Boala Alzheimer rămâne o redută greu de cucerit în medicină. Oamenii de știință încă nu au descoperit cum se vindecă boala Alzheimer. Iar numărul pacienților este în continuă creștere. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență în rândul persoanelor peste 60 de ani, estimându-se că afectează 5-10% din populație la nivel mondial. În România sunt înregistrați peste 300.000 de pacienți cu Alzheimer, dar numărul real al acestora ar putea fi mult mai mare, pentru că – atenție! – 80% dintre bolnavi rămân nediagnosticați.
Dar ce este boala Alzheimer?
Alzheimer este o boală degenerativă care determină distrugerea unor țesuturi din creier. Drept consecință apar pierderile de memorie și declinul cognitiv specific demenței. Boala debutează cu simptome blânde și evoluează încet, dar sigur spre forme invalidante.
Manifestările includ pierderi de memorie, dezorientare, confuzie mentală, probleme de vorbire, scriere, gândire, dificultăți în luarea deciziilor și în executarea unor activități obișnuite (gătit, igienă…), stări depresive, modificări de personalitate și pierderea autonomiei personale.
Boala Alzheimer este o afecțiune plurifactorială, rezultând din combinația predispoziției genetice cu factori ce țin de stilul de viață și mediul înconjurător. În orice caz, oamenii de știință nu au descoperit cauzele exacte care determină procesul de deteriorare cerebrală. Cert este că în creierul bolnavilor de Alzheimer s-au descoperit depozite anormale de proteine (plăci amiloide) și dezechilibre la nivelul acetilcolinei (neurotransmițător important). Teorii recente afirmă însă că punctul de plecare al acestor probleme ar fi inflamația cronică provocată de un stil de viață dezechilibrat (consum crescut de zahăr, făină albă, alimente fast-food, sedentarism, stres), expunere la metale grele sau infecții fungice (
Candida albicans) la nivelul creierului.
Din păcate, tratamentele actuale vizează doar simptomele bolii Alzheimer, reușind să încetinească evoluția în unele cazuri, dar nu și să rezolve cauzele profunde ale deteriorării cerebrale.
Rețineți!
Vestea bună vine din partea specialiștilor în medicină funcțională, care își îndreaptă atenția spre echilibrarea organismului în ansamblu. Căci în cazul unui pacient cu Alzheimer, nu doar creierul este în suferință, ci întreg organismul.
Printre remediile incluse în protocolul nutrițional utilizat în medicina funcțională se află curcumina, substanța extrasă din rădăcina de turmeric. Curcumina este capabilă să traverseze bariera hemato-encefalică și să acționeze la nivelul celulelor cerebrale. Numeroase studii au analizat modul de acțiune a curcuminei în cazul bolii Alzheimer. Vă prezentăm în continuare cele mai importante 7 beneficii dovedite științific ale curcuminei în cazul bolii Alzheimer.
Curcumina previne acumularea plăcii amiloide
Substanța activă din turmeric – curcumina – inhibă formarea plăcilor de beta-amiloid prin diverse mecanisme. Pe de o parte, curcumina blochează o proteină, numită presenilina-1, care contribuie la formarea plăcilor, iar pe de altă parte, reduce acumularea formațiunilor amiloide.
Datorită proprietății de a elimina plăcile amiloide, cercetătorii investighează posibilitatea dezvoltării unui tratament pe bază de curcumină pentru Alzheimer. Bukhari și echipa sa au identificat derivați de curcumină care elimină toxicitatea neurotoxică în cazul pacienților cu Alzheimer. De asemenea, au descoperit că inhibă acumularea de proteine tau, și ele prezente în creierul afectat de demență.
Curcumina reduce inflamația
Neuroinflamația poate fi observată în boala Alzheimer, fiind asociată cu traumatisme, expunerea la agenți toxici, infecții sau formarea plăcii amiloide. Un studiu publicat în Neurochemistry International (2016) afirmă despre curcumină că poate reduce inflamația de la nivelul creierului.
Curcumina scade inflamația din boala Alzheimer prin prevenția formării plăcilor amiloide și prin acțiunea asupra factorului kappa-B, o macroproteină implicată în reglarea inflamației.
Curcumina oferă protecție antioxidantă
Contaminarea cu metale grele reprezintă un factor important în dezvoltarea bolii Alzheimer. Acumularea unor metale precum plumb, mercur, cadmiu în creier declanșează inflamația și acumularea plăcilor amiloide. S-a constatat că derivații de curcumină inhibă acumularea metalelor grele în boala Alzheimer.
Un studiu publicat în Food Chemistry (2016) a analizat rolul diferiților antioxidanți din alimente, printre care și curcumina, în boala Alzheimer. Rezultatul: datorită acțiunii sale chelatoare, curcumina previne acumularea de metale grele în creier.
Potrivit unui alt studiu, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease (2016), curcumina reduce stresul oxidativ și prin urmare scade riscul distrugerilor celulare. Acțiunea antioxidantă a curcuminei contracarează radicalii liberi care contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer. Tot ca antioxidant, curcumina protejează mitocondriile, prevenind astfel disfuncțiile mitocondriale în Alzheimer.
Curcumina stimulează neuroplasticitatea
Creierul dispune de o capacitate de refacere uimitoare, numită neuroplasticitate. Un studiu în care s-au folosit nanoparticule încărcate cu derivați de curcumină a demonstrat că această terapie induce un proces de regenerare a neuronilor. Prin stimularea capacității de regenerare a creierului, curcumina poate fi utilizată cu succes ca terapie anti-Alzheimer, au concluzionat autorii studiului.
Un alt efect al curcuminei este inducerea autofagiei la nivelul creierului, ceea ce duce la eliminarea acumulărilor amiloide, a arătat un studiu publicat în European Journal of Pharmacology (2014).
Curcumina susține memoria și funcția cognitivă
Curcumina protejează celulele nervoase și îmbunătățește abilitățile de învățare și memorie în cazul persoanelor afectate de Alzheimer. Cum? Răspunsul îl oferă un studiu publicat în Plos One (2015), conform căruia curcumina crește nivelul proteinei BDNF, care susține activitatea neuronilor.
Un studiu controlat placebo, publicat în British Journal of Nutrition (2016), a examinat efectul administrării unui supliment de curcumină unui grup de persoane în vârstă, pe o perioadă de un an. În grupul placebo s-a constatat declin cognitiv în diferite stadii, dar nu și în rândul celor care au primit curcumină.
Curcumina ajută sistemul imunitar
Boala Alzheimer se caracterizează și prin disfuncție a sistemului imunitar. În mod normal, sistemul imunitar curăță plăcile amiloide, dar acest lucru nu se întîmplă în cazurile de Alzheimer. Un studiu realizat de J.R. Cashman și echipa sa a demonstrat că derivații naturali de curcuminoide restabilesc funcția imunitară și stimulează celulele imunitare să elimine plăcile amiloide prin fagocitoză (proces prin care fagocitele „înghit” celulele deteriorate și alte reziduuri).
Într-un alt studiu experimental, cercetătorii au izolat celule imunitare de la pacienți cu Alzheimer și le-au tratat cu curcuminoide. Capacitatea acestor celule de a elimina particulele amiloide a crescut datorită curcuminei. Rezultatele sugerează că terapia prin curcuminoide ar putea fi aplicată ca imunoterapie în boala Alzheimer.
Longvida® Brain Curcumin, eficient pentru susținerea memoriei și funcțiilor cognitive!
Longvida® Brain Curcumin de la Zenyth este un produs pe bază de extract de turmeric cu eficiență demonstrată pentru sănătatea creierului. Conține curcumina Longvida®, o formulă inovatoare care asociază extractul de turmeric cu lecitina. Spre deosebire de alte curcumine,
Longvida® are o biodisponibilate de 65 de ori mai mare și migrează în restul corpului în forma liberă-activă.
Curcumina Longvida® traversează bariera hemato-encefalică și protejează în mod eficient țesuturile cerebrale.
Curcumina Longvida® a fost studiată pentru efectul benefic în boala Alzheimer, demență vasculară, recuperare după accident vascular cerebral sau după traumatisme cerebrale.
În urma studiilor, s-a observat descreșterea semnificativă a plăcii amiloide: curcumina liberă este capabilă să treacă de bariera hemato-encefalică și se atașează de proteinele neurotoxice, împiedicându-le să se alipească între ele și să formeze plăcile amiloide între neuroni.
Longvida Brain Curcumin® are efect de îmbunătățire a memoriei și a atenției, inducerea unei stări de calm chiar după prima administrare.
Pe termen lung, Longvida Brain Curcumin® ajută la reducerea senzației de oboseală, a stresului, la creșterea atenției și îmbunătățirea stării psihice.