Transport gratuit pentru comenzi de peste 120 lei

Pentru o inimă plină de energie, alege riboza!

Ne-am obișnuit să credem că, pe măsura înaintării în vârstă, este normal să obosim, să ne pierdem din energie și vitalitate. Dar știința ne demonstrează din ce în ce mai mult că procesul îmbătrânirii poate fi încetinit, astfel încât să ducem o viață activă și independentă cât mai mult timp. Inima – „motorașul” vieții – se află printre primele organe care dau semne de oboseală după vârsta de 40-50 de ani. O veste bună vine din partea cercetătorilor: riboza, o moleculă naturală de zahăr, fără efecte secundare, poate restabili nivelul de energie pentru inimile obosite sau bolnave.

Ce este riboza?

Nu prea ați auzit până acum despre riboză, așa e? Într-adevăr, riboza reprezintă o noutate în sfera suplimentelor pentru inimă și, cu siguranță, va deveni tot mai cunoscută. Ca element constitutiv al ATP (adenozin trifosfat), elementul-cheie în producerea energiei la nivel celular, riboza are rolul de a reînnoi rapid energia epuizată în inimile slăbite. Riboza este singurul compus folosit de corpul uman pentru refacerea depozitelor de ATP diminuate.

Fiecare celulă din corpul uman produce o anumită cantitate din această moleculă simplă de zahăr, însă doar lent și în grade variate, în funcție de țesut. Inima, creierul, țesutul nervos și mușchii pot produce o cantitate de riboză doar cât să-și îndeplinească funcțiile zilnice. Și asta numai în condițiile în care celulele nu sunt stresate sau îmbătrânite. În schimb, în condițiile unui stres metabolic, așa cum se întâmplă în cazul bolilor de inimă, sau după vârsta de 50 de ani, țesuturile nu pot sintetiza suficientă riboză. Rezultatul? Nivelurile de energie celulară se epuizează. Ei bine, aici poate interveni cu succes un supliment pe bază de riboză.

Cine are nevoie de un supliment cu riboză?

Administrarea unui supliment cu riboză reprezintă o soluție dovedită științific în cazul pacienților cu boli cardiovasculare. Deoarece beneficiile ribozei sunt bine fundamentate în literatura de specialitate, în SUA, administrarea ribozei este inclusă în protocoalele terapeutice ale unor spitale.

Cel care a introdus în premieră riboza într-un protocol terapeutic este renumitul dr. Stephen Sinatra, cardiologul integrativ nr. 1 al Americii. Numit „Cei 4 magnifici”, protocolul cuprinde 4 nutrienți esențiali pentru sănătatea cardiovasculară: Coenzima Q10, L-carnitina, D-riboza și Magneziul.

Supranumită de dr. Sinatra „zahărul vieții”, riboza este recomandată de acesta următoarelor categorii de persoane:

 • după vârsta de 45 de ani, tuturor celor care manifestă simptome timpurii ale disfuncției cardiace (inimă rigidă) și vor fi expuși riscului de dezvoltare a insuficienței cardiace ulterior în viață;
 • pacienților cu hipertensiune și colesterol crescut, mai ales dacă iau statine;
 • femeilor cu prolaps sever al valvei mitrale;
 • pacienților cu boli de inimă care iau medicamente menite să le crească forța de contracție a inimii (tratamentele îndelungate cu agenți inotropi epuizează rezerva energetică și secătuiesc practic inima de energie);
 • pacienților cu boală cronică a arterelor coronariene (cardiopatie ischemică), insuficiență cardiacă, aritmii cardiace;
 • pacienților aflați în perioada de recuperare după intervenții chirurgicale pe inimă (stent, bypass) sau după evenimente ischemice grave (infarct, AVC);
 • celor care suferă de fibromialgie.

În cazul acestor oameni, un supliment cu riboză mărește rezervele interne de energie și ajută inima să-și normalizeze funcția.

O poveste de succes despre riboză

Dr. James Roberts, cu o experiență de peste 20 ani în cardiologia invazivă și integrativă, coautor al lucrării „Noua cardiologie: abordarea integrată în tratarea bolilor de inimă”, povestește în această carte despre cum a ajuns să descopere beneficiile ribozei. Când a auzit prima dată despre D-riboză, dr. Roberts „utiliza de ceva vreme L-Carnitina și coenzima Q10 în practica sa medicală pentru a amplifica metabolismul energetic în inimile bolnave, însă niciuna dintre aceste substanțe nu reușea să refacă rezerva de energie după epuizarea acesteia în bolile cardiace”. Nu cumva D-riboza era veriga lipsă? Înainte de a o utiliza pe pacienți, a încercat-o pe el însuși. Dr. Roberts era alergător de maraton. El a descoperit că, după ce a început să ia D-riboză, durerile și umflăturile musculare nu mai apăreau după alergările pe distanțe lungi. Nu se mai simțea obosit în zilele de după un antrenament dur. S-a convins! „Dr. Roberts a început să le administreze D-riboză pacienților săi cu angină pectorală și insuficiență cardiacă. Starea acestora s-a îmbunătățit. Dr. Roberts a observat îmbunătățiri ale funcției cardiace și ale rezistenței la efort, la calitatea vieții și recuperarea la oboseală. A fost încântat de calitățile D-ribozei și, puțin după aceea, a ținut prelegeri pe tema ei în cadrul conferințelor medicale.

Dovezi științifice privind eficiența ribozei

Un studiu intervențional publicat în Journal of Thoracic Cardiovascular Surgery (1989) este considerat punct de reper în cercetarea ribozei. Intervențiile chirurgicale cardiace, cum ar fi bypass-ul, se asociază cu o deteriorare a funcției musculare a inimii, chiar și în zone relativ sănătoase ale cordului. Acest efect secundar apare din cauza scăderii dramatice a nivelului de ATP, ceea ce poate întârzia mult recuperarea după operație. Pentru a preveni această situație, oamenii de știință au administrat riboză în timpul intervenției chirurgicale. Această procedură a avut rezultate notabile: în grupul experimental tratat cu riboză s-a constatat o îmbunătățire semnificativă a funcției cardiace, comparativ cu lotul-martor. Ameliorarea a fost corelată direct cu creșterea cantității de ATP în mușchiul cardiac, ca urmare a administrării de riboză.

Alte studii de referință publicate în Journal of American College of Cardiology au demonstrat că riboza poate reconstitui energia celulară în cazul pacienților cu ischemie, adică înfundarea arterelor din cauza plăcii de aterom. Ischemia poate determina inima să piardă până la 50% din rezervele ei de ATP. Ba chiar anumite zone ale mușchiului cardiac intră într-un fel de „hibernare”, ca și cum ar aștepta un val mai mare de energie pentru a reveni la ratele normale de activitate. Cardiologii de la Universitatea de Medicină din Oregon au studiat acest fenomen într-un grup de pacienți cu cardiopatie ischemică. Ei au fost supuși unui test de efort, după ce li s-a inoculat un ser fluorescent, pentru a urmări cu ajutorul imaginilor radiologice funcția cardiacă. Pacienții au primit totodată fie perfuzie cu D-riboză, fie un placebo, iar testele au fost repetate la 4, respectiv 24 de ore. Rezultatele au fost uimitoare: la doar 4 ore de la administrarea ribozei, în medie, 21 de zone de țesut cardiac au fost „trezite” la viață, ceea ce nu s-a putut observa în grupul placebo. Un studiu mai larg publicat în același an a evidențiat rezultate similare. Iată că D-riboza are capacitatea de a reda energie mușchiul cardiac privat de oxigen și de a îmbunătăți funcția inimii.

Știați că?

 • Sursele alimentare mai bogate în riboză sunt reprezentate de carnea roșie, în special cea de vițel, dar aceasta nu poate asigura aportul necesar mai ales pacienților cu boli cardiovasculari.
 • Deși este un glucid, riboza este zahăr glicemic-negativ, ceea ce înseamnă că nu poate fi convertit în glucoză și că nu stimulează un răspuns insulinic. Mai mult decât atât, riboza poate chiar reduce nivelul glucozei din sânge.

D-Ribose – doza ta de energie!

D-Ribose de la Zenyth este un supliment alimentar ce conține 100% D-riboză, recomandat adulților și vârstnicilor pentru susținerea funcției cardiace, normalizarea activității mușchiului cardiac, precum și persoanelor care fac sport pentru îmbunătățirea rezistenței la efort și creșterea nivelului de energie în organism. Un flacon D-Ribose conține 140 g pulbere. Se recomandă câte 1 linguriță (5 g), de 1-3 ori pe zi. Adăugați o linguriță de pulbere într-un pahar cu apă sau suc de fructe și consumați imediat. A se administra între mese, iar în cazul sportivilor, înainte sau după antrenament. D-Ribose poate fi utilizat și în dietele vegetariene/vegane. Produsul nu conține lactoză, gluten, soia, stearat de magneziu, îndulcitori sau aditivi chimici.

Surse:

 • lifeextension.com/Magazine/2008/5/D-Ribose-Energize-Your-Heart-Save-Your-Life/Page-01
 • drsinatra.com/cardiovascular-problems-eased-with-d-ribose/
 • Stephen Sinatra, James Roberts, Martin Zucker, „Noua cardiologie: abordarea integrată în tratarea bolilor de inimă”, Editura Lifestyle, 2012

Articole recomandate

Top 5 beneficii ale berberinei

Ce este berberina? Berberina este un alcaloid natural, regăsit într-o serie de plante și ierburi care fac parte din genul…