Acasă Colobiotic: cele mai bune probiotice pentru colon și imunitate

Colobiotic: cele mai bune probiotice pentru colon și imunitate

Tabloul vieții omului modern are „nuanțe” asemănătoare, în multe dintre colțurile lumii: mese bogate în grăsimi, carbohidrați și băuturi carbogazoase, gustări luate pe fugă – dinspre o urgență spre alta – și mese savurate în timp record, târziu în noapte. În plus, suntem obișnuiți să negociem cu durerea, cel puțin o dată pe zi, prin apelarea la antiinflamatoare și antialgice. Administrarea masivă a antibioticelor, fără consultul medical prealabil, este un obicei. Acestea fiind spuse, care sunt efectele pe care acest stil de viață le are asupra florei noastre intestinale, cu ce afecțiuni riscăm să ne confruntăm și care sunt cele mai bune probiotice pentru a preveni dezechilibrul florei intestinale?

Adrenalina dată de stres ne face să credem că suntem invincibili și că avem resurse constant regenerabile. Realitatea este destul de diferită. Fiecare dintre aceste obiceiuri nesănătoase își pune amprenta asupra noastră și creează scenariul perfect pentru deteriorarea în timp a stării de bine, ajungându-se chiar la forme cronice ale anumitor afecțiuni.

Microbiomul – o altfel de amprentă!

Microbiomul este de fapt suma bacteriilor care se află în corpul nostru. Specialiștii estimează că totalitatea acestora cântărește aproximativ 2 kg, pentru un adult. Fiecare microbiom este ca o amprentă ce se formează particularizat pentru fiecare dintre noi, încă de la naștere, stabilizându-se undeva în jurul vârstei de 2 ani. Între corpul nostru și bacteriile pe care le găzduiește există o relație de simbioză. În schimbul hranei pe care noi o oferim, bacteriile ne ajută să funcționăm: să digerăm alimentele, să producem anumiți compuși și vitamine care ne păstrează sănătoși, să ne menținem imunitatea puternică. În plus, participă la formarea mucusului și are un rol cheie în regenerarea celulară.

Cauzele și efectele unei flore intestinale dezechilibrate?

Flora intestinală este rapid afectată. Microbiomul uman suferă modificări și deteriorări ce provoacă scăderea imunității și tulburări de tranzit intestinal: constipație, diaree, flatulență. În plus, toate acestea pot participa, în timp, la dezvoltarea unor probleme de sănătate grave, precum: colita ulcerativă, boala Crohn, colonul iritabil, sindromul intestinului permeabil, bolile autoimune, obezitatea sau chiar bolile psiho-emoționale, cum este depresia. Sistemul reproducător este adesea afectat, o floră intestinală dezechilibrată putând duce, de exemplu, la apariția recurentă a candidozei. Care sunt cauzele principale?

  • Infecții ce au la bază diverse virusuri, bacterii sau paraziți.
  • Modificări bruște ale mediului sau ale dietei – acesta este și motivul pentru care tulburări de tranzit intestinal, precum diareea sau constipația, apar atunci când călătorim sau în schimbarea dietei în funcție de sezon.
  • Imunitatea scăzută.
  • Anumite tratamente medicamentoase, în special antibioticele. Acestea din urmă nu fac diferența între bacteriile „bune“ și cele „rele“. Ele nu acționează doar împotriva bacteriilor care generează boala, ci și asupra celor care ne susțin funcționarea normală.
  • Lipsa somnului, stresul intens pe perioade lungi de timp.

Cum reconstruim flora intestinală?

  • Se recomandă a se mânca puțin și des, cu un accent scăzut pe mesele de seară.
  • Fibrele sunt esențiale în controlul florei intestinale – cereale integrale, fructe și legume.
  • Alimentele alcaline sunt de preferat, alături de probiotice. Acestea din urmă, din păcate, se găsesc doar în iaurt, murături în saramură și soia fermentată. Suplimentarea devine de multe ori necesară în aceste condiții.
  • Este de preferat ca alimentele să fie consumate la temperaturi moderate, nici prea calde, nici prea reci. Dacă prepararea termică este necesară, este ideal să se meargă pe fierbere, coacere sau pregătirea pe grătar, și nu prăjire sau călire.
  • De asemenea, sucurile acidulate și dulciurile procesate au un efect extrem de negativ. Se recomandă evitarea lor în dietă.
  • În cazul în care aveți cunoștință despre diverse intoleranțe alimentare de care suferiți, este important să nu consumați acele alimente.
  • Mișcarea este iarăși un punct important în protejarea florei intestinale, 30 de minute de activitate fizică ușoară – chiar și mersul pe jos – susțin buna funcționare a metabolismului.

Simbioticele – soluția pentru echilibrarea florei intestinale

În medicina funcțională, păstrarea într-o stare de echilibru a florei intestinale – evitarea disbiozei – este cheia menținerii stării de sănătate. În acest scop au fost dezvoltate simbioticele – suplimente alimentare funcționale – care asociază probioticele (bacterii vii) și prebioticele (inulină, alte fibre alimentare), cu scopul de a modifica, echilibra și reface flora intestinală.

Cu alte cuvinte, probioticele sunt bacteriile bune și sănătoase care au nevoie de prebiotice așa cum o plantă are nevoie de teren pentru a se fixa, a exista și a se înmulți. Astfel, prebioticele hrănesc probioticele, iar probioticele ne ajută pe noi, stimulând descompunerea alimentelor pe care le consumăm și asimilarea substanțelor hrănitoare necesare.

Inulina, de exemplu, este o fibră solubilă care, pe lângă rolul prebiotic, ajută la reducerea nivelului de trigliceride și a colesterolului, fiind în același timp un adjuvant în prevenirea și tratarea constipației.

Cum alegem cele mai bune probiotice?

  • În primul rând, trebuie să ne asumăm faptul că modalitățile în care putem regla flora intestinală exclusiv prin alimentație sunt destul de reduse. Desigur, consumul de lactate fermentate – iaurt, chefir, brânză – sau de produse în saramură – varză, conopidă, castraveți etc. – este extrem de benefic, însă nu suficient. Prin urmare, atunci când alegem un probiotic este bine să ne asigurăm că este de fapt un simbiotic – adică are în conținut atât bacterii vii, cât și fibrele de susținere: prebioticele.
  • Colobiotic de la Zenyth este un supliment alimentar simbiotic, cu efecte rapide, ce conține 8 tulpini de bacterii probiotice – lactobacili și bifidobacterii (Bacillus coagulans, Bacillus subtilis natto, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve) cu un prebiotic – inulina, o fibră solubilă, extrasă din rădăcina de cicoare.
  • Cele 4 tulpini de lactobacili și 2 tulpini de bifidobacterii sunt atent selecționate pentru a ajunge și a se multiplica atât în intestinul subțire, cât și în colon.
  • În plus, au o rezistență crescută la acidul gastric și la acțiunea antibioticelor și au capacitatea de a coloniza întregul intestin.
  • Produsul este ușor tolerat de organism, având în vedere că nu conține lactoză, gluten, soia, stearat de magneziu, îndulcitori artificiali sau aditivi chimici!

Colobiotic: Un singur produs, cele mai bune tulpini probiotice!

  • Bacillus coagulans: În colonul iritabil, reduce episoadele diareice și durerile abdominale (1). Are proprietăți imunomodulatoare, putând reduce inflamația în unele boli autoimune (poliartrită reumatoidă) (2).
  • Bacillus subtilis natto: Unele studii au indicat, de asemenea, efecte imunostimulatoare și antivirale, fiind de ajutor în prevenirea virozelor respiratorii (3).
  • Lactobacillus acidophilus: Această tulpină stimulează producția de lactază, fiind de ajutor în reducerea intoleranței la lactoză (4).
  • Lactobacillus casei: Contribuie la un mai bun control al stresului prin creșterea secreției de serotonină la nivel intestinal (5).
  • Lactobacillus rhamnosus: Studiile au arătat capacitatea acestei tulpini de a preveni infecțiile cu Candida (6).
  • Lactobacillus plantarum: Stimulează răspunsul imunitar specific al organismului, reduce inflamația mucoasei intestinale (7).
  • Bifidobacterium bifidum: Stimulează îmmulțirea tulpinilor de Lactobacili și reduce tulpinile patogene (Enterobacter și Escherichia coli). Reduce stresul și previne diareea indusă de stres (8).
  • Bifidobacterium breve: Infecții intestinale sau vaginale (candidoze), constipație, diaree infecțioasă. Stimulează imunitatea și reduce inflamația sistemică în boala celiacă.

 

Referințe:

(1) Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2014 Summer; 7(3): 156–163. The efficacy of a synbiotic containing Bacillus Coagulans in treatment of irritable bowel syndrome: a randomized placebo-controlled trial.

(2) BMC Complement Altern Med. 2010; 10: 1; Bacillus coagulans: a viable adjunct therapy for relieving symptoms of rheumatoid arthritis according to a randomized, controlled trial.

(3) Antimicrob Agents Chemother. 2017 Jun 27;61(7). pii: e00539-17. doi: 10.1128/AAC.00539-17. Print 2017 Jul. Anti-influenza Activity of a Bacillus subtilis Probiotic Strain.

(4) Nutr J. 2016 May 20;15(1):56. doi: 10.1186/s12937-016-0172-y. The effects of the DDS-1 strain of lactobacillus on symptomatic relief for lactose intolerance – a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover clinical trial.

(5) Front Microbiol. 2018 Sep 10;9:2107. doi: 10.3389/fmicb.2018.02107. eCollection 2018. The Lactobacillus casei Group: History and Health Related Applications.

(6) Clin Oral Investig. 2018 Sep;22(7):2511-2518. doi: 10.1007/s00784-018-2347-8. Epub 2018 Jan 25. Lactobacillus rhamnosus intake can prevent the development of Candidiasis.

(7) Front Immunol. 2017; 8: 1000. 2017 Aug 23. doi: 10.3389/fimmu.2017.01000; Lactobacillus plantarum Strains Can Enhance Human Mucosal and Systemic Immunity and Prevent Non-steroidal Anti-inflammatory Drug Induced Reduction in T Regulatory Cells.

(8) Benef Microbes. 2016 Jun;7(3):327-36. doi: 10.3920/BM2015.0156. Epub 2016 Feb 3. Bifidobacterium bifidum R0071 decreases stress-associated diarrhoea-related symptoms and self-reported stress: a secondary analysis of a randomised trial.

 

Articole recomandate