Shiitake, ciuperca parfumată, luptă cu cancerul

Shiitake, numite și ciupercile de stejar, sunt ciuperci comestibile de culoare maronie, originare din Japonia, China și Coreea. Acestea sunt cultivate de peste o mie de ani și sunt încă populare în Asia Estică de astăzi, fie proaspete, fie uscate. La fel ca și ciuperca Maitake, care are un profil nutrițional similar, Shiitake este frecvent utilizată în medicina tradițională chineză datorită proprietăților sale curative. Deși sunt mai puțin populare în Vest decât în Est, ciupercile Shiitake sunt totuși prețuite în America de Nord și Europa datorită gustului, texturii și a valorii nutriționale.

Shiitake are proprietăți imunostimulatoare și de luptă împotriva cancerului

Conform Sloan-Kettering Cancer Center, ciupercile Shiitake conțin un compus activ numit lentinan (o formă de betaglucan), care stimulează sistemul imunitar și activează celulele și proteinele care pot inhiba cancerul. Un studiu din anul 2011, efectuat de Universitatea chineză din Hong Kong, a constatat că Shiitake reprezintă o sursă bună de antioxidanți, cum ar fi seleniul, care pot contracara efectele radicalilor liberi, o cauză a cancerului.

Shiitake reduce nivelul colesterolului

Cercetătorii de la Lulea University of Technology din Suedia au descoperit că un compus din ciupercile Shiitake are capacitatea de a reduce colesterolul. Un alt studiu de la Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine din Japonia a arătat că șobolanii care au consumat Shiitake și Maitake au eliminat colesterolul prin intermediul procesului de excreție.

Shiitake previne tromboza

Ciupercile Shiitake sunt bogate într-un compus natural care previne agregarea trombocitelor, fiind excelente și în prevenirea cheagurilor de sânge coagulat care inhibă fluxul de sânge.

Shiitake are proprietăți de pierdere în greutate

O porție de 100 de grame de ciuperci Shiitake preparate conține 56 de calorii, 2 grame de fibre dietetice și nu conține grăsime. Acest lucru, alături de indicele glicemic scăzut, face din Shiitake alimentul perfect într-o cură de slăbire. Totuși, încearcă să nu consumi această ciupercă în cantități foarte mari pentru că poate provoca diaree și balonare.

Ciupercile Shiitake sunt bogate în cupru

O sută de grame de Shiitake conțin și 0,9 miligrame de cupru, adică 45% din aportul zilnic recomandat unui adult. Această cantitate este neobișnuit de mare chiar și pentru o ciupercă și face din Shiitake una dintre cele mai bune surse de cupru din plante. Cuprul este un mineral esențial care lucrează în sinergie cu fierul (un alt mineral care se regăsește în Shiitake) pentru a forma hemoglobina în celulele roșii din sânge care, la rândul lor, transportă oxigenul de la plămâni la celulele corpului. Un deficit de cupru poate duce la anemie, defecte ale pielii, albirea părului și chiar osteoporoză. Aceeași cantitate de ciuperci Shiitake conține 1,6 grame de proteine (3% din necesarul zilnic), diferite cantități de vitamine B, dar și mangan, zinc, potasiu, fosfor și magneziu, toate acționând în tandem pentru a sprijini procesele naturale ale organismului.

    Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21815423
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17256958
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11520942
  • whfoods.com/genpage.php?dbid=122&tname=foodspice
Articolul precedent
Detoxifierea de primăvară: Drumul spre starea ta de bine
Articolul următor
Cum te poți îngrășa din cauza florei intestinale?

Related Posts

Nu sunt rezultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu