Acasă Aşa îţi păstrezi silueta de Sărbători!

Aşa îţi păstrezi silueta de Sărbători!

Cu toate că luna decembrie este unul dintre cele mai aşteptate momente ale anului pentru bucuriile şi festinurile aduse, dacă este să ne gândim la menţinerea siluetei, acest lucru constituie principalul neajuns al acestor sărbători. Alimentele consumate în această perioadă – deşi gustoase – sunt de netrecut în lista zilnică a unei diete sănătoase. Tentaţia este mare, însă efectele pe termen lung sunt demne de luat în seamă. Repercusiunile asupra siluetei sunt doar o mică parte a acestor efecte negative, demne de luat în seamă sunt afecţiunile de natură digestivă, principalii factori ai supraaglomerării secţiilor de medicină de urgenţă în această perioadă.

Anturajul este cel mai eficient mijloc de stimulare nu numai a voii bune, ci şi a chefului de a mânca şi a bea. Sociabilitatea fiecăruia se manifestă de multe ori în faţa unei mese încărcate, care ne bucură simţurile, dar întristează multe dintre organele noastre interne. Şi pentru că organele noastre nu pot vorbi, atunci îşi exprimă opiniile în modul lor specific: tulburări gastro-intestinale, migrene etc. Astfel încât, deşi vine Sărbătoarea Crăciunului, trebuie să rămâi prieten cu stomacul tău.

Crăciunul pune la grea încercare silueta!

O butadă medicală cu o orientare mult prea tolerantă spune că fiecare bolnav are dreptul la un Paşte şi la un Crăciun. Viaţa cotidiană cunoaşte însă intermitent momente festive, prilejuite de anumite aniversări sau sărbători cu caracter individual sau colectiv. Din punctul de vedere al sărbătorilor religioase, românii evoluează între două mari evenimente creştine Crăciunul şi Paştele. Pentru că sunt precedate de o perioadă de post, aceste două sărbători pun deseori la grea încercare aparatul digestiv, începând cu stomacul şi terminând cu intestinul gros, nefiind scutite însă nici ficatul, vezica biliară sau pancreasul. La grea încercare este pusă și silueta!
Deşi cu siguranţă avem o listă de alimente imbatabile din punctul de vedere al nutrienţilor şi proprietăţilor curative, este imposibil să găsim în meniul de Crăciun doar broccoli, varză chinezească, ţelină, ciuperci sau anghinare. În această perioadă este esenţial să ştii ce să alegi din mâncărurile tradiţionale, dar mai ales când şi cât. Secretul menţinerii siluetei nu este privarea de tot ceea ce este bun din meniul de sărbători, ci atenţia la tot ceea ce consumi.

 

Cum să ai un meniu sănătos de sărbători

Totul începe o dată cu pregătirea mâncărurilor tradiţionale. Pentru un meniu cât mai sănătos ţine cont de trei principii:

– Alege ingredientele corect: încearcă să alegi alimente cât mai puţin procesate, foloseşte cât mai multe vegetale pe care le poţi asocia conform propriilor gusturi, foloseşte ca sursă de zahăr fructele (în special cele uscate, deshidratate – atenţie la cele confiate care sunt bogate în zaharuri şi arome), foloseşte cât mai puţine grăsimi şi cu preponderenţă pe cele vegetale (ulei de măsline sau de floarea-soarelui în loc de untură sau unt). Pentru ornat este de preferat să foloseşti seminţe, alune, migdale sau nuci, în defavoarea topping-urilor bogate în glucide și grăsimi. Friptura poate ieşi gustoasă şi dietetică dacă foloseşti carne de vită sau curcan, iar sarmalele nu vor deveni o adevărată bombă calorică dacă nu vei folosi grăsimi animale, ci le vei fierbe în apă şi suc de roşii. Garnitura pentru friptură poate consta într-un delicios sote de legume în locul cartofilor (evitând astfel şi combinaţia carne-cartofi, o adevărată piatră de moară pentru digestia ta!), iar piftia poate ieşi deosebit de delicioasă şi aspectuoasă folosind carne de curcan. Atunci când pregăteşti un sos pentru aperitive ai grijă la ingredientele folosite: un sos de brânză este foarte gustos, însă conţine în medie peste 300 kcal.

– Ține mărimea porţiilor sub control: mulţi nutriţionişti susţin că de sărbători poţi mânca orice fără să te îngraşi dacă mănânci cu moderaţie. Un sfat util pentru cazul în care mergi in vizită şi nu poţi refuza să stai la masă este ca jumatate din farfurie să o umpli cu legume, un sfert cu proteine şi un sfert cu o singură sursă de glucide. De asemenea, înainte de a merge la un eveniment poţi lua o mică gustare sănătoasă acasă pentru a păcăli senzaţia de foame în faţa platourilor ademenitoare. Dacă lucrezi într-un colectiv, ştii bine că în perioada sărbătorilor, colegii vin cu tot felul de tentaţii la pachet. Pentru a le evita îţi poţi prepara de acasă o gustare dietetică. Porţia de prăjituri poate fi completată de un fruct proaspăt, foarte eficiente pentru digestie şi siluetă fiind papaya, ananas, mandarinele, portocalele. Totodată, fibrele conţinute din abundenţă de către fructe vor ajuta la metabolizarea şi eliberarea mai lentă a carbohidraţilor.

– Nu alege cantitatea, ci calitatea: atunci când pregăteşti ceva, alege să faci porţii mai mici cu ingrediente mai bune. Dacă mergi în vizită, alege o gustare care să te atragă estetic, iar dacă nu îţi place, nu te chinui să termini totuși porţia alegându-te cu o încărcătură calorică inutilă.

Urmând aceste principii îţi vei menţine silueta şi vei contribui şi la menţinerea siluetei invitaţilor tăi. Mai mult decât atât, vei descoperi că mâncarea sănătoasă poate fi gustoasă, aspectuoasă şi poate reprezenta cu succes un meniu pentru mesele de sărbători.

Pentru o masă sănătoasă de sărbători ar trebui să începi acest exerciţiu cu câteva săptămâni înainte. Ca să îţi poţi forma un obicei, este nevoie de o perioadă de practică de 2-3 săptămâni şi dacă ai reuşit să ţii post, acest lucru va fi cu atât mai uşor. Atunci când alimentaţia sănătoasă „îţi va intra pe sub piele“ vei alege automat din meniu doar alimentele sănătoase şi tentaţiile ţi se vor părea mult mai uşor de trecut.

Stop „ciugulelilor” dintre mese!

Un alt obicei sănătos este să eviţi să „ciuguleşti” ceva între mese. Ideal ar fi să ai trei mese principale şi două gustări. Pentru a evita să ţi se facă foame, între mese nu lăsa un interval mai mare de 4 ore. Având trei mese principale este mult mai uşor să ţii evidenţa caloriilor. Dacă în schimb ţi-ai format un orar cu 5-6 mese zilnice, îţi va fi foarte greu să supraveghezi necesarul caloric. Un mic secret de accelerare a arderilor este ca înainte cu 30 de minute de masă să bei un ceai verde (sau un ceai SilhouetteHelp care conţine şi inozitol pentru intensificarea arderilor) sau un aliment bogat în fibre (poţi lua o măsură de ColonHelp). Fibrele îţi vor asigura senzaţia de saţietate şi vei consuma o cantitate mai mică de alimente la masa respectivă. În plus, fibrele te ajută să elimini mai eficient grăsimile consumate.

Dacă ai îndoieli cu privire la totalul caloriilor din meniu, apelează la un calculator de calorii. Poţi găsi nenumărate tabele de calorii pe internet şi astfel să îţi stabileşti în deplină cunoştinţă de cauză ce şi cât mănânci. Nu cântări alimentele din ochi pentru că vei fi subiectivă şi subiectivitatea este înşelătoare. Studiile arată că atunci când apreciem caloric o mâncare bazându-ne pe experienţa noastră, subestimăm caloriile în medie cu 50%. Dacă ne referim la un măr, în acest caz diferenţa ar fi infimă. Dacă ne referim la o prăjitură, diferenţa poate consta în 300-400 kcal. Dacă în cazurilor alimentelor solide corpul percepe cât de cât încărcătura calorică, în cazul lichidelor te poţi înşela foarte uşor. Astfel poţi consuma foarte uşor 300-400 kcal fără să primeşti vreun semnal de alarmă din partea organismului. Trebuie menţionat că 1 g de alcool furnizează 7 calorii. Dacă te gândeşti că nu reprezintă un aport prea mare, gândeşte-te că 1 g de proteine furnizează 4 calorii şi 1 g de grăsimi 9 calorii. Cea mai bună şi dietetică soluţie o reprezintă apa plată. Poţi consuma de asemenea o limonadă neîndulcită sau un fresh de fructe. Varianta şi mai sănătoasă a fresh-ului o reprezintă smoothie, acesta păstrând şi fibrele din fruct.

Creşte activitatea fizică

Dacă eşti tentată să crezi că sărbătorile de iarnă înseamnă doar lenevit la gura sobei, trebuie să uiţi acest principiu. Să creşti activitatea fizică înseamnă să stai în picioare în loc să stai pe scaun, să urci pe scări în loc să iei liftul, să mergi pe jos o staţie în loc să iei autobuzul. Atunci când eşti la plimbare grăbeşte pasul pentru a activa circulaţia sanguină. Pentru a slăbi ai nevoie de 60 minute de mişcare zilnică, iar pentru a te menţine de 30 minute. Pentru a slăbi un kilogram pe săptămână trebuie să reduci 500 kcal din dieta zilnică şi să practici sportul.

Atenţie! A slăbi mai mult de 4-5 kilograme pe lună poate fi periculos pentru sănătate. Pot apărea tulburări metabolice şi chiar aşa-numitul efect yo-yo: kilogramele pierdute rapid se vor pune la loc imediat ce ai renunţat la cură. Cu SilhouetteHelp şi ColonHelp poţi slăbi sănătos 3-4 kilograme pe lună, fără să te înfometezi şi fără să îţi dereglezi metabolismul.

De acum nu mai ai nici un motiv pentru a nu te menţine în formă şi de Sărbători. Încearcă pachetul pentru slăbire sănătoasă ColonHelp + SilhouetteHelp şi după o cură completă de 3 trei luni vei observa cu siguranţă rezultatele!

Activități în aer liber, Dietă echilibrată, Exerciții pentru sănătate, Rețete sănătoase, Sport și mișcare fizică, Stare de bine
Articolul anterior
Cum revii în formă după sărbători
Articolul următor
Dieta diabeticului, exerciţiul fizic şi ColonHelp

Related Posts

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.