Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai răspândite boli cronice din zilele noastre. Totuşi, până la 80% dintre cazurile de diabet pot fi prevenite prin modificarea stilului de viaţă, adică adoptarea unei diete sănătoase şi creşterea activităţii fizice. Cercetări recente au arătat că inulina poate fi de ajutor atât în prevenirea, cât şi în tratamentul diabetului.
Bine de ştiut!
Aproximativ 50% dintre cei afectaţi de diabetul de tip 2 nu ştiu că suferă de această boală!
Dulcele care nu creşte glicemia
Inulina este o polizaharidă produsă de mai multe tipuri de plante şi face parte dintr-o categorie de fibre numită fructanţi. Unele plante stochează energie sub formă de inulină, mai frecvent în rădăcină şi rizomi, iar majoritatea plantelor care sintetizează inulină nu au şi rezerve de amidon.
Inulina este utilizată în industria alimentară datorită caracteristicilor sale nutriţionale speciale: are un gust neutru sau uşor dulce, ceea ce face din ea înlocuitorul perfect pentru zahăr, făină şi grăsimi. Avantajul inulinei este că furnizează o treime sau un sfert din energia dată de zahăr sau alţi carbohidraţi şi 1/6 sau 1/9 din energia furnizată în mod tipic de grăsimi şi este folosită în locul zahărului şi grăsimilor în multe preparate alimentare (îngheţată, lactate, produse de patiserie) pentru a reduce valoarea calorică a acestora.
Bine de ştiut!
Cele mai bune surse de inulină sunt cicoarea, usturoiul, ceapa şi prazul.
Inulina este o fibră solubilă cu rol prebiotic. Nefiind digerabilă, inulina nu este transformată în organism în monozaharide şi astfel nu creşte nivelul zahărului din sânge, fiind de aceea utilă în tratamentul diabetului de tip 2. De asemenea, trece nemodificată prin stomac şi duoden şi stimulează înmulțirea bacteriilor intestinale, constituind hrana acestora, în special a bifidobacteriilor. Printre beneficiile bifidobacteriilor se numără inhibarea creşterii numărului bacteriilor patogene, stimularea sistemului imunitar, îmbunătăţirea absorbţiei unor minerale şi sinteza vitaminelor din grupul B.
Bine de ştiut!
Inulina nu duce la eliberarea unei mari cantităţi de insulină, aşa cum face fructoza. De asemenea, nu creşte nivelul trigliceridelor.
Efectul inulinei a fost demonstrat prin studii!
Suplimentele alimentare care conţin inulină ajută la îmbunătăţirea valorilor glicemiei bolnavilor de diabet de tip 2, potrivit unui studiu recent. Rezultatele publicate în Diabetes & Metabolism Journal arată că suplimentarea dietei zilnice cu 10 grame de inulină îmbunătăţeşte nivelul glucozei plasmatice cu 8,5% şi al hemoglobinei glicozilate cu 10,4%. În plus, nivelul malondialdehidei, marker al stresului oxidativ, a scăzut cu 37%, potrivit cercetătorilor de la Tabriz University of Medical Science din Iran, realizatorii studiului.
La studiu au participat 49 de femei cu diabet de tip 2. Timp de două luni, jumătate dintre acestea au primit câte 10 grame de inulină zilnic, iar cele din grupul de control – maltodextrină. Rezultatele au arătat că, pe lângă îmbunătăţirea valorilor glicemiei à jeun, a hemoglobinei glicozilate şi a malondialdehidei, consumul de inulină a crescut capacitatea antioxidantă totală cu 18,8%, la fel şi activitatea enzimei antioxidante SOD (superoxid dismutază) cu 4,4%, comparativ cu grupul de control.
Totuşi, mecanismul prin care inulina acţionează asupra nivelului glicemiei nu este cunoscut. Cercetătorii sunt de părere că este vorba fie de un efect antioxidant direct, fie de modificarea microflorei intestinale datorită rolului prebiotic al inulinei.
Spune DA suplimentelor cu inulină!
Studiile confirmă că inulina ajută la scăderea în greutate şi îmbunătăţeşte indicele glicemic, valorile antioxidanţilor şi nivelul malondialdehidei. De aceea, suplimentarea dietei cu inulină este o modalitate convenabilă şi, mai ales, fără efecte secundare pentru persoanele afectate de diabetul de tip 2.
Inulina se numără și printre ingredientele produselor ColonHelp Probiotic Forte și ColonHelp Detox Forte. În vreme ce în ColonHelp Probiotic Forte, inulina este un bun suport pentru înmulțirea probioticelor, în ColonHelp Detox Forte, inulina completează acțiunea fibrelor de in și psylliumul de scădere a colesterolului și glicemiei.
• ColonHelp Probiotic Forte, prebiotice şi probiotice pentru sănătatea ta!
Știai că pentru refacerea florei intestinale ai nevoie în aceeaşi măsură de probiotice și prebiotice? Suplimentul de fibre ColonHelp Probiotic Forte conţine un complex probiotic, în concentrație de 3 miliarde CFU (unități formatoare de colonii)/ linguriță dozatoare. Probioticele sunt culturi de microorganisme vii și active, care tranzitează întreg tubul digestiv, colonizând intestinul gros cu bifidobacterii și lactobacili și având ca rezultat crearea unui mediu nefavorabil dezvoltării agenților patogeni. Probioticelor li se adaugă inulina, componenta prebiotică, ce stimulează înmulțirea bacteriilor benefice din colon, în acest fel asigurându-se refacerea mai rapidă a florei intestinale și buna funcționare a sistemului imunitar.
Bine de ştiut!
Pentru menţinerea sănătăţii, flora intestinală trebuie să fie formată din 85% bacterii de fermentaţie (floră de protecţie) şi 15% bacterii de putrefacţie (floră patogenă).
• ColonHelp Detox Forte, pentru refacerea mucoasei intestinale
ColonHelp Detox Forte este o combinație eficientă de fibre solubile și insolubile. Pe lângă fibrele de in și psyllium, în compoziția ColonHelp Detox Forte a fost inclusă inulina. La contactul cu apa, aceasta formează mucilagii care diminuează rata de absorbție a glucidelor și colesterolului, absorb toxinele și le elimină. Inulina are şi un efect calmant şi emolient asupra mucoasei intestinale.
Pentru sănătate de nota 10, alege produsele din Gama ColonHelp!
5 comentarii. Lasă un comentariu
Buna ziua! Am citit si eu foarte mult despre inulina si despre cat de benefica este si am cumparat din farmacie la pliculet, dar dupa prima administrare mi-au aparut niste borbonite pe frunte. Este posibil sa fie si de la alimente pentru ca eu in acea zi am mancat la un restaurant.
@Iuliana: Alergia la inulina este extrem de rara. Incercati sa va amintiti ce ati mancat in acea zi si verificati daca nu cumva sunteti alergica la altceva.
Multumesc pentru raspuns Alina! Am incercat sa mai iau un pliculet de inulina si intradevar cred ca a fost ceva din alimentatie pentru ca nu am mai avut nici o problema.
De ce nu se prescrie acesta inulina pe reteta, adultilor si copiilor?
Inulina este un supliment alimentar care se poate elibera fara prescriptie medicala.