Cum îți alegi produsele pentru imunitate?

Înainte de a dezbate pe larg problemele ridicate mai sus, nu putem trece peste faptul că, înainte de orice beneficiu pe care îl pot aduce remediile naturale în funcționarea sistemului imunitar, corectarea stilului de viață este o măsură absolut indispensabilă.

Rolul emoțiilor în funcționarea sistemului imunitar

Emoțiile noastre joacă un rol central în funcționarea sistemului imunitar, iar studiile psihoneuroimunologice susțin științific acest lucru. Stările noastre psihice, modul în care trăim relațiile cu cei din jur și cu realitatea înconjurătoare au un efect profund asupra celulelor albe (celule ale sistemului imunitar de tip B, T, NK și macrofage). Sentimentul de stres sau de izolare socială reprezintă unii dintre stimulii principali care duc la slăbirea sistemului imunitar. Hormonii stresului, cum sunt adrenalina și cortizolul, slăbesc la rândul lor acțiunea protectoare a sistemului imunitar. Studiile au arătat că atunci când suntem relaxați și fericiți, celulele noastre produc semnale neuronale către molecule de tipul serotoninei, dopaminei și relaxinei – toate acestea având un efect de întărire a sistemului imunitar.

Stresul, principalul inamic

Tot stresul este cel care intervine în buna reacție a sistemului imunitar în fața celulelor canceroase. Studiile au arătat că pacienții cu melanom care au practicat exerciții de relaxare timp de 6 săptămâni au înregistrat o creștere semnificativă a celulelor NK (natural killer) ale sistemului imunitar, față de cei din grupul de control. Celulele NK ale sistemului imunitar sunt cele care scanează constant organismul și distrug celulele malformate pe care le întâlnesc în organism. Un studiu similar a fost realizat și în cazul pacienților care sufereau de cancer la sân. Rezultatele au indicat în mod similar rezultate îmbunătățite în cazul pacienților care au efectuat constant exerciții de relaxare.

Relațiile sănătoase ne hrănesc sistemul imunitar

Tot în ceea ce privește sănătatea emoțională, lumea modernă ne aduce în fața unui fenomen extrem de dăunător: încurajarea absolută a individualizării în detrimentul relațiilor și comunităților cu conexiuni reale. Sentimentul de siguranță și de apartenență la un grup are un efect mai puternic decât ne așteptăm pentru imunitate și sănătate, în general. Sentimentul de singurătate este în strânsă legătură cu creșterea nivelului de cortizol și cu scăderea activității sistemului imunitar. Cultivarea relațiilor sociale este, prin urmare, foarte importantă fie că vorbim despre relații de familie, relații cu prietenii sau grupuri de suport, voluntariat, grupuri religioase.

Somnul – combustibil important al sistemului imunitar

Am putea discuta și aici despre studii, însă experiența fiecăruia dintre noi este o dovadă mai mult decât suficientă. Am văzut cu toții că, în perioadele extrem de aglomerate, avem cele mai mari „șanse“ de a contacta o gripă sau o răceală.

Nutriția – rol central în funcționarea sistemului de apărare al organismului

Atunci când vorbim despre o nutriție adecvată pentru sistemul imunitar trebuie să ne asigurăm că aceasta conține, în primul rând, vitaminele C și D, zinc și seleniu. În timp ce vitamina C se găsește din belsug în pătrunjel, citrice, ardei iute și chiar broccoli, vitamina D necesită expunerea sănătoasă la soare și suplimentarea adecvată. Zincul se găsește în mod natural în fructele de mare, dar și, în cantități mai mici, în carnea de pui, fasole și migdale. O sursă foarte bună de seleniu o reprezintă nucile de Brazilia, semințele de floarea-soarelui, peștele și ouăle.

Acestea fiind spuse, vă invităm să aflați care sunt remediile naturale care au rol de stimulare sau reglare a acțiunii sistemului imunitar.

Remedii naturale imunostimulatoare

  • Aceste grupuri de remedii sunt folosite de obicei pe termen scurt și se adresează în principal infecțiilor acute, prin stimularea activității celulelor albe.
  • Imunostimulatoarele naturale ajută corpul să reziste și să lupte cu o infecție, atât în faza de debut, cât și pe întreaga perioadă de manifestare a bolii. Este important să ne păstrăm deschiși și vigilenți cu privire la reacțiile propriului corp. Dacă sesizăm înrăutățiri semnificative ale simptomelor este important să apelăm la ajutorul unui medic.
  • Remediile imunostimulatoare pot fi luate și în scop preventiv, atunci când se apropie sezonul rece, de exemplu, sau când urmează sau știm că ne-am expus unor posibili factori infecțioși. De exemplu, un membru al familiei începe să experimenteze diverse simptome de gripă și răceală sau știm că urmează să facem o călătorie într-o țară sau un mediu diferit de cel cu care organismul nostru este obișnuit.
  • Multe dintre plantele cu rol imunostimulator au și o acțiune antimicrobiană și antibacteriană. Acestea sunt cazurile în care se împușcă doi iepuri dintr-o lovitură. Pe de-o parte, sistemul capătă un plus de putere în lupta lui cu factorii patogeni. Pe de altă parte, potențialele pericole sunt atacate în mod direct.
  • Plantele imunostimulatoare au efecte foarte eficiente, însă de scurtă durată. Acesta este motivul pentru care este nevoie să le administrăm în cure susținute. De asemenea, curele nu pot fi ținute pe perioade foarte lungi de timp pentru că pot duce la o hiperstimulare a sistemului imunitar.
  • Fiecare dintre remediile imunostimulatoare are o acțiune unică la nivelul organismului, principiul de bază este însă asemănător: creșterea fagocitozei, moderarea eliberării substanțelor folosite în comunicarea sistemului imunitar, îmbunătățirea activității și multiplicării celulelor albe.
  • Remediile naturale cu rol imunostimulat pot fi consumate de către persoanele cu boli autoimune doar cu recomandarea medicului. Deși nu este o regulă, există cazuri în care administrarea unor astfel de plante a dus la agravări în simptomatologia persoanelor cu diverse afecțiuni autoimune, agravări, non-permanente, ce au însoțit perioada administrării.

Echinacea cu Soc și Mușcată africană, așa cum o găsiți la Zenyth, este o formulă complexă, cu efect sinergic, recomandată în infecții virale din sfera respiratorie (răceală, gripă). Formula are efect imunostimulator, de calmare a inflamației gâtului, faringelui și corzilor vocale și de redare a confortului respirator.

Andrographis este un puternic stimulator al sistemului imunitar? Studiile au arătat că Andrographis rivalizează cu Echinacea în privința eficienței în reducerea simptomelor de răceală și gripă, ca și în prevenirea infecțiilor respiratorii.

Goldenseal – Specialiștii susțin că extractul de Goldenseal are un spectru larg de acțiune, inhibând multiplicarea unor bacterii, precum: Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogene, Helicobacter pylori, Chlamydia trachomatis, Bacillus subtilisProteusClostridium perfringensShigella dysenteriaeSalmonella parathyphi, Klebsiela, Escherichia coli. Principala substanță activă este berberina, un alcaloid cu numeroase efecte benefice: acțiune antiinfecțioasă, antiinflamatoare, imunostimulatoare, hemostatică, astringentă și, nu în ultimul rând, antitumorală

ImmunoHelp este un produs foarte complex, dezvoltat de Zenyth, ce îmbină efectele imunostimulatoare cu cele antimicrobiene și antibacteriene. Datorită conținutului de goldenseal, turmeric, frunze de măslin, astragalus, ceai verde, ghimbir și propolis, ImmunoHelp ajută organismul în lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și ciupercilor și menținerea sănătății și funcționalității mucoaselor (nazală, bucală, faringiană, intestinală, traheală, pulmonară, vaginală, urinară, oculară).

Remedii naturale imunomodulatoare

  • Aceste plante, spre deosebire de cele imunostimulatoare, acționează tot asupra sistemului imunitar, însă au o acțiune mai profundă, mai de durată și mai lentă. Indicația acestor remedii este către folosirea pe perioade lungi de timp pentru a avea mai degrabă o reacție de reglare și echilibrare a sistemului imunitar, nu una de stimulare.
  • Produsele imunomodulatoare pot fi luate zilnic, pe perioada toamnei și iernii, pentru a pregăti organismul pentru posibilele atacuri virale și bacteriene. Această clasă de remedii are un rol adjuvant alternativ în prevenirea și tratarea cancerului. În cazul afecțiunilor canceroase, cele mai indicate sunt plantele care au și un puternic efect antioxidant, pentru a da putere organismului să lupte cu inflamația sistemică.

Astragalus este un supliment alimentar pe bază de extract standardizat din rădăcină de Astragalus, recomandat ca tonic și adaptogen, dar și pentru susținerea sistemului imunitar, pentru menținerea sănătății vasculare, pentru menținerea tensiunii arteriale normale și protejarea sistemului cardiovascular. Astragalusul este un bun imunomodulator, contribuind pe de o parte la ameliorarea infecțiilor virale, iar pe de altă parte, la reducerea reactivității sistemului imunitar la alergii.

Schisandra este un supliment alimentar, recomandat ca tonic și adaptogen în perioadele stresante. De asemenea, s-a demonstrat că Schisandra poate reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului) din corp și este eficientă în controlul nivelului serotoninei și adrenalinei pe fondul stresului. În medicina funcțională, Schisandra este recomandată în oboseala suprarenalelor, oboseală indusă de stres. Schisandra este un foarte bun antioxidant și antiinflamator, în special la nivelul căilor respiratorii superioare.

Rhodiola este un remediu natural cunoscut mai degrabă pentru ajutorul oferit în adaptarea organismului la stres și reinstalarea stării de vitalitate. În plus, Rhodiola îmbunătățește capacitatea de adaptare a organismului la stres intelectual, psihic, fizic, expunere la substanțe toxice, radiații. Stimulează acțiunea serotoninei, dopaminei și metabolismul energetic celular, crescând capacitatea de utilizare a oxigenului celular și reglând activitatea sistemului imunitar.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4521101/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6264271/
  • https://www.healthline.com/nutrition/astragalus
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412187/
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-943/goldenseal
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-973/andrographis
  • https://www.google.com/search?q=echinacea+immune+system&oq=echinacea+im&aqs=chrome.1.69i57j0l7.9911j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Articole recomandate