Care este legătura dintre depresie, anxietate și flora intestinală?

Bun găsit! Ai emoții înaintea unui eveniment important și senzația de „fluturi în stomac“? Te ia durerea de stomac doar când te gândești la o întâlnire? Imaginează-ți că intestinul poate să transmită informații către creier și să influențeze activitatea acestuia. Studii de ultimă oră accentuează rolul intestinului în sănătatea mentală, pentru că o floră intestinală dezechilibrată devine sursă majoră de toxicitate pentru creier.

Flora intestinală dezechilibrată produce diverse toxine, care apoi trec dincolo de bariera intestinală permeabilă și ajung în creier. Stările depresive, anxietatea,  de exemplu, se asociază cu inflamație cronică, stres oxidativ și microbiom intestinal dezechilibrat. Odată ce inflamația este activă, ea se autoîntreține. În încercarea de a apăra organismul, sistemul imunitar, aflat în proporție de 70% la nivelul intestinului, produce citokine inflamatorii care se deplasează în tot corpul. În creier, inflamația blochează secreția de serotonină, neurotransmițător responsabil cu starea de bine. Or, nivelul scăzut de serotonină se corelează cu simptome specifice tulburărilor de anxietate și depresie: oboseală cronică, tulburări de somn, pierderea interesului pentru activități sociale, lipsa poftei de mâncare, dificultăți de concentrare și altele.

Una dintre soluțiile propuse de specialiștii în medicină funcțională pentru aceste cazuri sunt probioticele, fie că vorbim despre alimente fermentate (iaurt, kefir, murături), fie că vorbim despre suplimentele cu probiotice. Potrivit studiilor, suplimentele cu probiotice sunt capabile să producă substanțe neuroactive, cum ar fi serotonina. Astfel, probiotice din clasa Bifidobacterium și Lactobacillus au adus beneficii în ameliorarea simptomelor depresiei, anxietății și sindromului de oboseală cronică.

Vrei un supliment cu probiotice de calitate? Încearcă Colobiotic de la Zenyth, supliment simbiotic de ultimă generație, cu 8 tulpini probiotice și un prebiotic (inulina din rădăcină de cicoare). Colobiotic conține 20 de miliarde de bacterii într-o capsulă și este recomandat pentru refacerea florei intestinale, dar și pentru reglarea tranzitului atât în caz de constipație, cât și în caz de diaree. Pentru mai multe informații despre Colobiotic vă așteptăm pe site-ul nostru zenyth.ro, Zenyth cu Y. Pe curând!

Articolul precedent
Ce remedii ne ajută în caz de hipo sau hiperaciditate?
Articolul următor
Ganoderma, ciuperca nemuririi

Related Posts

Nu sunt rezultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu