Statistici îngrijorătorarea arată astăzi că bolile cardiovasculare sunt responsabile cu aproximativ 50% din totalul deceselor la nivel mondial. Însă în urmă cu 100 de ani, acestea nu ajungeau decât la 15%. Unul dintre motivele pentru această creștere dramatică a incidenței bolilor cardiovasculare are de-a face cu dieta și în special cu grăsimile consumate. În urmă cu un secol, se pare că exista un echilibru între consumul de omega 6 (ulei de porumb și floarea soarelui), care favorizează inflamația, și omega 3 (ulei de pește și din semințe de in), care luptă împotriva inflamației. După cum se știe, inflamația din organism joacă un rol important în dezvoltarea plăcii în artere, cercetările sugerând că se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare prin reducere inflamației.
Grăsimile sănătoase reduc inflamația și fac bine inimii
În anii 70, cercetătorii danezi au descoperit ceva extrem de interesant despre eschimoși. În ciuda faptului că aceștia au o dietă bogată în grăsimi (aproximativ 40% din caloriile zilnice provin din grăsimi), aceștia aveau o incidență mult mai scăzută a problemelor cardiovasculare față de oamenii din țările occidentale. Deși poate părea nefiresc, unele grăsimi alimentare fac bine inimii și sistemului cardiovascular. Acizii grași omega 3 au o varietate de beneficii pentru sănătate, în special datorită proprietăților antiinflamatoare. Aceste grăsimi polinesaturate ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și creierului, dar au și numeroase alte beneficii importante. Organismul nostru nu produce acizi grași omega 3 și de aceea trebuie să-i obținem din dietă. Procentul grăsimilor sănătoase omega 3 ar trebui să reprezinte între 5% și 10% din totalul caloriilor. Acizii grași omega 3 care sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară sunt acidul α-linoleic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). EPA și DHA se găsesc în principal în pește gras, cum ar fi somonul, tonul și anșoa. Acid alfa-linolenic (ALA) provine din uleiuri vegetale, nuci, semințe de in, ulei din semințe de in și legume cu frunze.
Omega 3 reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare
Grăsimile sănătoase omega 3 sunt de mare ajutor în reglarea bătăilor inimii, reducerea tensiunii arteriale, încetinirea acumulării plăcii în artere, reducerea formării cheagurilor de sânge și reducerea inflamației generale din organism, toate acestea conducând la scăderea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral. De asemenea, omega 3 ajută la reducerea trigliceridelor și a colesterolului LDL. Mai multe informații despre alte beneficii dovedite științific ale acizilor grași omega 3 poți găsi în acest articol. Numeroase studii au arătat că persoanele care au consumat pește gras de câteva ori pe săptămână și-au redus la jumătate riscul de deces cauzat de bolile coronariene și la aproape o treime riscurile de deces din cauza unui atac de cord. În ceea ce privește consumul de suplimente alimentare de omega 3, cel mai mare studiu randomizat și controlat de până acum a constatat că dintre cei 11. 324 de pacienți cu boală coronariană, cei care au consumat capsule de omega 3 și-au redus cu 15% riscul de deces, infarct miocardic, accident vascular cerebral, și-au redus cu 20% riscul de deces din alte cauze de sănătate și cu 45% riscul de moarte subită cauzată de atacul de cord, în comparație cu lotul placebo, într-un interval de 3,5 ani. Cercetarea arată că omega 3 poate reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Alege soluția naturală de reducere a inflamației
Medicina convențională recunoaște rolul inflamației în declanșarea bolilor cardiovasculare, iar medicamentele sunt promovate ca răspuns. Dar această abordare tratează doar simptomele, nu cauza în sine. Din fericire, există modalități mult mai sigure de reducere a inflamației, cum ar fi creșterea aportului de acizi grași omega 3. The American Heart Association recomandă consumul a cel puțin două porții de pește gras (bogat în omega 3) pe săptămână. Consumul de acizi grași omega 3 din alimente este de preferat, însă există persoane (cum sunt cele cu boli coronariene sau cu un nivel ridicat al trigliceridelor) care nu pot obține suficient doar din dietă și au nevoie de suplimente.
Uleiul de pește pre-metabolizat de la Zenyth, pentru protecția eficientă a inimii și creierului
Omega 3 Marinol de la Zenyth Pharmaceuticals este un supliment alimentar din ulei de pește concentrat, pur, recomandat pentru susținerea sănătății ochilor și a sistemelor nervos și cardiovascular. Omega 3 Marinol este obținut din ulei de pește prin pre-metabolizare cu lipază, în vederea creșterii biodisponibilității. Spre deosebire de uleiul de pește obișnuit, Omega 3 Marinol are un conținut ridicat de acizi EPA și DHA și un nivel scăzut de acizi grași saturați. Omega 3 Marinol are stabilitate crescută la oxidare, nu determină reflux, regurgitații sau gust neplăcut după administrare și poate fi consumat și de către persoanele cu sensibilitate gastrică și deficiențe enzimatice, care nu tolerează uleiul de pește obișnuit. Ingredientele acestui suplimente sub formă de capsule sunt uleiul de pește (cu min. 47% acizi grași Omega 3) și vitamina E naturală. O capsulă de 1000 mg ulei de pește concentrat conține: total acizi grași Omega 3 – minimum 470 mg, din care 210 mg acid eicosapentae¬noic (EPA), 160 mg acid docosahexaenoic (DHA); 3 mg vitamina E, reprezentând 25% din Valoarea Nutrițională de Referință. Foarte important este și faptul că produsul nu conţine lactoză, gluten, soia, stearat de magneziu, îndulcitori artificiali sau aditivi chimici. Adulții pot consuma 1-3 capsule pe zi, în timpul mesei, cu suficient lichid sau conform recomandării medicului. Se fac cure de 1-2 luni, de 2-3 ori pe an. Pentru efecte optime se poate asocia cu Vitamina C, Vitamina E, Coenzima Q10, la recomandarea medicului. Surse:
- draxe.com/omega-3-benefits-plus-top-10-omega-3-foods-list/
- medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000767.htm
- nutraingredients-usa.com/Research/Evidence-is-strong-for-omega-3-s-heart-health-benefits-Linus-Pauling-review
- heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Fish-and-Omega-3-Fatty-Acids_UCM_303248_Article.jsp#.WKF16G997IU
- circ.ahajournals.org/content/132/22/e350
- health.harvard.edu/heart-health/omega-3-rich-foods-good-for-your-heart
- drdavidwilliams.com/increase-omega-3-for-heart-health/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153275/
- webmd.com/diet/supplement-guide-omega-3-fatty-acids#1