Echinacea – susținătorul imunității în sezonul rece

Printre cei mai importanți susținători ai imunității se numără echinacea, dar organismul poate fi ajutat să răspundă rapid și eficient răcelilor și de alte elemente naturale, cum ar fi mușcata africană și socul.

Echinacea și beneficiile pentru organism

Echinacea este o plantă originară din America de Nord, apreciată pentru constituenții chimici pe care îi are, cum ar fi inulina, polizaharidele, flavonoidele și uleiurile esențiale. Există nouă tipuri de echinacea, dar doar trei dintre acestea sunt utilizate în remediile pe bază de plante: Echinacea angustifolia, Echinacea pallida, Echinacea purpurea. De asemenea, toate tipurile de echinacea conțin fenoli care controlează activitatea unei game de enzime și receptori celulari. Fenolii sunt apărătorii plantelor împotriva infecțiilor, radiațiilor ultraviolete și pot avea proprietăți antioxidante.

Echinacea a fost descoperită în urmă cu mai bine de 400 de ani și a fost utilizată ca remediu tradițional de triburile din America de Nord. De asemenea, datorită proprietăților sale, celebra plantă a ocupat un loc special în lumea medicală, fiind folosită înainte de apariția antibioticelor.

Florile, frunzele și rădăcinile de echinacea sunt utilizate astăzi pentru a produce diferite suplimente, dar fiecare parte a acestei plante este diferită din punct de vedere chimic. Dacă ceea ce vedem la suprafața solului conține polizaharide, rădăcinile sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Există studii care demonstrează că extractele din această plantă sunt extrem de nutritive și totodată se știe că partea superioară este cea mai eficientă, din ea fiind obținut cunoscutul extract de echinacea.

De obicei, planta este utilizată în lupta contra infecțiilor, pentru a reduce durerea și este un adevărat aliat al imunității. Proprietățile chimice pe care le deține echinacea stimulează puternic sistemul imunitar și au efect terapeutic semnificativ pentru organism. S-a demonstrat că poate fi utilizată pentru a atenua diferite inflamații, pentru a trata infecții ale tractului urinar și ale celui respirator superior. Specialiștii spun că pentru o mai mare eficiență, este recomandat să fie luată la primul semn de boală pentru a ajuta sistemul imunitar să ofere un răspuns puternic. Totodată este un bun aliat în reducerea nivelului de zahăr din sânge, prevenind diabetul de tip 2, bolile de inimă și alte câteva afecțiuni cronice. Studiile au arătat că echinacea poate ajuta în tratarea afecțiunilor pielii deoarece, prin proprietățile antibacteriene și antifungice pe care le are, oprește dezvoltarea bacteriilor care favorizează apariția acneei.

Mușcata africană

Mușcata africană (Pelargonium sidoides) este o plantă utilizată în medicina tradițională sud-africană. Acest tip de mușcată este comestibil, florile având o aromă parfumată și ușor piperată, iar frunzele au un gust acru, de iarbă. În scop medical, este utilizată cu preponderență rădăcina plantei, din care se obține și extractul de mușcată, și este considerată mai eficientă, în comparație cu florile, frunzele sau tulpinile.

Referitor la beneficiile aduse de această plantă, specialiștii susțin că poate neutraliza bacterii și virusuri, este utilizată în combaterea infecțiilor tractului respirator superior, în afecțiuni ca bronșita, sinuzita sau răceala. De asemenea, s-a dovedit clinic faptul că unele preparate din acest extract reduc durata și severitatea iritațiilor minore nazale, ale gâtului și pieptului, respectiv a tusei ocazionale asociate cu răgușeală și gât uscat.

Socul – cea mai versatilă soluție a naturii pentru reducerea febrei

Socul (Sambucus nigra) este un arbust cu ciorchini de flori mici, albe sau crem, cu o aromă delicată de muscat. Fructele de soc se găsesc sub formă de ciorchini de culoare neagră sau albastru-negru, sunt destul de acre și nu pot fi consumate crude.

În medicina tradițională, socul era considerat una dintre cele mai vindecătoare plante din lume, iar specialiștii susțin că florile și fructele de soc conțin vitamine și antioxidanți care stimulează sistemul imunitar. Despre fructele de soc se știe că sunt bogate în fibre și vitamina C. De-a lungul timpului, extractele din soc au fost utilizate pentru atenuarea durerilor, a inflamațiilor, în stimularea producției de urină și inducerea transpirației, respectiv pentru a reduce stresul și a proteja inima. Cercetările au demonstrat că ceaiul de soc reduce riscul tensiunii arteriale și menține sănătatea sistemului cardiovascular.

În trecut, oamenii aveau acces la toate aceste beneficii ale plantelor naturale prin intermediul medicinei tradiționale care se ocupa de prepararea extractelor pentru a trata afecțiunile cu care se confruntau. Astăzi, natura ne vine în ajutor prin intermediul suplimentelor alimentare care ne asigură aportul de nutrienți necesari bunei funcționări a organismului.

Recomandarea noastră: Echinacea cu Soc și Mușcată africană

Dacă doriți să vă susțineți sistemul imunitar în acest sezon, produsul oferit de Zenyth, Echinaceea cu Soc și Mușcată africană, este soluția optimă pentru dumneavoastră.

Suplimentul acționează împotriva infecțiilor respiratorii, are efect de calmare pentru gât, faringe și corzile vocale. Produsul conține echinacea de două tipuri –  Echinacea angustifolia care este antifungic și antibiotic ușor, respectiv Echinacea purpurea care are efect antiinflamator, imunostimulator, antibacterian, antiviral și antifungic, mușcată africană și soc. Vitamina C, zincul și extractul de Goldenseal (un antibiotic natural) sunt alte ingrediente introduse în formula produsului. Toate aceste elemente reunite în produs au un efect imunostimulator, antiviral și antibacterian.

Echinacea cu Soc și Mușcată este benefic și pentru întărirea imunității, reducerea perioadei de boală în răceală și gripă, evitarea complicațiilor infecțiilor respiratorii, menținerea sănătății sistemului respirator în sezonul rece.

Surse:

draxe.com/nutrition/echinacea-benefits

draxe.com/nutrition/anti-inflammatory-herbs

draxe.com/health/flu-natural-remedies

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-pelargonium-89023

https://www.naturesway.com/articles/what-to-know-about-south-african-geranium-root

https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits#1

https://www.healthline.com/nutrition/elderberry#what-is-it

https://www.myteadrop.com/blogs/news/7-amazing-benefits-of-elderberry-tea

https://www.medicalnewstoday.com/articles/252684#possible-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/echinacea#antioxidants

https://www.drugs.com/npp/pelargonium.html

Articole recomandate