Coenzima Q10 (CoQ10) a fost identificată pentru prima dată în anul 1915, în Anglia, fiind separată ca un electron ce transportă coenzima implicată în producția de adenozin trifosfat (ATP), molecula energetică a mitocondriilor celulare. De asemenea, este considerată combustibilul inimii, cu un rol esențial în maximizarea nivelului de energie, fiind și un antioxidant incredibil de puternic. De obicei, corpul începe să piardă coenzima Q10 după vârsta de 40 de ani. Însă chiar dacă nu ai probleme cu inima sau un istoric al familiei cu astfel de afecțiuni, suplimentarea cu coenzima Q10 este o măsură preventivă extrem de eficientă.
Energie pentru fiecare celulă a corpului
Începând cu anul 1982, dr. Stephen T. Sinatra, doctor în medicină, membru al Colegiului American de Cardiologie și profesor asociat la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Connecticut, a început să studieze beneficiile coenzimei Q10, aceasta devenind unul dintre nutrienții de bază din studiile sale în promovarea sănătății inimii. De fapt, în cadrul cardiologiei metabolice promovate de dr. Sinatra, coenzima Q10 este una dintre cele patru vitamine ale inimii (cunoscute sub numele de „Cvartetul uimitor“), alături de magneziu, L-carnitină și D-riboză. „Dacă aș putea lua cu mine pe o insulă pustie doar una dintre multiplele vitamine ale inimii, aceasta ar fi cu siguranță coenzima Q10“, mărturisește dr. Stephen Sinatra. Acest puternic nutrient asigură combustibilul necesar producerii de energie în fiecare celulă a corpului, inclusiv în cel mai mare consumator de energie – inima, și îți poate salva literalmente viața.
Beneficiile suplimentării cu coenzima Q10
Coenzima Q10 (CoQ10), numită şi ubichinonă, este o substanţă asemănătoare vitaminelor, fiind sintetizată în mod natural în organism şi localizată în „centralele energetice” ale celulelor (în mitocondrii). Îndeplineşte trei roluri relevante pentru funcţia cardiovasculară: (I) rol cheie în procesul biochimic care furnizează energie în celulele cardiace (reprezintă practic „scânteia” care porneşte şi menţine activitatea mitocondriilor); (II) rolul de antioxidant pentru protecţia membranei celulare; (III) efect direct asupra genelor implicate în inflamaţie şi în metabolismul lipidic. Cu toate că această coenzimă Q10 este produsă în mod natural în organism, producţia descreşte dramatic cu vârsta şi în prezenţa unor boli specifice. Anumite medicamente, în special cele pentru scăderea colesterolului (statinele), de asemenea, pot reduce semnificativ producţia de CoQ10. Pe măsură ce nivelul de CoQ10 scade, este resimţită o stare de epuizare şi de „îmbătrânire” accentuată a organismului. Scăderea resurselor energetice cardiace determinată de scăderea nivelului coenzimei Q10 în organism poate fi comparată cu uzura bateriei care alimentează o maşină. Scădere capacităţii energetice a inimii face ca ţesuturile să fie mai sensibile la atacul radicalilor liberi. Nutrient extrem de puternic, care poate face o mare diferență în sănătatea inimii și calitatea generală a vieții, coenzima Q10 este folosită pentru a trata orice afecțiune cardiacă de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă congestivă, aritmii și angină pectorală.
Coenzima Q10 îți poate salva viața
Suplimentarea organismului cu doze corecte de CoQ10 permite producerea „combustibilului celular“ numit şi adenozin trifosfat (ATP) , fără de care muşchiul inimii nu poate pompa eficient sângele. În acelaşi timp, CoQ10 curăță radicalii liberi distructivi, rezultaţi în mod natural din procesul de producere a energiei celulare. Studiile randomizate, multicentrice, efectuate pe parcursul a peste 10 ani, publicate în Failure şi în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie (2013), au demonstrat că administrarea de CoQ10 a redus la jumătate decesul în rândul pacienţilor cu insuficiență cardiacă congestivă, faţă de lotul martor. Studii recente au demonstrat că suplimentarea cu CoQ10 creşte în mod semnificativ nivelul colesterolului „bun” ( HDL-C) şi al lipoproteinei care asigură transportul acesteia, previne oxidarea LDL-colesterolului implicat în procesul de ateroscleroză, scade nivelul biomarkerilor inflamatori (proteina C-reactivă înalt sensibilă) şi diminuează riscul de extindere a leziunilor tisulare ca urmare a declanşării unui atac cerebral sau a unui infarct. Atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale produc o explozie de radicali liberi care pot duce la extinderea ţesutului deteriorat. Pacienţii cu niveluri ridicate de CoQ10 suferă mai puţine daune după aceste evenimente şi cercetătorii japonezi au descoperit că suplimentarea cu CoQ10 înainte şi imediat după o intervenţie chirurgicală pe cord deschis este extrem de benefică în prevenirea leziunilor de reperfuzie – o complicaţie frecventă în chirurgia cardiacă. Într-un studiu clinic randomizat, administrarea de CoQ10 la pacienţii cu atac de cord recent a redus incidenţa evenimentelor cardiace ulterioare la 24,6%, faţă de 45% incidențe în lotul de control. Suplimentarea cu CoQ10 a fost, de asemenea, benefică şi la pacienţii cu angină stabilă cronică, prolapsul valvei mitrale şi aritmie.
Scânteia Vieții din Cvartetul uimitor al sănătății cardiovasculare
Făcând o analiză a 12 studii clinice, cercetătorii au concluzionat că CoQ10 are potenţialul de scădere a tensiunii arteriale sistolice cu până la 17 mm Hg şi a presiunii diastolice cu 10 mm Hg, fără efecte secundare semnificative. Cercetătorii italieni de la Universitatea din Ancona au furnizat dovezi că suplimentarea CoQ10 reduce nivelurile sanguine de epinefrină (adrenalină) şi alte catecolamine, acest lucru fiind considerat a fi parţial responsabil atât pentru scăderea tensiunii arteriale, dar şi pentru reducerea incidenţei anumitor tipuri de aritmii. Cercetările privind influenţa CoQ10 în diferite cardiomiopatii (boli ale mușchiului inimii, în care este redusă capacitatea de pompare) au arătat că administrarea a minimum 100 mg/zi timp de 12 luni influenţează pozitiv capacitatea de pompare (creşterea fracției de ejecție), creşte puterea musculară şi se îmbunătăţeşte respiraţia. Mulţi medici americani, printre care şi renumitul cardiolog Stephen Sinatra, recomandă administrarea suplimentelor de coenzima Q10 (numită de dr. Sinatra „Scânteia vieții“) persoanelor peste 40 de ani (când producţia naturală a acestei substanţe intră în declin), în doze de 50-100 mg/zi; persoanelor peste 60 de ani sau celor ce au tratament cu statine le sunt recomandate doze de 100-200 mg/zi, iar celor cu afecţiuni cardiace doze de 200-300 mg/zi, în asociere cu riboză, magneziu şi carnitină.
Coenzyme Q10 de la Zenyth, pentru sănătatea inimii tale
Pentru a te bucura de beneficiile coenzimei Q10, alege un supliment alimentar de calitate de la Zenyth Pharmaceuticals: Coenzyme Q10! Un flacon Coenzyme Q10 conține 60 de capsule, cu o cantitate optimă de 100 mg de coenzima Q10 per capsulă. Pentru adulți se recomandă câte o capsulă de 1-2 ori pe zi sau conform prescripției medicului. Produsul nu conţine lactoză, gluten, soia, stearat de magneziu, îndulcitori artificiali sau aditivi chimici! Pe lângă faptul că protejează inima și vasele de sânge, Coenzyme Q10 ajută la producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea stărilor de oboseală și combaterea proceselor de îmbătrânire prematură. Mai mult decât atât, conform recomandărilor specialiștilor americani, coenzima Q10 se asociază cu Magneziu, D-riboză și N-acetil L-carnitină pentru menținerea sănătății cardiovasculare, iar toate aceste suplimente alimentare de calitate vă sunt oferite de Zenyth Pharmaceuticals. Alege calitatea Zenyth și bucură-te de o viață sănătoasă! Surse:
- umm.edu/health/medical/altmed/supplement/coenzyme-q10
- lifeextension.com/magazine/2014/4/coq10-proven-benefits-in-heart-failure-patients/page-01
- bjcardio.co.uk/2015/10/coenzyme-q10-and-cardiovascular-disease-an-overview/
- naturalhealth365.com/coq10-heart-disease-prevention-1697.html
- drsinatra.com/improved-energy-one-of-the-top-benefits-of-coq10/
- yourhealthbase.com/coenzyme_Q10.htm
- drsinatra.com/coenzyme-q10-benefits-of-coq10-and-the-right-coq10-dosage/
- openheart.bmj.com/content/2/1/e000326.full
- nutritionexpress.com/showarticle.aspx?articleid=320
- drsinatra.com/why-coq10-can-literally-save-your-life/