Care este legătura dintre tămâie și sănătatea articulațiilor?

Atunci când vine vorba despre sănătatea articulațiilor, natura ne vine în ajutor cu extrem de multe soluții. Una dintre aceste soluții naturale și eficiente este chiar tămâia (Bosswellia serrata), cunoscută mai degrabă pentru implicațiile sale religioase și de stimulare a simțului olfactiv.

Boswellia este rășina produsă de o serie de arbuști din regiunea Mării Roșii, Africa de Nord-Est și munții din centru Indiei. Rășina „gumoasă“ a arborelui Boswellia are o lungă istorie de uz intern în medicina naturistă indiană ca tratament pentru artrită, bursită, boli nervoase, afecțiuni ale căilor urinare și diaree. Pentru uz extern, rășina și uleiurile preparate din ea sunt folosite pentru ulcerații și răni.

Întrebuințări medicale de mii de ani

Rășina aromatică de Boswellia sau tămâia era extrem de apreciată la Roma și în India, fiind considerată esențială pentru o serie de utilizări de natură religioasă, cosmetică și medicală. Rutele caravanelor antice, inclusiv Drumul Mătăsii, au evoluat pentru a transporta rășinile neprețuite din zonele în care copacii creșteau către piețele pe care regii și împărații concurau cu cei din clasele superioare. Istoric vorbind, exploatarea de scară largă a tămâiei a început în urmă cu aproximativ 8000 de ani, la Omam. Tămâia era folosită de egipteni pentru îmbălsămare și în scopuri cosmetice. În jurul anului 1400 î.Hr. regina Hatshepsut a Egiptului a trimis o expediție de colectare a plantelor până pe coasta de est a Africii, iar printre trofeele botanice primite au fost și 31 de arbori Boswellia, care au fost ulterior plantați la templul din Karnak, de-a lungul Nilului.

Rășina de Boswellia se recoltează cu multă migală, manual, în India, Egipt și Somalia. La începutul lunii aprilie, colectarea începe prin realizarea inciziilor în scoarța copacului. Rășina proaspăt emanată este de culoare alb-lăptoasă, după care se solidifică în contact cu aerul și se transformă în cristale galbene. Copacul Boswellia poate produce exudate de calitate doar timp de trei ani. După această perioadă, calitatea rășinii colectate scade considerabil. Prin urmare, arborele trebuie lăsat să se odihnească timp de câțiva ani, după câteva cicluri de recoltare.

Studiile confirmă proprietățile terapeutice ale Boswellia

Utilizarea extractelor de Boswellia în medicina tradițională ayurvedică și chineză a fost practicată încă de acum câteva mii de ani. În zilele noastre, mai multe studii de laborator din întreaga lume au examinat eficacitatea acidului boswellic, oferind dovezi în sprijinul efectelor pozitive pentru sănătatea articulațiilor. Cele mai importante cercetări includ studiul efectuat în anul 2008 la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) din Franța (Clarisse Cuaz-Pérolin, et al., “Antiinflammatory and Antiatherogenic Effects of the NF-kB Inhibitor Acetyl-11-Keto-β-Boswellic Acid in LPS-Challenged ApoE-/- Mice,” Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 28), un studiu efectuat în Japonia în anul 2006 (N. Banno, et al., “Anti-inflammatory activities of the triterpene acids from the resin of Boswellia carteri,” Journal of Ethnopharmacology 107, no. 2) și un studiu realizat în 2005 de Universitatea din Maryland și Harvard Medical School din SUA (A. Y. Fan, et al., “Effects of an acetone extract of Boswellia carterii Birdw. (Burseraceae) gum resin on adjuvant-induced arthritis in Lewin rats,” Journal of Ethnopharmacology 101, no. 1). Studii recente din Germania au arătat destul de clar efectele pozitive ale acidului boswelic asupra sănătății articulațiilor.

În India, efectele Boswellia pentru articulații puternice și sănătoase au fost demonstrate într-un studiu încrucișat efectuat în anul 2003, la care au participat 30 de subiecți împărțiți în două grupuri. Timp de patru săptămâni, un grup a luat o doză orală de 65% concentrat de extract de Boswellia, iar celuilalt grup i-a fost administrat un placebo. Trei săptămâni mai târziu, grupurile au fost schimbate. Feedback-ul participanților a indicat faptul că Boswellia sprijină flexibilitatea articulațiilor, pe lângă alte beneficii evidente asupra acestora (N. Kimmatkar, V. Thawani, L. Hingorani, & R. Khiyani, “Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee – A randomized double blind placebo controlled trial,” Phytomedicine 10). Rezultate similare au fost raportate într-un studiu din anul 2007, ce a inclus 66 de participanți care au primit fie extras de Boswellia, fie un substitut al acestuia timp de șase luni. Cei care au luat Boswellia au raportat o îmbunătățire a stării articulare, menționând că efectele pozitive s-au extins dincolo de intervalul dedicat studiului (S. Sontakke et al., “Open, randomized, controlled clinical trial of Boswellia serrata extract as compared to valdecoxib in osteoarthritis of knee,” Indian Journal of Pharmacology 39, no. 1).

Rezultate dovedite în menținerea sănătății articulare

Prin acizii săi activi, Boswellia este cunoscută ca având efecte antiinflamatorii, în special pentru suprimarea durerii și a imobilității asociate cu osteoartrita. Investigațiile medicale pentru Boswellia arată că rășina este benefică în cazurile de artrită, astm și colită ulceroasă. Două studii controlate cu placebo, care au implicat un total de 81 de persoane cu poliartrită reumatoidă, au raportat reduceri semnificative ale durerii și umflăturilor pe parcursul a 3 luni. Pe scurt, Boswellia are o moleculă de formă asemănătoare cortizolului și posedă efecte antiinflamatorii comparabile cu ale fenilbutazonei. Extractul de Boswellia prelungeşte timpul de înjumătăţire tisulară a glucozamino-glicanilor, iar în combinație cu curcuminoidele manifestă un efect sinergic de reducere a evoluţiei fazelor inflamaţiei.

Compusul specific descoperit de oamenii de știință ca având efect de reducere a durerii este numit AKBA. Pentru mulți adulți afectați de durere cronică, compușii din extractele de Boswellia sunt studiați extensiv și demonstrează managementul eficient al durerii, fără efecte secundare. Cercetările recente au arătat că acțiunile antiinflamatorii ale rășinei de Boswelia pot depăși chiar tratamentul medicamentos, având un spectru mai larg de acțiuni care influențează o gamă mult mai largă de inflamații și fiind mult mai sigură (lifeextension.com/magazine/2014/12/boswellia-new-studies-show-effective-pain-relief/page-01 ).

Mai mult decât calmarea durerilor

Într-un studiu recent, 30 de pacienți cu osteoartrită la genunchi au primit fie un extract de Boswellia, fie un placebo. După opt săptămâni, pacienții care au primit Boswelia au constatat o scădere a durerilor de genunchi, creșterea în flexie a genunchiului, iar nivelul de umflare a genunchiului a scăzut. Într-un alt studiu pe pacienți cu osteoartrită la genunchi, un extract de Boswelia îmbogățit cu AKBA a fost demonstrat ca producând îmbunătățiri semnificative atât clinic, cât și statistic, pacienții sesizând rezultate în aproximativ șapte zile de la consumarea suplimentului. Acest studiu este deosebit de încurajator deoarece cercetătorii au stabilit că tratamentul face mai mult decât să calmeze simptomele, îmbunătățind condițiile articulațiilor aflate în dificultate.

Menținerea unei diete sănătoase și bogate în vitamine și minerale asigură articulațiilor accesul la resursele de care au nevoie pentru a rămâne în formă. Adăugarea unui supliment de Boswellia reprezintă un plus pentru menținerea sănătății și flexibilității articulațiilor, beneficiile acestei rășini continuând să fie demonstrate. Extractele rășinoase de Boswellia au fost utilizate în mod tradițional în medicina populară timp de secole pentru a trata diferite boli cronice inflamatorii. Pe lângă beneficiile deja menționate, Boswellia ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și scăderea colesterolului, are efect bun asupra ficatului și vezicii biliare, este tonică pentru creier, elimină toxinele din organism și crește puterea de concentrare.

ArtroHelp Forte pune în valoare beneficiile Boswellia serrata

artrohelp-fortePe lângă colagenul hidrolizat de tip I și II, glucozamină, condroitină, magneziu marin, antioxidanți și enzime, cel mai avansat produs pentru articulații de la Zenyth – ArtroHelp Forte – conține și un complex antiinflamator, format din Harpagophytum (Gheara diavolului) și Boswellia serrata. Boswellia serrata, supranumită „tămâia indiană“, se spune că ar fi fost unul dintre darurile aduse de magi Pruncului Iisus, ceea ce indică valoarea pe care planta o avea pentru cei din vechime. Medicina alopată europeană a descoperit destul de târziu această plantă, dar cu toate acestea i-au fost dedicate numeroase cercetări. Acizii boswellici sunt dificil de produs pe cale sintetică, astfel încât Boswellia este cea mai bună sursă pentru aceste substanțe cu rol antiinflamator. Există numeroase dovezi științifice despre efectele antiinflamatoare puternice ale acestei plante. Din acest motiv a fost inclusă ca adjuvant în ameliorarea inflamației și a durerilor în afecțiuni precum osteoartrita, poliartrita reumatoidă, bursita, tendinita și alte probleme inflamatorii ale sistemului articular.
Suplimentul alimentar 100% natural ArtroHelp Forte conține 300 mg de Boswellia serrata în fiecare 10 grame de produs (2 plicuri), alcătuind împreună cu Harpagophytum (1200 mg/2 plicuri) un complex antiinflamator natural extrem de eficient. Încearcă produsul inovator pentru articulații de la Zenyth și lasă natura să își dovedească cele mai bune calități terapeutice! Alege ArtroHelp Forte și ai grijă de articulațiile tale în cel mai eficient mod natural!

,
Articolul anterior
Coenzima Q10: Vitamina care îţi protejează inima
Articolul următor
Cei 4 nutrienți magnifici care susțin energia inimii

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.