Poluarea creşte rezistenţa la insulină
Expunerea copiilor la poluarea atmosferică ar putea creşte riscul ca aceştia să dezvolte rezistenţă la insulină, afecţiune care poate duce la instalarea diabetului de tip 2, potrivit unui studiu publicat în Diabetologia.
Studiul german pe 397 copii cu vârsta de 10 ani a arătat că locuirea în apropierea unei artere cu trafic intens creşte rezistenţa la insulină cu 7% la fiecare 500 m. În urma măsurării nivelului de glucoză şi insulină, dar şi de expunere la poluarea atmosferică (folosind cifre înregistrate în anii 2008-2009), studiul a concluzionat că nivelul de rezistenţă la insulină este mai mare la copiii expuşi la cote ridicate de poluare (dioxid de nitrogen şi particule fine). Au fost luate în calcul şi greutatea la naştere, indicele de masă corporală şi expunerea la fumul de ţigară. Acelaşi nivel crescut de rezistenţă la insulină a fost remarcat şi în cazul copiilor cu un indice de masă corporală mai mare.
Studiul a fost condus de Elisabeth Thiering şi Joachim Heinrich (German Research Centre for Environmental Health, Neuherberg), iar aceştia explică în modul următor legătura dintre poluare şi rezistenţa la insulină: Deşi poluanţii din aer au diferite niveluri de toxicitate, toţi sunt consideraţi oxidanţi puternici, ce atacă direct proteinele sau lipidele ori activează căile de oxidare intracelulare. De aceea, stresul oxidativ cauzat de expunerea la poluanţii din aer ar putea juca un rol important în dezvoltarea rezistenţei la insulină.
Studii anterioare au arătat că există o legătură între poluarea atmosferică şi boli cronice ca ateroscleroza şi bolile de inimă, însă studiile referitoare la impactul poluanţilor atmosferici asupra diabetului de tip 2 ori rezistenţei la insulină sunt puţine. Frank Kelly (King’s College London) este de părere că cei mici sunt în mod particular vulnerabili: Copiii sunt mai sensibili la poluare pentru că epiteliul căilor aeriene este mai permeabil la poluanţii din aer şi mecanismele de apărare ale plămânilor contra substanţelor poluante nu sunt încă pe deplin dezvoltate. De aceea, respirând acelaşi aer poluat ca adulţii, în plămânii copiilor ajung concentraţii mai mari de poluanţi.
Cum reduci efectele negative ale poluării?
Şi cum nu putem schimba gradul de poluare atmosferică, iar mutatul în zone nepoluate nu este o opţiune pentru cei mai mulţi dintre noi, e nevoie să ne ajutăm organismul să facă faţă radicalilor liberi şi să elimine mai eficient toxinele, asigurându-i un aport optim de antioxidanţi şi urmând cure de detoxifiere periodice.
• Antioxidanţii reduc stresul oxidativ
Vitamina C este un antioxidant puternic, capabil să lupte contra stresului oxidativ şi să te pună la adăpost de efectele negative ale acţiunii radicalilor liberi. Vitamina C Naturală de la Zenyth Pharmaceuticals este o combinaţie de fructe de pădure, miere şi propolis ce acţionează sinergic pentru sănătatea organismului. Fructele de pădure nu au doar un conţinut ridicat de vitamina C, ci şi de antocianidine şi flavonoizi, care cresc biodisponibilitatea produsului. Totodată, acestea reprezintă cea mai puternică sursă de antioxidanți existentă în natură.
• Detoxifierea ajută corpul să elimine toxinele
Pentru o detoxifiere avansată, îţi recomandăm ColonHelp Detox Forte, un detoxifiant complex, pe bază de fibre din semințe de in, psyllium, inulină și plante detoxifiante (armurariu, alga verde Chlorella, broccoli, orz verde), cu acțiune de eliminare a toxinelor de la nivel hepatic și intestinal. Produsul ajută la reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi asupra organismului datorită algei verzi Chlorella, florii de broccoli, armurariului și orzului verde. Compușii activi din aceste ingrediente reduc efectele toxinelor asupra organismului, stimulează refacerea ADN-ului celular și încetinesc procesul de îmbătrânire celulară.