul vor funcționa normal.

Surse:

  • webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-constipation#1
  • health.com/health/gallery/0,,20452199,00.html
  • dailymail.co.uk/health/article-2521029/Men-women-differences-Why-men-big-noses-women-wrinkles.html
  • doctissimo.fr/html/dossiers/transit/sa_3929_constipation.htm

Articole recomandate