Ce au în comun ridurile, inflamațiile, diabetul, colesterolul mărit, deteriorările sistemului nervos și imunitatea scăzută? Răspunsul este simplu și în același timp complicat: radicalii liberi. Ce sunt radicații liberi, cum ne influențează alimentația, când este timpul să apelăm la ajutor intensiv și care sunt cele mai importante 4 lucruri pe care trebuie să le știi despre resveratrol („vitamina longevității”) și seleniu (antioxidant și imunostimulator important). Te invităm să citești în continuare!
Radicalii liberi sunt compuși care apar în urma activităților interne normale ale organismului, fie că vorbim despre procesele de transformare ale hranei în energie, respirație sau chiar simpla expunere la soare, în drum spre muncă. Deși fac parte din viață, există anumite obiceiuri care provoacă o mult mai mare cantitate de radicali liberi: alimentația nesănătoasă, stresul, poluarea, fumatul etc.
De ce sunt dăunători radicalii liberi?
Reputația radicalilor liberi nu este deloc una pozitivă. Și pe bună dreptate. La nivel micro, radicalii liberi sunt molecule instabile cărora le lipsește un electron, fiind astfel nevoite să „fure” unul de la alte molecule stabile din jur, transformându-le pe acestea și inversând rolurile. Acest joc fin, la nivel microscopic, deteriorează calitatea și stabilitatea celulelor, putând modifica chiar și ADN-ul. Se pun astfel bazele apariției unor dezechilibre și chiar boli grave: diabetul, afecțiunile cardiovasculare, afecțiunile degenerative neuronale, inflamațiile cronice, îmbătrânirea prematură, deteriorarea aspectului pielii, unghiilor și părului.
Antioxidanții – Supereroi în lupta cu radicalii liberi
Situația este îngrijorătoare, însă nu lipsită de soluții. Sunt necesare efortul și disciplina în controlul dietei. Antioxidanții sunt compuși care au în structură un electron în plus pe care îl „donează” radicalilor liberi pentru a-i echilibra. Dacă radicalii liberi sunt produși natural de corp, antioxidanții pot fi aduși doar din exterior, prin alimentație și suplimente naturale. Simpla dietă sănătoasă poate asigura un echilibru între radicali liberi și antioxidanți, însă, după 25 de ani, balanța se reglează mai greu, fiind nevoie de suplimentare naturală.
Ce conține o dietă împotriva radicalilor liberi?
Unele dintre cele mai importante și ușor de consumat surse de antioxidanți sunt fructele și legumele colorate: strugurii negri și roșii, afinele, prunele proaspete sau uscate, rodia, cireșele, smochinele proaspete, căpșunii, precum și legumele mov – vinetele, cartofii mov, dar și broccoli, spanacul, pătrunjelul, conopida, morcovii și multe altele. Un loc important îl ocupă și condimentele – cuișoarele, scorțișoara și curcumina fiind pe primele locuri în ceea ce privește conținutul de antioxidanți. Resveratrolul, conținut în special în fructele și legumele de culoare mov, este recunoscut și sub numele de „vitamina longevității”, având calități puternic antioxidante. Un loc important pe scala antioxidanților îl are seleniul, precum și vitaminele A, C și E.
Te invităm să citești în continuare despre 4 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre resveratrol și seleniu și rolul lor antioxidant!
1. Cele mai bune rezultate împotriva îmbătrânirii
Resveratrolul este un compus care se găsește în mod natural în semințele și cojițele de struguri, precum și în alte fructe și legume de culoare mov sau alune. Acesta este și unul dintre motivele pentru care vinul roșu are multiple beneficii. În parte, beneficiile
anti-îmbătrânire pe care le are resveratrolul se datorează protecției pe care acesta o oferă la nivel celular împotriva razelor solare nocive, a temperaturilor extreme și a infecțiilor. În plus, consumul de resveratrol poate prelungi durata vieții, arată unele studii. (1)
2. Prevenție împotriva bolilor cardiovasculare, antiinflamator și antitumoral natural
Studiile au arătat capacitatea resveratrolului de a proteja sistemul cardiovascular, dar și sistemul nervos. Recent a fost evidențiat potențialul resveratrolului de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase și de a prelungi durata de viață.
Tot resveratrolul are un puternic rol antiinflamator și poate împiedica depunerile de colesterol pe artere. De asemenea, datele atestă că resveratrolul îmbunătățește circulația și are efecte pozitive asupra glicemiei și metabolismului lipidelor la persoanele care suferă de sindrom metabolic.
3. Seleniu – Imunitate si reglarea funcțiilor endocrine
Seleniul este un mineral ce are rol în funcționarea normală a glandei tiroide, inclusiv în tiroidita Hashimoto, în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, în
stimularea imunității, în susținerea spermatogenezei normale. Seleniul contribuie, de asemenea, la menținerea sănătății părului și unghiilor. În plus, suplimentarea cu seleniu poate avea efect neuroprotector împotriva mercurului, cadmiului și a altor metale grele toxice.
4. Sănătatea sistemului reproductiv masculin și feminin
Seleniul susține fertilitatea masculină prin creșterea spermatogenezei. În cazul funcțiilor reproductive feminine, seleniul reduce riscul de avort spontan. Tot în cazul femeilor, suplimentarea cu seleniu reduce din simptomele neplăcute care însoțesc menopauza, participă la păstrarea structurii osoase normale și la menținerea unui aspect tânăr al pielii. Seleniul este un antioxidant puternic, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi produși în corp ca urmare a stilului de viață nesănătos (alimentație dezechilibrată, fumat, consum de alcool, abuz de medicamente, poluare).
Resveratrol cu Seleniu de la Zenyth: Beneficii complexe, un singur produs!
Zenyth, companie românească producătoare de suplimente naturale premium, pune la dispoziția consumatorilor un supliment alimentar ce îmbină beneficiile resveratrolului și seleniului în scopul prevenirii îmbătrânirii precoce, susținerii circulației sangvine, menținerii sănătății vaselor sangvine și a integrității capilarelor. Principalul ingredient din
Resveratrol cu Seleniu este extractul din semințe și cojițe de struguri, cu un conținut de 50% resveratrol. Pe lângă resveratrol, extractul conține antocianidine, elagitaninuri, acizi polifenolici, care sporesc acțiunea resveratrolului.
Pudra din suc de rădăcină de morcov purpuriu, cea din suc de rodie și extrasul din muguri florali de salcâm japonez, alături de seleniu și resveratrol, participă la reducerea semnelor de îmbătrânire și întârzie deteriorarea celulară dată de înaintarea în vârstă.
Consumat în cure de 3-6 luni și respectându-se dozele recomandate, acest produs pe bază de resveratrol și seleniu are rol antiinflamator și împiedică depunerile de colesterol pe artere.
Referințe:
- Aging Cell. 2019 Feb;18(1):e12867. doi: 10.1111/acel.12867. Epub 2018 Dec 21.MPK-1/ERK is required for the full activity of resveratrolin extended lifespan and reproduction.
- Int J Mol Sci. 2019 Jan 28;20(3). pii: E535. doi: 10.3390/ijms20030535.The Effects of Resveratrolin the Treatment of Metabolic Syndrome.
- Free Radic Res. 2018 Dec;52(11-12):1371-1386. doi: 1080/10715762.2018.1489128.Resveratrol provides neuroprotective effects through modulation of mitochondrial dynamics and ERK1/2 regulated autophagy.
- BMC Biotechnol. 2019 Jan 28;19(1):10. doi: 10.1186/s12896-019-0502-1.Resveratrolalleviates lipopolysaccharide-induced inflammation in PC-12 cells and in rat model.