Coenzima Q10 este un nutrient miraculos, de care are nevoie fiecare celulă a corpului omenesc. Ea îndeplinește două roluri cruciale în organism: asigură energie pentru fiecare celulă a corpului și luptă împotriva atacului radicalilor liberi. De la descoperirea sa, în 1957, de către dr. Frederick Crane de la Universitatea din Wisconsin, coenzima Q10 a devenit faimoasă în toată lumea datorită efectelor benefice în tratarea bolilor de inimă.
Chiar și în prezent, una dintre cele mai frecvente și bine documentate utilizări ale coenzimei Q10 se referă la protejarea inimii și vaselor de sânge de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ. Coenzima Q10 este unul dintre cei patru nutrienți esențiali pentru energia cardiacă incluși în protocolul doctorului Sinatra, părintele cardiologiei metabolice, o metodă menită a revoluționa tratamentul bolilor cardiace. „Coenzima Q10 asigură scânteia din mitocondriile fiecărei celule, declanșând astfel procesul energetic. Nutrientul este vital pentru corpul uman”, afirmă reputatul cardiolog american, în lucrarea „Soluția Sinatra. Cardiologie metabolică”. Dr. Sinatra recomandă administrarea unui supliment cu coenzima Q10 în afecțiuni precum hipertensiunea arterială, angina pectorală, aritmia cardiacă, ateroscleroza, insuficiența cardiacă. De asemenea, pacienții care urmează tratamente cronice cu statine și/sau betablocante au nevoie de o doză suplimentară de coenzima Q10, dat fiind faptul că aceste medicamente conduc încet, dar sigur la epuizarea rezervelor de coenzima Q10 din organism, atenționează dr. Sinatra.
Pe lângă susținerea sănătății sistemului cardiovascular, coenzima Q10 prezintă și alte avantaje importante. Iată un top al celor mai importante beneficii ale coenzimei Q10.
1. Coenzima Q10 susține energia naturală a organismului
Coenzima Q10 joacă un rol primordial în sinteza de ATP (adenozin trifosfat), forma de energie pe care celulele noastre o folosesc pentru a-și îndeplini funcțiile. Procesul de conversie a energiei brute din alimente (glucide și grăsimi) în ATP necesită prezența coenzimei Q10 în membrana mitocrondrială internă. ATP este utilizat nu numai de mușchiul cardiac, ci de întreg sistemul muscular al organismului. De aceea, nivelul optim de ATP reprezintă o sursă de energie de care organismul nostru are nevoie zi de zi pentru a funcționa la parametri optimi.
2. Coenzima Q10 reduce acțiunea radicalilor liberi
Stresul oxidativ sau daunele provocate de radicalii liberi reprezintă principalii factori implicați în apariția bolilor degenerative și a îmbătrânirii precoce. Fiind un puternic antioxidant liposolubil, coenzima Q10 inhibă peroxidarea lipoproteinelor cu densitate scăzută. Cu alte cuvinte, coenzima Q10 este unul dintre primii antioxidanți care previn oxidarea colesterolului LDL. Adevăratul colesterol „rău” este acest colesterol LDL oxidat, care conduce la îngroșarea peretelui vascular și formarea aterosclerozei. În plus, coenzima Q10 protejează membrana mitocondriilor de stres oxidativ și neutralizează radicalii liberi care contribuie direct la apariția tuturor bolilor legate de vârstă (boli de inimă, cancer, diabet etc.).
3. Coenzima Q10 îmbunătățește funcția cardiacă
Coenzima Q10 are un potențial puternic în prevenirea și tratarea problemelor cardiace prin îmbunătățirea bioenergeticii celulare și datorită acțiunii antioxidante. Un raport publicat în 2015, în Frontiers in Bioscience arată că deficiența coenzimei Q10 poate fi cauzată de mutații recesive autozomale, boli mitocondriale, stres oxidativ, procese tumorale și, de asemenea, poate fi un efect secundar al tratamentului cu statine. Statinele sunt medicamente utilizate pentru scăderea colesterolului, dar care totodată scad dramatic producția naturală de coenzima Q10. Numeroase studii au demonstrat însă că un supliment de coenzima Q10 este esențial pentru restabilirea nivelului optim de bioenergie pentru buna funcționare a inimii. De aceea, tot mai mulți medici recomandă administrarea suplimentelor de coenzima Q10 pentru a contracara efectele adverse ale medicamentelor cu statine.
4. Coenzima Q10 are efect anti-aging
Producția de ATP este importantă pentru menținerea unui metabolism rapid, a oaselor și musculaturii puternice, precum și a aspectului tânăr al pielii. Nivelul scăzut al coenzimei Q10 pe măsura înaintării în vârstă se corelează cu încetinirea metabolismului energetic și procese degenerative la nivelul organelor interne, cum ar fi inima și ficatul. Cercetătorii au constatat că suplimentarea cu coenzima Q10 are un puternic efect anti-aging, încetinind pierderea masei musculare, apariția ridurilor, deteriorarea articulațiilor.
5. Coenzima Q10 ajută la menținerea unui pH normal
Este binecunoscut faptul că bolile se dezvoltă în condiții de aciditate crescută, când nivelul pH-ului este peste limita normală. După cum arată o serie de studii, coenzima Q10 poate normaliza nivelul pH-ului, îmbunătățind activitatea sistemului imunitar și chiar reducând riscul de cancer. Încă din 1960, cercetătorii au analizat efectele coenzimei Q10 asupra sistemului imunitar și au aflat că persoanele cu anumite tipuri de cancer (mielom, limfom, de sân, plămân, prostată, pancreas, colon) prezintă deficit de Q10. Un studiu recent implicând femei cu cancer de sân susține că administrarea unui supliment de Q10 poate îmbunătăți starea acestora.
6. Coenzima Q10 protejează funcția cognitivă
În cazul pacienților cu boala Parkinson, se știe că la nivel cerebral există un stres oxidativ crescut, care este responsabil de deteriorarea funcției cognitive. Totodată, cercetătorii au observat că persoanele cu astfel de tulburări cognitive au niveluri reduse de coenzima Q10. Un studiu clinic care a evaluat eficiența administrării coenzimei Q10 în cazul a 80 de persoane cu boala Parkinson, în stadiu precoce, a constatat că suplimentarea a fost bine tolerată și asociată cu o deteriorare mai lentă a funcției cognitive, comparativ cu placebo.
7. Coenzima Q10 menține tinerețea pielii
Coenzima Q10 reprezintă unul dintre cele mai căutate și apreciate ingrediente din industria cosmetică. Administrată intern sub formă de supliment nutritiv, Q10 stimulează sinteza colagenului, prevenind pe de o parte apariția ridurilor, iar pe de altă parte diminuându-le pe cele deja formate. În plus, coenzima Q10 furnizează celulelor energia de care au nevoie pentru regenerarea pielii. Un studiu realizat, în 2004, de laboratoarele Functional Food Research Labs și H&BC Research Labs aduce dovezi incontestabile asupra faptului că un supliment nutritiv cu coenzima Q10 poate îmbunătăți semnificativ aspectul pielii. Participantele la studiu au primit o doză zilnică de 60 mg coenzima Q10, iar după doar 2 săptămâni s-au constatat următoarele rezultate: reducerea cu 33% a zonele afectate de riduri, diminuarea volumului ridurilor cu 38% și a adâncimii fiecărui rid cu 7%.
De unde poți lua coenzima Q10?
Coenzima Q10 se găsește în mod natural în dieta noastră de zi cu zi. Cele mai bogate surse naturale de coenzima Q10 sunt carnea de vită, de pasăre și peștele, ouăle, lactatele, dar un mic aport este furnizat și de surse vegetale cum ar fi leguminoasele (linte, mazăre, fasole), nucile, semințele de susan și chiar unele fructe (căpșuni, portocale). Din păcate, după vârsta de 40 de ani sau în cazul în care bolile de inimă și-au făcut deja apariția, aportul alimentar nu este suficient și atunci este nevoie de un supliment nutritiv.
Pentru a te bucura de beneficiile coenzimei Q10, alege un supliment alimentar de calitate:
Coenzyme Q10 de la Zenyth. Acesta este un supliment alimentar natural, recomandat pentru menținerea sănătății sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea stărilor de oboseală și combaterea proceselor de îmbătrânire prematură.
Pentru a beneficia de un nivel maxim de energie sau dacă inima ta are nevoie de o susținere energetică importantă, urmează „Protocolul celor 4 magnifici” al Dr. Sinatra, cu ajutorul suplimentelor de la Zenyth:
Coenzyme Q10,
D-Ribose,
L-carnitine,
Marine Magnesium.
Surse:
- Dr. Stephen Sinatra, „Soluția Sinatra. Cardiologie metabolică”, Editura Curtea Veche, București, 2010
- draxe.com/all-about-coq10/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2533152/
- webmd.com/heart-disease/heart-failure/tc/coenzyme-q10-topic-overview
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19944739
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14695946