Vă este teamă că sistemul dumneavostră imunitar nu este îndeajuns de puternic și că din cauza schimbării de temperatură v-ați putea pricopsi cu o răceală? Care sunt nutrienții preferați ai sistemului imunitar, ce suplimente ne ajută să prevenim îmbolnăvirile și ce putem face atunci când răceala deja s-a instalat, aflați din articol! Autor: Florentina Oancă Dintr-un singur strănut se răspândesc în aer peste 40.000 de particule de secreții din căile respiratorii, iar dacă persoana care strănută este răcită, picăturile sunt contaminate cu virusul responsabil de boală. Este suficient ca o singură particulă cu virus să fie inhalată de o persoană din jur, pentru ca virusul răcelii să înceapă a se multiplica în milioane de exemplare în interiorul celulelor. Cum facem pentru a deveni imuni la astfel de viruși? ”Hrănim” sistemul imunitar cu nutrienții preferați. Atâta vreme cât sistemul imunitar este puternic, virusul nu are nicio șansă să ne afecteze. Chiar dacă ajunge în corp, nu îi vom simți prezența. Atunci când viteza cu care se înmulțesc virusurile este mai mare decât viteza cu care poate răspunde sistemul imunitar, apar primele simptome ale răcelii: ne curge nasul, avem ochii roșii, strănutăm, ne doare capul, ne simțim obosiți și putem avea și febră. Un adult poate răci, în medie, de 2-4 ori pe an, iar un copil chiar și de 10-12 ori într-un an.
Cum prevenim răcelile?
În primul rând, trebuie să fim atenți la igienă! Știm cu toții cum se transmite virusul răcelii: cineva care este deja bolnav strănută și își acoperă gura cu mâna, apoi atinge tastatura, telefonul, ustensilele din bucătăria comună, iar cei care intră în contact cu aceleași obiecte se pot contamina. De aceea este indicat să ne spălăm regulat pe mâini și să folosim șervețele atunci când strănutăm. Ar fi bine să nu ne atingem foarte des fața, pentru că virusul poate ajunge în corp prin ochi, nas sau gură. Mișcarea ne menține sănătoși și ne crește imunitatea, ne prelungește viața și ne face și mai fericiți, deci 30 de minute pe zi de exerciții fizice sau măcar de plimbat în aer liber pot ține răceala la distanță. Cum ne mai putem menține sistemul imunitar puternic? Prin relaxare! Endorfinele și oxitocina eliberate în momentele plăcute și relaxante din viața noastră stimulează sistemul imunitar, scad tensiunea arterială și ne îmbunătățesc capacitatea de a răspunde la factorii stresanți. Pe de altă parte, fumatul, fie el activ sau pasiv, ne scade imunitatea și ne afectează sistemul respirator, iar consumul de alcool ne deshidratează și ne face mai predispuși la îmbolnăvire. Deci ar trebui să renunțăm pe cât posibil la aceste vicii! Și, pentru că imunitatea corpului nostru depinde foarte mult de stilul de viață pe care îl avem, nu putem să nu pomenim alimentația. Trebuie să ne dăm silința să ne hrănim cât mai sănătos, să consumăm alimente cât mai naturale, cât mai puțin procesate, care conțin vitamine și minerale. Numai că, trăind într-un oraș aglomerat, poluat, fiind mereu pe fugă și neavând posibilitatea să mâncăm zilnic foarte natural și sănătos, imunitatea trebuie stimulată periodic. Pentru asta avem nevoie de suplimente naturale, cu importante beneficii asupra sistemului imunitar!
Vitamina C – vitamina imunității
Fără doar și poate, vitamina C este alimentul preferat al sistemului imunitar! Globulele albe folosesc vitamina C pentru a combate infecțiile, iar în fața inflamației sau a provocărilor microbiene, nivelurile de vitamina C pot fi epuizate. Cum ne mai ajută vitamina C? Susține metabolismul energetic normal, funcționarea normală a sistemului nervos, menține echilibrul psihic, reduce efectele nocive ale radicalilor liberi datorită proprietăților antioxidante, contribuie la formarea colagenului sprijinind astfel funcționarea normală a sistemului osos, ligamentelor, pielii, dinților și gingiilor, menține sănătatea vaselor de sânge, ajută la regenerarea formei reduse a vitaminei E, crește absorbția fierului, contribuie la funcționarea normală a sistemului digestiv (recomandată copiilor pentru a le crește pofta de mâncare), combate inflamațiile, menține sănătatea ochilor și contribuie la cicatrizarea și regenerarea celulară. Iată cât de multe beneficii ne poate aduce o singură vitamină! Pentru că organismul nu poate produce vitamina C, trebuie să consumăm din plin fructe și legume și, uneori, să apelăm la suplimentele naturale! Vitamina C 1000mg de la Zenyth este un supliment alimentar sub formă de pulbere, cu gust de fructe, ușor acrișor, recomandat atât adulților, cât și copiilor pentru un sistem imunitar mai puternic. În plus, are o biodisponibilitate ridicată datorită bioflavonoidelor și antocianidinelor din compoziție. Dacă preferați capsulele, tot la Zenyth găsiți și Vitamina C Premium, cu rodie sau cu citrice. Ambele au în compoziție bioflavonoide pentru o absorbție optimă a vitaminei C.
Ciupercile terapeutice ne consolidează imunitatea
Pentru că sunt bogate în proteine, fibre, vitamina C, vitamina B, calciu și minerale, ciupercile întăresc sistemul imunitar. Ganoderma, denumită popular și ciuperca nemuririi, are reale proprietăți antiinflamatoare și stimulează sistemul imunitar. Ganoderma Forte de la Zenyth este un supliment 100% natural, recomandat pentru menținerea sănătății sistemului imunitar, protejarea ADN-ului celular și a mitocondriilor împotriva radicalilor liberi. În plus, îmbunătățește metabolismul glucidic, menține tensiunea arterială în limite normale și susține sănătatea ficatului.
Vitamina D reduce riscul de infecții
Se estimează că peste 85% din populația lumii prezintă un deficit de vitamina D. Stăm prea puțin la soare, iar atunci când stăm, ne protejăm cu o mulțime de creme cu factor de protecție solară. National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite recomandă asigurarea unui aport adecvat de vitamina D din trei surse: expunere la soare, alimentație, suplimente alimentare. În sezonul rece, când nu beneficiem de acțiunea benefică a ultravioletelor, suplimentarea vitaminei D este indicată tuturor categoriilor de vârstă: copii, adulți, vârstnici. Cu ajutorul unui supliment cu vitamina D se poate îmbunătăți semnificativ răspunsul imun în cazul contactului cu un virus, reducând riscul de gripă, infecții ale gâtului, febră și tuse. Mai mult, s-a demonstrat că deficiența de vitamina D poate favoriza dezvoltarea bolilor autoimune, a cancerului, a bolilor cardiovasculare și diabetului zaharat. Despre vitamina D și imunitatea de la soare poți citi mai multe aici, iar dacă ești în căutarea unui supliment premium, Super Vitamin D3 este exact ce îți trebuie! Super Vitamin D3 conține vitamina D solubilizată în trigliceride cu catenă medie (MCT) din ulei de cocos, trigliceride care asigură transportul Vitaminei D3, măresc rezistența acesteia la oxidare și favorizează absorbția rapidă în sânge.
Magneziul reglează răspunsul imunitar
Magneziul se numără printre cele mai abundente minerale din corp, este responsabil cu peste 300 de reacții biochimice și fiecare organ depinde de acesta, în special inima și rinichii. Din cauza dietei bogate în alimente procesate și în zahăr, deficiența de magneziu este foarte des întâlnită. Cercetătorii au mai identificat o reducere a nivelului de magneziu după efort fizic intens, fapt corelat și cu creșterea numărului de viroze respiratorii. Deficitul de magneziu cauzează crampe musculare și oboseală accentuată, iar răceala și gripa, știm prea bine că atacă atunci când organismul este slăbit. Toate enzimele care metabolizează vitamina D au nevoie de magneziu. Prin urmare, deficiența de magneziu reduce substanțial și eficacitatea vitaminei D. Iată de ce suplimentarea cu magneziu este mai mult decât binevenită! Marine Magnesium de la Zenyth este un supliment alimentar natural pe bază de magneziu obținut prin calcinarea apei de mare, ce ajută întregul organism să funcționeze normal și întărește sistemul imunitar.
Zincul este esențial pentru sistemul imunitar
Zincul este vital pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a sistemului imunitar! Chiar și o deficiență ușoară de zinc poate crește riscul de infecție și boală. Zincul se găsește în fiecare celulă a corpului omenesc, în pământ, în alimentele pe care le consumăm și este implicat în numeroase aspecte ale metabolismului celular. Imunitatea, sinteza proteinelor, procesul de diviziune și refacere celulară, sinteza ADN-ului sunt susținute tot de zinc. În timpul sarcinii, zincul este esențial pentru creșterea normală a fătului, iar copiii și adolescenții au nevoie de zinc pentru a se dezvolta sănătos. Datorită efectului său antioxidant, zincul este folosit în unele țări pentru a stimula imunitatea și pentru a atenua efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei. Ce alimente sunt bogate în zinc? Carnea de miel, semințele de dovleac, carnea de vită, de pui, crustaceele, năutul, pudra de cacao, caju, chefirul, iaurtul, ciupercile, spanacul, cerealele integrale. Ce facem dacă nu reușim să consumăm îndejuns de multe alimente bogate în zinc? Căutăm un supliment natural de zinc, așa cum este Zinc 25 de la Zenyth.
Ce facem când răceala deja s-a instalat?
Știm cu toții că cel mai bun tratament este cel preventiv, iar toate soluțiile propuse mai sus ne pot ajuta să prevenim instalarea răcelii. Ce facem însă dacă răceala a apucat să se instaleze și ne trezim peste noapte cu frisoane, nas înfundat, dureri de gât și stare de moleșeală? De preferat ar fi să stăm acasă, să ne odihnim, să ne hidratăm, să bem ceaiuri și să consumăm alimente ușoare și bogate în nutrienți. Însă acesta este un scenariu ideal. De multe ori suntem nevoiți să ieșim din casă, să ducem copiii la școală, să ne prezentăm la serviciu pentru că avem acel proiect important în desfășurare. Ce facem să scăpăm de răceală mai repede? Apelăm la remediile rapide! Specialiștii spun că administrarea unei doze forte de multivitamine are puterea de a scurta radical perioada răcelii. Tot ce trebuie să facem este să luăm, în prima zi de răceală, câte două capsule de multivitamine dimineața, la prânz și seara, în total, 6 capsule în 24 de ore. În următoarele zile, continuăm doza obișnuită cu 1-2 capsule pe zi. Doza inițială de multivitamine în cantități mari are rolul de a opri multiplicarea virusului și astfel avem toate șansele să scapăm de răceală fără să stăm la pat și fără antibiotice. Pe lângă multivitamine, vă propun și câteva suplimente alimentare naturale care pot opri multiplicarea virusului răcelii.
L-Glutamina – principala sursă de „combustibil” pentru sistemul imunitar
80% din sistemul imunitar este concentrat în jurul colonului. Astfel, dacă flora intestinală este echilibrată și sistemul imunitar este puternic. Cum păstrăm echilibrul bacteriilor din intestin astfel încât să avem o imunitate de fier? Este necesar să consumăm alimente integrale, nerafinate, alimente fermentate și să evităm produsele cu zaharuri prelucrate sau cerealele, care hrănesc bacteriile rele. Cum mai ajutăm sistemul digestiv? Cu ajutorul probioticelor și L-Glutaminei. L-Glutamina este un aminoacid semiesențial prezent în fiecare celulă a organismului, dar mai ales în mușchi, sânge, fluidul cerebro-spinal, plămâni și în tractul digestiv, având un rol esențial în reglarea dezvoltării și funcționării celulelor. L-Glutamina contribuie la menținerea structurii și funcționării normale a sistemului digestiv, la reducerea permeabilității intestinale, prin menținerea integrității mucoasei intestinale, susține imunitatea, sănătatea sistemului nervos, recuperarea musculară și refacerea organismului în stări de convalescență. „Din păcate, cei mai mulți dintre noi nu reușim să ne asigurăm necesarul de glutamină doar din alimentație. De aceea, suplimentarea dietei cu glutamină este o soluție excelentă pentru întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea capacității de a lupta împotriva infecțiilor și altor boli”, recomandă dr. Josh Axe, renumit nutriționist american, specialist în medicină funcțională. L-Glutamina de la Zenyth este obținută din surse vegetale prin fermentație microbiană, așadar este o sursă 100% naturală de glutamină, ce protejează sistemul digestiv și întărește sistemul imunitar.
ImmunoHelp – pentru o imunitate de fier
Până la 80-90% dintre problemele de sănătate sunt corelate cu o imunitate scăzută, iar când sistemul imunitar este slăbit, organismul este predispus la îmbolnăviri. ImmunoHelp este ideal în perioadele de tranziție de la un anotimp la altul, precum și în perioadele de stres sau de suprasolicitare fizică și psihică, atunci când sistemul imunitar poate fi slăbit. ImmunoHelp susține capacitatea de autoapărare a organismului prin stimularea acțiunii celulelor imunitare (macrofage și leucocite), în lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și ciupercilor și menținerea sănătății și funcționalității mucoaselor (nazală, bucală, faringiană, intestinală, traheală, pulmonară, vaginală, urinară, oculară). Este obținut din extracte din plante cu efecte dovedite în creșterea imunității: Goldenseal, turmeric, frunze de măslin, Astragalus, ceai verde, ghimbir și propolis. Așadar, dacă o răceală ne dă bătăi de cap, ImmunoHelp ne poate ajuta să ne punem pe picioare mai repede!
Goldenseal – un puternic imunostimulator natural
Timp de secole, rădăcina de Goldenseal a fost pe continentul american singurul remediu pentru tratarea infecțiilor! Deși este mai puțin cunoscută în țara noastră, planta Goldenseal se află în top 5 cele mai vândute plante medicinale în SUA. Cunoscută și ca turmericul indian, rădăcina galbenă sau curcuma sălbatică, rădăcina de Goldenseal era folosită de indienii Cherokee în tratarea răcelii, gripei, infecțiilor pielii, ulcerelor și gonoreei, iar cu timpul, datorită recunoașterii de către lumea medicală a proprietăților sale extraordinare, planta Goldenseal a început să fie întrebuințată ca antibiotic natural în diferite infecții respiratorii, enterite cu diaree acută cauzate de numeroși agenți patogeni, infecții urogenitale. Cercetările arată că Goldenseal stimulează capacitatea organismului de a produce globule albe, implicate în răspunsul imun contra agenților infecțioși sau alergeni, așadar poate fi un puternic remediu contra răcelilor și gripei. Așadar, cum simțim primele semne ale răcelii, este musai să luăm măsuri! Este important să acționăm din timp, să nu dăm răgaz virusului să își facă de cap. Este indicat și să consultăm un specialist înainte de a lua medicamente sau suplimente. Și cel mai important este să avem un stil de viață sănătos, echilibrat, să ne prețuim sănătatea! Surse:
- articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/02/06/natural-cold-remedies.aspx
- draxe.com/flu-natural-remedies/
- www.webmd.com/cold-and-flu/11-tips-prevent-cold-flu#2
- draxe.com/foods-high-in-zinc/
- www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d