9 beneficii ale colagenului pentru sănătate

Colagenul a devenit un produs-vedetă al ultimei perioade din motive bine întemeiate. Acesta furnizează o listă lungă de beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe. Colagenul este substanța principală a țesutului conjunctiv și reprezintă o treime din conținutul de proteine al organismului. Este un element regăsit în structura pielii, oaselor, ligamentelor, mușchilor, tendoanelor, vaselor de sânge, în cartilaje, în dinți, în discurile intervertebrale, precum și în membranele ochiului.

Colagenul este produs de fibroblaste, celule specializate care au capacitatea de a încorpora aminoacizi și care formează structura de susținere a organelor la organismele vii. Principalii aminoacizi din colagen sunt glicina, lizina și prolina, care constituie jumătate din conținutul său de aminoacizi. Înainte de a fi încorporate în structura colagenului, lizina și prolina sunt transformate în hidroxilizină și hidroxiprolină. Arginina, leucina, glutamina și tirozina sunt alți aminoacizi implicați în acest proces, pentru care este necesară și vitamina C.

Cu o structură fibroasă și rezistentă, colagenul este cel care permite pielii și tendoanelor să se întindă, conferă structura puternică a oaselor și ajută celulele pielii să se refacă mai rapid, în urma unei leziuni. Are, de asemenea, un rol esențial în menținerea sănătății și frumuseții pielii, părului și unghiilor.

Iată 9 dintre cele mai importante beneficii ale colagenului!

1. Colagenul îmbunătățește sănătatea pielii și a părului

Știai că 70% dintre proteinele pielii sunt alcătuite din colagen? O piele sănătoasă și strălucitoare are nevoie de niveluri ridicate de colagen, deoarece acesta are capacitatea de a facilita regenerarea și repararea celulelor de la nivelul dermului. Conferă pielii elasticitate, flexibilitate și previne apariția ridurilor.

Studiile realizate cu privire la rezultatele anti-aging ale colagenului au demonstrat creșterea gradului de fermitate și netezire a pielii. Astfel, studiile dublu-orb, controlate cu placebo, au demonstrat că administrarea a 2,5-5 grame de colagen hidrolizat pe zi, timp de 8 săptămâni, unor femei cu vârste între 35 și 55 de ani, a îmbunătățit vizibil hidratarea și elasticitatea pielii, iar pierderea apei din epidermă a fost redusă. Suplimentarea cu colagen este una dintre cele mai bune modalități de a ne menține pielea fermă și cu o textură netedă pentru cât mai mult timp.

Colagenul susține și sănătatea părului, fiind parte din celulele stem ale foliculului pilos și ajutând la regenerarea acestuia. O deficiență de colagen poate declanșa chiar căderea prematură a părului. Cantitatea de colagen din podoaba capilară conferă structură și vitalitate firului de păr, iar când aceasta este prea scăzută, părul devine tern și fragil. S-a constatat că administrarea de colagen hidrolizat ameliorează căderea părului, fenomen cu care se confruntă ambele sexe odată cu înaintarea în vârstă. Numărul firelor de păr pierdute este redus, iar firul capătă densitate, strălucire și un aspect sănătos.

2. Colagenul întărește oasele, dinții și unghiile

O treime din structura oaselor este compusă din colagen, care le care conferă flexibilitate. Consumul de colagen poate ajuta la întărirea oaselor și a dinților prin creșterea densității minerale osoase. Stimularea osteoblastelor este o altă modalitate prin care oasele devin mai puternice datorită colagenului. Osteoblastele sunt celulele mononucleare care formează țestutul osos. Numeroase studii au arătat că datorită capacității de proliferare a osteoblastelor, colagenul hidrolizat ajută la prevenția osteoporozei.

Colagenul are rol benefic pentru sănătatea dinților și a țesutului gingival, găsindu-se în mod natural în papila dentară (partea din gingie care se află lângă dinți), precum și în smalțul dentar. Cu ajutorul fibrelor de colagen, dinții noștri sunt ancorați în gingii și fixați în maxilar.

Adăugarea unui supliment cu colagen în rutina zilnică ajută de asemenea la întărirea și la stimularea creșterii unghiilor, prevenind fragilitatea și ruperea acestora.

3. Colagenul repară și întărește articulațiile, tendoanele și ligamentele

Cu o textură gelatinoasă și netedă, colagenul acoperă și protejează articulațiile, tendoanele, ligamentele și mușchii, fiind liantul care le unește și le face să se miște mai ușor. Atunci când ligamentele sau tendoanele noastre sunt rănite, organismul produce mai mult colagen pentru a le vindeca.

O dată cu înaintarea în vârstă, colagenul natural începe să scadă și ne putem confrunta cu articulații rigide sau dureroase sau chiar cu apariția afecțiunilor articulare degenerative, cum ar fi osteoartrita. Colagenul sprijină capacitatea organismului de a produce substanțe chimice care susțin în mod natural articulațiile sănătoase: condroitină, glucozamină și acid hialuronic.

De asemenea, poate fi benefic pentru celulele mici care se găsesc în cartilajul articulațiilor. Aceste celule mici se numesc condrocite și produc țesut colagenos nou și mucopolizaharide (glicozaminoglicani) pentru a menține articulațiile amortizate și lubrifiate.

Un studiu a constatat că adăugarea unui supliment de colagen în rutina zilnică reduce durerea la persoanele cu osteoartrită și alte afecțiuni artritice, inclusiv artrita reumatoidă. Conform Collagen Hydrolisate for the Treatment of Osteoarthritis and Other Joint Disorders: A Review of the Literature, un review al studiilor pe colagen, suplimentele pe bază de colagen pot ajuta la reducerea simptomelor osteoartritei și la micșorarea inflamației și durerii articulare. Astfel, cercetările au demonstrat că administrarea de colagen pe plan intern poate stimula țesuturile să producă, la rândul lor, colagen prin acumularea sa în cartilaj. Colagenul poate fi folosit și pentru refacerea mai rapidă după efectuarea de exerciții fizice intense. Astfel, colagenul este util pentru sănătatea articulațiilor, tendoanelor și ligamentelor, având și efect pozitiv asupra durerilor articulare.

4. Colagenul stimulează metabolismul

Colagenul susține în mod natural sănătatea metabolismului, alături de co-factori precum glucozamina, sulfatul de condroitină, acidul hialuronic și minerale electrolitice esențiale. Colagenul este o sursă bună de glicină, care are rolul de a facilita formarea țesutului muscular, prin transformarea glucozei în energie pentru a hrăni celulele musculare, ajutând astfel la conversia nutrienților esențiali. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ar fi ideal să ne menținem în formă masa musculară, deoarece aceasta susține sănătătea osoasă și menținerea unei posturi corecte.

Prin conținutul de l-arginină și l-glutamină, colagenul stimulează metabolismul, contribuind și la dezvoltarea masei musculare. Glutamina stimulează capacitatea organismului de a produce proteine și alți aminoacizi, în timp ce arginina furnizează carbon și oxid nitric, importante pentru construirea și menținerea mușchilor. Tot glutamina este cea care furnizează combustibilul necesar celulelor pentru a menține energia la un nivel optim.

Colagenul poate fi un aliat pentru pierderea în greutate? Răspunsul este pozitiv deoarece stimulează eliberarea de hormoni de sațietate în fluxul sanguin, ceea ce poate duce la reducerea poftei de mâncare. De asemenea, colagenul induce rapid senzația de sațietate, conform unui studiu care a arătat că acesta este cu 40% mai sățios decât alte pulberi proteice.  Participanții au consumat cu 20% mai puțin la următoarea masă decât persoanele care au consumat pudre de proteine din zer, caseină sau soia. Așadar, utilizarea unei pulberi de colagen de calitate poate fi o strategie eficientă de stimulare a metabolismului și de pierdere în greutate.

5. Colagenul ajută la ameliorarea Leaky Gut

Un alt beneficiu al colagenului este acela că poate ajuta la ameliorarea sau chiar la vindecarea problemelor tractului gastro-intestinal. Sindromul de intestin hiperpermeabil sau altfel spus Leaky Gut se caracterizează prin capacitatea bacteriilor și toxinelor de a trece de bariera peretelui intestinal. Mucoasa intestinală funcționează în mod normal asemenea unei site care filtrează substanțele, lăsându-le să treacă în organism doar pe cele benefice. În cazul persoanelor care suferă de Leaky Gut, această ,,sită” nu mai funcționează corespunzător, permițând să treacă în fluxul sanguin și particule de alimente nedigerate, bacterii sau toxine, ceea ce determină sistemul imunitar să aibă o reacție exagerată, ducând la inflamații cronice. Printre factorii favorizanți se numără glutenul, hiperaciditatea și stresul cronic.

Există mai multe mecanisme prin care colagenul repară și vindecă sistemul gastrointestinal. Intră în alcătuirea vilozităților, structuri mici asemănătoare unor degete de pe peretele intestinal. Datorită aminoacizilor glicină și glutamină, colagenul susține vindecarea mucoasei protectoare a tractului gastrointestinal, vindecând celulele deteriorate și construind noi țesuturi.

Colagenul s-a dovedit a fi benefic și în cazul sindromului colonului iritabil (IBS). Peptidele de colagen au capacitatea de a reține apa în intestine, stimulând în acest fel motilitatea intestinală și ajutând în procesul de digestie. Prin conținutul de glutamină din compoziție, poate fi util și în prevenția apariției sindromului de colon iritabil.

6. Colagenul reduce celulita și vergeturile

Colagenul ajută la îmbunătățirea aspectului celulitei și vergeturilor, prin tonifirea stratului dermic. De cele mai multe ori, celulita este cauzată de probleme ale matricei pielii combinate cu excesul de grăsime subcutantă și lichid interstițial. Când nivelurile de colagen din corp sunt scăzute, pielea își pierde elasticitatea și devine mai subțire, iar celulita și vergeturile sunt mai vizibile.

Conform unui studiu publicat în Journal of Medicinal Food, s-a demonstrat că o doză de 2,5 grame de colagen de tip Verisol® pe zi contribuie la reducerea celulitei și la tonifierea pielii. Pe durata studiului au fost efectuate măsurători care au arătat că peptidele bioactive de colagen au efect benefic asupra matricei extracelulare a pielii, susțin refacerea structurii normale a dermei și a țesutului subcutanat. Cercetătorii au observat și o modificare în densitatea dermei, datorată creșterii nivelului de elastină și colagen din piele. Astfel celulele adipoase de sub piele sunt diminuate și aspectul celulitei și al vergeturilor este mult îmbunătățit.

7. Colagenul protejează inima

Cum protejează colagenul inima? Cea mai abundentă proteină din țesuturile inimii, colagenul asigură cadrul structural pentru celulele musculare cardiace. De asemenea, asigură rigiditate pereților inimii și ajută la transmiterea impulsurilor astfel încât inima să poată pompa sânge. Pereții vaselor de sânge sunt alcătuiți din colagen și elastină, care le conferă rezistență. Colagenul contribuie de asemenea la netezirea arterelor și venelor și ține tensiunea arterială sub control. Aminoacizii săi, prolina și lizina, ajută la dezintegrarea depozitelor de grăsime de pe artere și la repararea țesuturilor. Datorită argininei care ajută la producerea de oxid nitric, este posibilă o vasodilatare mai bună, prin lărgirea arterelor și relaxarea vaselor de sânge, circulația fiind astfel îmbunătățită.

8. Colagenul susține sănătatea ficatului și detoxifierea

Cel mai mare organ din corp, ficatul are cele mai multe atribuții în ceea ce privește detoxifierea organismului. Acesta filtrează sângele pentru a elimina toxinele mari și a descompune enzimatic substanțele chimice nedorite. Ca un adevărat laborator intern, ficatul transformă substanțele toxice în compuși care pot fi excretați din organism. În cazul în care ne expunem la prea multe substanțe cu acțiune toxică, capacitatea de detoxifiere a ficatului poate fi slăbită. Acest lucru poate duce la acumularea de toxine în țesuturile și celulele noastre, toxine care în mod normal ar trebui să fie eliminate.

Glicina din colagen poate susține procesul de detoxifiere, reducând daunele provocate de toxine asupra ficatului. S-a constatat, de asemenea, că glicina previne și minimizează leziunile hepatice cauzate de consumul de alcool. În același timp, aceasta ajută sistemul digestiv să elimine deșeurile și îmbunătățește utilizarea antioxidanților de către organism, fapt care susține detoxifierea.

9. Colagenul îmbunătățește calitatea somnului

Te numeri printre cei care au dificultăți de adormire? O soluție neașteptată se poate dovedi colagenul care, datorită conținutului bogat în glicină, poate ajuta la creșterea calității somnului. Dacă nivelul de cortizol din organism este ridicat pe timpul nopții, somnul nostru poate fi afectat. Aici intervine glicina din colagen care are capacitatea de a regla acest hormon de stres și de a facilita în acelasi timp relaxarea. Prin urmare, utilizarea colagenului înainte de culcare poate ajuta la scăderea cortizolului și la instalarea unui somn odihnitor.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen proprie sau endogenă începe să scadă, ceea ce ne poate afecta atât aspectul, cât și sănătatea. Partea bună este că în prezent există numeroase soluții la care putem apela pentru a corecta deficiența de colagen. Una dintre ele este evitarea, în măsura în care este posibil, a factorilor care produc stres oxidativ în organism (fumatul, consumul excesiv de zahăr, stresul, lipsa somnului, expunerea la soare) și adoptarea unei diete bogate în nutrienți esențiali, aminoacizi, vitamina C și minerale.

Din fericire, o altă metodă simplă de creștere a cantității de colagen este administrarea unui supliment alimentar pe bază de peptide de colagen hidrolizat, cu o biodisponibilitate mare, cum ar fi cele din gamele Collagero (Collagen Pure, Collagen + Hyaluron) sau Beauty Help de la Zenyth.

Referințe:

Effect of Reducing Pigmentation by Collagen Peptide Intake: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study, Himeno A, Tsujikami M, Koizumi S, Watanabe T, Igase M., Dermatol Ther (Heidelb). 2022 Jul;12(7):1577-1587. doi: 10.1007/s13555-022-00748-4. Epub 2022 Jun 11.
Collagen metabolism of human osteoarthritic articular cartilage as modulated by bovine collagen hydrolysates. Schadow S, Siebert HC, Lochnit G, Kordelle J, Rickert M, et al. (2013) PLoS One 8: e53955. – PMC – PubMed
3. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Bello AE, Oesser S. Curr Med Res Opin. 2006 Nov;22(11):2221-32. doi: 10.1185/030079906X148373. PMID: 17076983 Review.
A breakfast with alpha-lactalbumin, gelatin, or gelatin + TRP lowers energy intake at lunch compared with a breakfast with casein, soy, whey, or whey-GMP, Veldhorst MA, Nieuwenhuizen AG, Hochstenbach-Waelen A, Westerterp KR, Engelen MP, Brummer RJ, Deutz NE, Westerterp-Plantenga MS.Clin Nutr. 2009 Apr;28(2):147-55. doi: 10.1016/j.clnu.2008.12.003. Epub 2009 Jan 31. PMID: 19185957 Clinical Trial.
5. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology, Michael Schunck, Vivian Zague, Steffen Oesser, and Ehrhardt Proksch. Published Online:17 Dec 2015https://doi.org/10.1089/jmf.2015.0022
6. Aging and the cardiac collagen matrix: Novel mediators of fibrotic remodelling, Margaux A. Horn and Andrew W. Trafford, J Mol Cell Cardiol. 2016 Apr; 93: 175–185.doi: 10.1016/j.yjmcc.2015.11.005

Articole recomandate