Vitamina C și protecţia cardiovasculară

Doza zilnică recomandată de vitamina C este stabilită la mai puţin de jumătate din necesar, potrivit unui studiu recent realizat. Problema porneşte de la faptul că experţii medicali evaluează acest nutrient natural ca pe un medicament şi ajung astfel la concluzii incorecte.

Cercetătorii susţin într-un articol publicat în Food Science and Nutrition că există dovezi convingătoare care duc la concluzia că doza zilnică recomandată de vitamina C ar trebui crescută la 200 mg pe zi de la 75 mg pentru femei şi 90 mg pentru bărbaţi. Nivelul de vitamina C recomandat în prezent este suficient pentru a preveni apariţia scorbutului, însă cercetări recente arată că o cantitate mai mare de vitamina C poate avea efecte benefice semnificative asupra sănătăţii, fără efecte secundare.

Prof. Dr. Balz Frei de la Institutul Linus Pauling al Universităţii de Stat din Oregon şi unul dintre experţii în ceea ce priveşte rolurile vitaminei C susţine că deficitul de vitamina C este încă o problemă globală şi este de părere că, în cantităţi mari, această vitamină poate ajuta la prevenirea bolilor cronice. Specialistul crede că modul în care se fac studiile pe micronutrienţi, adică folosind aceleaşi protocoale ca în cazul medicamentelor de sinteză, este greşit. Utilizând aceleaşi metode, este aproape sigur că în urma testelor nu se vor obţine rezultate care să arate efectele benefice pe care aceşti nutrienţi le au.

Medicamentele de sinteză trebuie testate pentru eficienţă şi siguranţă, dar în cazul nutrienţilor prezenţi în mod normal în organism şi necesari bunei desfăşurări a proceselor metabolice, această abordare este greşită. Unele beneficii ale micronutrienţilor, printre care şi reducerea riscului apariţiei bolilor cronice, apar după mulţi ani de consum optim, iar acest lucru nu poate fi demonstrat în urma unui studiu clinic de scurtă durată.

Vitamina C previne instalarea bolilor cronice

Mai multe studii farmacocinetice, de laborator şi demografice sugerează că dozele mai mari decât necesarul zilnic de vitamina C ar putea ajuta la prevenirea apariţiei afecţiunilor cronice – boli de inimă, atac vascular cerebral, cancer – şi a dezechilibrelor care duc la instalarea lor – hipertensiune arterială, inflamaţie cronică, ateroscleroză, răspuns imunitar deficitar. Bolile cronice se fac vinovate în prezent de cel mai mare număr de decese în ţările dezvoltate.

• O analiză a 29 de studii realizate pe subiecţi umani a arătat că suplimentarea dietei cu 500 mg de vitamina C reduce semnificativ tensiunea arterială (sistolică şi diastolică). Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare şi atacul vascular cerebral şi provoacă anual în SUA moartea a 400.000 de persoane.
• Un studiu european pe 20.000 de persoane (femei şi bărbaţi) a concluzionat că mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare a fost cu 60% mai redusă la persoanele cu cea mai mare concentraţie de vitamina C în plasmă faţă de cele cu cel mai scăzut nivel de vitamina C.
• Un alt studiu a arătat că bărbaţii cu un nivel redus de vitamina C au un risc cu 62% mai crescut de deces cauzat de cancer pe o perioadă de 12-16 ani, comparativ cu cei care prezintă un nivel ridicat de vitamina C.

Unii critici susţin că aceste rezultate se datorează dietei sănătoase în totalitatea sa, nu nivelului ridicat de vitamina C din organism, însă realizatorii studiului au subliniat faptul că beneficiile sunt legate în special de nivelul plasmatic ridicat de vitamina C şi mai puţin de consumul de fructe şi legume.

Deficitul de vitamina C, periculos pentru organism

Există numeroase studii potrivit cărora doza zilnică de vitamina C ar trebui mărită. O cantitate zilnică de 200 mg de vitamina C este sigură şi are numeroase efecte benefice asupra sănătăţii. Dieta echilibrată, cu cel puţin cinci porţii de fructe şi legume proaspete pe zi, ar putea asigura această cantitate de vitamina C. Dar, din păcate, acest tip de alimentaţie constituie excepţia, nu norma, iar cifrele atestă acest lucru. Astfel, chiar şi la o doză zilnică recomandată redusă de vitamina C, aşa cum este cazul în prezent, un sfert din populaţia SUA şi Canadei prezintă un deficit moderat de vitamina C. Carenţa severă poate ajunge şi până la 20% în cazul unor grupuri, cum este cazul studenţilor, mai ales din cauza dietei dezechilibrate.

Bine de ştiut!
Chiar şi un deficit minor de vitamina C poate duce la apariţia oboselii, a letargiei şi a unei stări generale de disconfort. Un nivel ridicat de vitamina C întăreşte sistemul imunitar, reduce bolile inflamatorii (ateroscleroza) şi scade tensiunea arterială.

Vitaminele naturale sunt mai uşor de asimilat

[ch_newsletter titlu=”Abonare newsletter” descriere=”Vrei să fii primul informat despre cele mai noi produse Zenyth sau despre promoțiile ColonHelp? “]

Cele mai bune vitamine sunt cele provenite din surse naturale integrale. Pentru suplimentarea dozei zilnice, alege Vitamina C Naturală de la Zenyth, din fructe de pădure, miere şi propolis. Fructele de pădure nu au doar un conţinut ridicat de vitamina C, ci şi de antocianidine şi flavonoizi, care cresc biodisponibilitatea produsului. Vitamina C Naturală conţine fructe uscate prin liofilizare, proces care păstrează calităţile fructelor proaspete. Concentraţia de principii active este de 5-6 ori mai mare în fructele liofilizate.

Folosirea fructelor integrale, neprelucrate, asigură atât păstrarea și utilizarea complexului de vitamina C în forma sa naturală, cât și a tuturor compușilor nutritivi benefici din fructe (fibre, polifenoli, antocianidine, taninuri, carotenoide, minerale etc.). Acest lucru permite atât potențarea efectului produsului, cât și o absorbţie mai bună a vitaminei C.

Pentru sănătatea ta şi a celor dragi, alege Vitamina C Naturală!

Articolul precedent
Probioticele în terapia durerii cronice
Articolul următor
Probioticele scad riscul de AVC și ateroscleroză

Related Posts

Nu sunt rezultate

3 comentarii. Comentariu nou

  • Buna ziua!Cunosc de foarte multa vreme beneficile Vitaminei C si o si flosesc de la diferite firme, am incercat mai multe. De curand am incercat si produsul dumneavoastra si sunt foarte multumita mai ales de procedeul prin care este obtinuta Vitamina C(liofilizare).

    Răspunde
  • Cei ce au tratament cu Prestarium 50 mg pot lua vitamina C din farmacie, la recomandarea farmacistului?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu
-