Inima și vasele de sânge alcătuiesc un sistem uimitor al corpului uman. Sistemul cardiovascular este cel care pompează sânge în toate organele și celulele organismului. În fiecare zi inima bate de 10.000 de ori, iar într-o viață, de 3 miliarde de ori. Toate vasele sanguine puse cap la cap ar avea o lungime de peste 96.000 de kilometri (circumferința Pământului la Ecuator este de 40.075 de kilometri). O inimă sănătoasă este atât de puternică încât poate crea o presiune suficient de mare pentru a pompa sânge la o distanță de 9 metri. Vă imaginați, așadar, de ce inima are nevoie de o energie impresionantă pentru a funcționa continuu. Cheia producerii energiei la nivelul celulelor inimii este o componentă numită adenozin trifosfat (ATP) – „generatorul universal de energie al celulei”.
De câtă energie are nevoie inima?
Inima omului conține aproximativ 700 de miligrame de ATP. Această cantitate este necesară doar pentru asigurarea energiei necesare inimii pentru o bătaie pe secundă, 60 de bătăi pe minut. În acest ritm, inima bate de aproximativ 86.400 de ori pe zi. Ceea ce înseamnă că inima ar avea nevoie de 6-7 kg de ATP zilnic. O cantitate uriașă! Prin ce mijloace miraculoase reușește inima să asigure acest necesar? Bineînțeles că necesarul energetic se realizează prin reciclarea ATP-ului degradat și în mai mică măsură prin sinteza de novo a ATP-ului. Dar atât pentru reciclare, cât și pentru noua producție de energie sunt cruciale 4 substanțe nutritive: Coenzima Q10, L-carnitina, D-riboza și Magneziul.
Protocolul dr. Sinatra: „Cei 4 Magnifici”
După 30 de ani de studii și practică a cardiologiei metabolice, dr. Stephen Sinatra, considerat cardiologul integrativ nr. 1 al Americii, a reușit să pună la punct un protocol pentru susținerea energetică a inimii. Numit „Cei 4 Magnifici” („The Awesome Four”), protocolul cuprinde cei patru nutrienți vitali pentru sănătatea inimii: Coenzima Q10, L-carnitina, D-riboza și Magneziul. Fiecare celulă a inimii are nevoie de aceste substanțe nutritive, care pătrund în structurile microscopice din interiorul celulelor noastre, numite mitocondrii, pentru a produce ATP.
Multe inimi bolnave prezintă un metabolism energetic disfuncțional. Inimile afectate de hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă, palpitații sau aritmii sunt adesea epuizate din cauza lipsei de energie. „Atât medicii, cât și pacienții trebuie să fie conștienți de importanța vitală a metabolismului energetic în cazul bolilor de inimă – accelerarea producerii de ATP și menținerea integrității și nivelului rezervei de energie. Triada suplimentelor cardiace – coenzima Q10, L-carnitina, D-riboza – capătă o importanță vitală în asigurarea energiei unei inimi sănătoase și în sprijinirea vindecării inimilor bolnave, garantând necesarul energetic”, afirmă dr. Sinatra în lucrarea „Soluția Sinatra. Cardiologie metabolică”.
Vom analiza în continuare fiecare nutrient din protocolul doctorului Sinatra și vom afla cum acționează împreună pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.
Coenzima Q10, antioxidantul suprem
Coenzima Q10, unul dintre nutrienții de top pentru sănătatea inimii, este o substanță asemănătoare vitaminelor, sintetizată în mod natural în organism. Cu toate acestea, producția de coenzima Q10 scade odată cu înaintarea în vârstă, dar și din cauza unei alimentații dezechilibrate sau a medicamentelor din clasa statinelor și betablocantelor.
Coenzima Q10 are o capacitate antioxidantă remarcabilă, datorită căreia ajută la protejarea membranelor celulare și a țesutului arterial de stres oxidativ și leziuni inflamatorii. Așa se explică faptul că acest nutrient contribuie la prevenirea aterosclerozei. „Peste patru mii de studii științifice au evidențiat Co Q10 ca o substanță cu o putere de vindecare extraordinară, care poate salva vieți”, notează dr. Sinatra. În 1994, cel mai mare studiu despre coenzima Q10, publicat în Molecular Aspects of Medicine, pe un lot de 2.500 de pacienți, a arătat o îmbunătățire a calității vieții în cazul a 78% dintre pacienți. Au fost ameliorate simptome precum: retenția de lichide, palpitații cardiace, dificultăți respiratorii. Un alt studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că Co Q10 este eficientă în blocarea oxidării colesterolului. În ceea ce privește tensiunea arterială, cercetătorii au descoperit încă de la începuturile descoperirii coenzimei Q10 că aceasta determină scăderea tensiunii arteriale. Un alt beneficiu dovedit științific: Co Q10 crește capacitatea de pompare a inimii și puterea musculară. Și nu în ultimul rând trebuie reținut că suplimentarea cu coenzima Q10 trebuie inclusă obligatoriu ca adjuvant în schema celor ce primesc tratament cu statine.
Inima ta dă semne de oboseală? Oferă-i energie cu ajutorul suplimentului Coenzyme Q10 de la Zenyth. Produsul este recomandat pentru menținerea sănătății sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea stărilor de oboseală și combaterea proceselor de îmbătrânire prematură. O capsulă conține 100 mg coenzima Q10.
L-carnitina, transportatorul energiei în celule
Nutrient esențial, asemănător vitaminelor, L-carnitina este un aminoacid cu rolul exclusiv de a transporta acizii grași în interiorul mitocondriilor, unde aceștia sunt transformați în energie (ATP). Pentru că ea realizează singură această sarcină esențială de transport, organismul are nevoie de cantități mari de L-carnitină. Inima dobândește între 60% și 70% din energie din grăsimi. De aceea, cu atât mai mult pentru persoanele cu boli de inimă, transportul eficient al grăsimilor la mitocondrii este absolut necesar. Ca și în cazul coenzimei Q10, cu cât boala de inimă este mai avansată, cu atât concentrația de L-carnitină prezentă este mai mică și cu atât este mai mare nevoia de suplimentare.
Studiile demonstrează că suplimentarea L-carnitinei contribuie la diminuarea rigidității arterelor, revitalizarea țesutului cardiac (mai ales după evenimente ischemice), ameliorarea aritmiilor și insuficienței cardiace, creșterea forței musculare și a rezistenței la efort.
Pentru o doză optimă de L-carnitină, alege produsul N-Acetyl L-Carnitine de la Zenyth, un supliment alimentar recomandat pentru protejarea arterelor, reducerea oboselii, funcționarea normală a sistemului cardiovascular și a celui nervos, menținerea metabolismului energetic normal. O capsulă conține 550 mg de N-Acetyl L-carnitină.
D-riboza, „zahărul” vieții
Supranumită de dr. Sinatra „Zahărul vieții”, D-riboza este un glucid simplu care intră în componența ATP-ului, fiind necesară pentru reînnoirea rapidă a energiei în inimile bolnave.
Fără îndoială că orice pacient care suferă de o boală de inimă este epuizat din punct de vedere energetic. Administrarea unui supliment cu riboză este o soluție dovedită științific în cazul pacienților cu boli cardiovasculare. Deoarece efectul pozitiv este bine fundamentat în bibliografia medicală, în SUA, terapia cu riboză a fost inclusă în protocoalele de tratament ale unor spitale. Suferinzii de hipertensiune arterială, cei care urmează tratamente cu statine, cei cu prolaps al valvei mitrale beneficiază de efectele pozitive ale suplimentelor cu riboză. Acestea ajută inima să-și normalizeze funcția diastolică, prin mărirea rezervelor energetice. Pe lângă bolile cardiovasculare, și vârsta este un factor de diminuare a sintezei de riboză. De aceea, persoanele peste 45 de ani ar trebui să ia suplimente amplificatoare de energie metabolică precum D-riboza.
Un studiu clinic revoluționar, întreprins de H.G. Zimmer (Munchen, 1992), a arătat că D-riboza administrată pacienților cu boală coronariană a crescut rezistența la efort și a întârziat apariția anginei pectorale de intensitate moderată.
D-Ribose de la Zenyth este un supliment alimentar, recomandat adulților și vârstnicilor pentru susținerea funcției cardiace, funcționarea normală a mușchiului cardiac și a sistemului muscular, precum și sportivilor pentru îmbunătățirea rezistenței la efort și creșterea nivelului de energie în organism.
Magneziul, relaxantul mușchiului cardiac
Toate reacțiile enzimatice din corp, în special cele responsabile cu producția de energie (ATP), au nevoie de magneziu. Carența de magneziu, o problemă din ce în ce mai frecventă în societatea actuală, contribuie la o gamă largă de simptome: de la crampe musculare, tremurături, irascibilitate până la palpitații, hipertensiune, evenimente ischemice.
În 2003, cercetători din Los Angeles, Austria și Israel au descoperit pentru prima dată că suplimentarea magneziului a îmbunătățit toleranța cardiacă la efort și durerile în piept, precum și calitatea vieții la pacienți cu boli cardiovasculare. Studiul, publicat în American Journal of Cardiology, a evidențiat următoarele beneficii ale magneziului: protejarea vaselor de sânge de supraîncărcarea cu calciu, reducerea hipertensiunii arteriale și dilatarea arterelor, relaxarea mușchiului cardiac, creșterea producției de ATP în mitocondrii.
Pentru a învinge stresul și oboseala, apelează cu încredere la Marine Magnesium de la Zenyth, un supliment alimentar recomandat pentru susținerea metabolismului energetic, reducerea stării de epuizare fizică și psihică, funcționarea normală a sistemului cardiovascular.
Surse:
- Stephen Sinatra, „Soluția Sinatra. Cardiologie metabolică”, Editura Curtea Veche, 2007
- Stephen Sinatra, James Roberts, Martin Zucker, „Noua cardiologie: abordarea integrată în tratarea bolilor de inimă”, Editura Lifestyle, 2012
- Gh. Mencinicopschi, „Alimentația și patogeneza bolilor cardiovasculare. O nouă cardiologie metabolică”, Editura Medicală, 2015