Ciuperca Shiitake, pentru o inimă sănătoasă

Ciuperca Shiitake se numără printre reginele ciupercilor și este una dintre speciile cel mai intens studiate pentru efectele lor terapeutice. Utilizarea alimentară și terapeutică a acesteia în China are o tradiție de mii de ani, iar de la jumătatea secolului XX și lumea occidentală a descoperit de asemenea și a studiat virtuțile acestei ciuperci.

În Asia, ciupercile Shiitake sunt considerate un simbol al longevității.

Din punctul de vedere al conținutului de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți, ciuperca Shiitake este unică în rândul alimentelor vegetale. Iată câteva din motive:

  • Este o sursă foarte bună de fier, cu biodisponibilitate ridicată, ceea ce o recomandă în mod special vegetarienilor, care se pot confrunta cu carențe de fier.
  • Conține cupru important pentru sănătatea inimii.
  • Este sursă bună de seleniu, mineral implicat în buna funcționare a sistemului imunitar.
  • Tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, toate acestea se regăsesc în Shiitake.
  • Este sursă de fibre alimentare. Fibrele sunt indispensabile bunei funcționări a tractului digestiv și sunt de asemenea implicate în reglarea nivelului colesteorlului și al glicemiei.

Shiitake pentru scăderea colesterolului

Lumea științifică recunoaște la unison efectele cardioprotectoare ale acestei ciuperci:

  •  Shiitake conține eritadenină, o substanță cu acțiune de scădere a colesterolului. Eritadenina stimulează eliminarea pe cale fecală a colesterolului intestinal.
  • Shiitake este un antioxidant extraordinar – reduce nivelul radicalilor liberi, care agresează celulele țesutului cardiac și pe cele ale vaselor de sânge.

Imunitate mai puternică datorită Shiitake

Studiile au arătat că Shiitake are acțiune reglatoare asupra sistemului imunitar, contribuind în anumite condiții la activarea sau la inhibarea unor celule și substanțe implicate în protecția imunitară.

Shiitake susține sistemul imunitar prin mai multe substanțe active:

  • Polizaharidul lentinan are efecte imunostimulatoare, prin activarea unor celule cu rol imunitar, precum macrofagele și celulele T. Conform unor studii, acest polizaharid are, de asemenea, rol de inhibare a dezvoltării celulelor tumorale (în special în cancerul de colon și în cel de ficat).
  • Seleniul și zincul, antioxidanți puternici, sunt implicați în numeroase procese care asigură protecția organismului atât față de infecții, cât și față de dezvoltarea celulelor tumorale.
  • Proteinele din Shiitake au rol antifungic și antiviral, iar micelii acestei ciuperci au efecte protectoare și antiinflamatoare la nivelul ficatului.

Rezultate promițătoare au apărut și în urma mai multor studii asupra efectelor anticancerigene ale acestei ciuperci, datorate, se pare, activării celulelor macrofage. Chiar și American Cancer Society recunoaște potențialul antitumoral al consumului de Shiitake.

Shiitake pentru protecție antioxidantă

Știați că Shiitake conține antioxidanți cu acțiune detoxifiantă care inhibă efectele toxice ale aflatoxinelor, micotoxine ale unor mucegaiuri?

Shiitake este unul dintre cele mai bogate alimente în ergotioneină, un antioxidant puternic. Datorită proprietăților antioxidante, studii recente au arătat că Shiitake sporește protecția cardiovasculară a organismului, diminuând astfel riscul aterosclerozei (știut fiind faptul că stresul oxidativ este unul din principalii factori favorizanți pentru formarea plăcii ateromatoase).

În medicina chinezească modernă Shiitake este unul dintre cele mai populare alimente funcționale (care au efecte benefice particulare asupra organismului).

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile ciupercii Shiitake, poți încerca produsul Bio Shiitake de la Zenyth! Află aici detalii despre produs!

, , ,
Articolul precedent
Cură de alcalinizare după Paști
Articolul următor
Acerola, fructul care alungă răcelile

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu
-