Acasă Colagenul te scapă de problemele articulare

Colagenul te scapă de problemele articulare

Organizația Mondială a Sănătății consideră degenerarea cronică a articulațiilor ca fiind una dintre bolile care afectează cel mai mult calitatea vieții, 80% dintre cei afectați având limitări în mișcare, iar 25% neputând să-și desfășoare activitățile cotidiene. Când vine vorba despre artrită și dureri articulare, nu trebuie să permiți ca simptomele să se înrăutățească. Problemele articulare pot cauza dureri chinuitoare care să interfereze cu activitățile zilnice, având capacitatea să le influențeze în mod semnificativ. Din fericire, colagenul poate avea un aport extrem de important în combaterea durerilor articulare și a restabilirii elasticității articulațiilor.

Colagenul este o proteină grea, insolubilă și fibroasă, care formează o treime din proteinele corpului uman, fiind considerată, de asemenea, cea mai abundentă proteină ce se întâlnește la mamifere. Această proteină se găsește în toate țesuturile musculare netede, vasele de sânge ale tractului digestiv, inimă, vezică biliară, rinichi și vezică urinară. Colagenul este chiar componentă esențială a părului și a unghiilor. În stratul de mijloc al pielii (derma), colagenul ajută la formarea unei rețele fibroase, pe care se pot dezvolta noi celule. De asemenea, unele tipuri de colagen funcționează ca protecție pentru organele delicate din corp, cum ar fi rinichii. Totodată, colagenul este o proteină formată din aminoacizi, care sunt la rândul lor construiți din carbon, oxigen și hidrogen. Colagenul conține anumiți aminoacizi specifici, cum ar fi glicina, prolina, hidroxiprolina și arginina. În natură, colagenul se găsește exclusiv la animale, în special în carne și țesuturile conjunctive ale mamiferelor.

Tipurile de colagen

Colagenul de tip I se găsește în tot corpul uman, cu excepția țesuturilor cartilaginoase. Face parte din structura pielii, a tendoanelor, a vaselor de sânge și este componenta principală a oaselor. De asemenea, este sintetizat ca răspuns la o leziune și în noduli în cazul bolilor fibroase.

Colagenul de tip II este componenta principală a cartilajului. De asemenea, se găsește și în cornee și umoarea vitroasă, acestea fiind formate din două sau mai multe tipuri de colagen.
Colagenul de tip III se găsește în pereții arterelor și ai altor organe tubulare și de obicei există în aceeași ramificație a fibrei cu colagenul de tip I.

Colagenul de tip IV se regăsește în membrana celulară de bază.
Colagenul de tip V și colagenul de tip XI sunt componente minore ale țesuturilor și apar ca fibre împreună cu colagenul de tip I și de tip II. Tipul V de colagen formează suprafețele de celule, păr și placentă.

Rolul colagenului

Ca parte a țesutului conjunctiv, colagenul ajută la fermitatea pielii, suplețea și reînnoirea permanentă a celulelor pielii. Ligamentele sunt un alt tip de țesut conjunctiv, ce face legătura dintre două oase și ține articulațiile împreună. Tendoanele sunt similare, dar conțin un tip diferit de țesut, prin intermediul căruia se atașează mușchii de oase. Toate aceste țesuturi, oase, ligamente, tendoane și mușchi scheletici în sine sunt alcătuite din proteine, una dintre cele mai importante proteine fiind colagenul.

Producția de colagen scade în mod natural după vârsta de 40 de ani (și mai accentuat după 60 de ani), având loc reducerea integrității structurale a pielii, formarea ridurilor și slăbirea cartilajului în articulații. Colagenul este utilizat pentru a restabili elasticitatea articulațiilor, acesta demonstrându-și eficacitatea și în cazul durerilor articulare și al artritei.

Cercetări științifice despre colagen

În 1998, cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center au studiat efectele a patru doze de colagen tip II pe cei 274 participanți la studiu. Dozele utilizate au fost 20, 100, 500 sau 2500 mg/zi pentru un total de 24 de săptămâni. La finalul studiului, chiar și pacienții din grupul cu doza mai scăzută au arătat o reducere a rigidității și durerii cu 30%.
În anul 2002, Universitatea de Medicină Creighton a realizat un studiu pe un număr de cinci femei cu vârste cuprinse între 58 și 78 de ani care sufereau de poliartrită reumatoidă. Această boală este de obicei o tulburare autoimună, în care organismul stimulează inutil sistemul imunitar, ceea ce conduce la durere excesivă și inflamație. Studiul a constatat că suplimentarea cu colagen de tip II a fost în măsură să crească toleranța sistemului imunitar, conducând la reducerea inflamației și a durerilor articulare. La sfârșitul perioadei de probă de 42 de zile, femeile au arătat dureri articulare semnificativ mai mici și umflături mai reduse decât la începutul studiului.
Studiul clinic realizat de Moskowitz a fost efectuat pe diferite persoane pentru o perioadă cuprinsă între 30 și 90 de zile și a demonstrat un efect pozitiv asupra confortului genunchilor cu o doză de 10 g de colagen pe zi. Efectul a fost chiar mai pronunțat la pacienții care suferă simptome mai severe.
Un alt studiu mai recent a evaluat eficiența colagenului într-un studiu randomizat, dublu-orb, în care 250 de subiecți cu osteoartrită primară a genunchilor au primit 10 g de colagen în fiecare zi. Rezultatele au arătat o îmbunătățire semnificativă în confortul genunchilor și din nou subiecții cu o deteriorare mai mare au beneficiat mai mult.

Ce este colagenul hidrolizat?

Colagenul hidrolizat este colagen obținut din oase de bovine și cartilaj prin hidrolizare, procedură prin care colagenul este spart în molecule mai mici pentru a fi asimilat mai ușor. Acest proces are ca rezultat aminoacizi intacți și mici, nedeteriorați. Colagenul hidrolizat a fost folosit pentru gătit încă de acum 100 de ani, cunoscându-i-se și efectele de fortificare a părului. Colagenul hidrolizat conține 20 de aminoacizi diferiți, inclusiv 8 din cei 9 aminoacizi esențiali. Aminoacizii esențiali nu pot fi creați de organismul uman, ceea ce înseamnă că singura modalitate prin care corpul nostru îi poate dobândi este prin ingerare.

Ca supliment, colagenul hidrolizat exercită un efect anabolic asupra țesutului cartilaginos, iar administrarea sa apare ca benefică la pacienții cu osteoartrită. În cadrul unei cercetări, 147 de subiecți (72 de bărbați și 75 de femei) au fost repartizați aleatoriu în două grupuri: un grup a primit 25 de ml dintr-o soluție care conținea 10 g de colagen hidrolizat, iar celălalt grup a primit un placebo conținând 25 ml de xantan. Parametrul principal de eficacitate a fost modificarea baremelor analogice vizuale față de valoarea inițială în timpul fazei de studiu, date referitoare la durere, mobilitate și inflamație. Acest studiu clinic a avut durata de 24 de săptămâni și a arătat îmbunătățirea durerilor articulare la sportivii care au fost tratați cu suplimente de colagen hidrolizat. Studiul sugerează că sportivii care consumă colagen hidrolizat și-au redus parametrii cu impact negativ asupra performanțelor sportive.
Prin urmare, nu trebuie să suferiți de dureri articulare pentru simplul fapt că înaintați în vârstă sau pentru că faceți sport. Colagenul poate susține sănătatea osoasă generală, reducerea inflamației, îmbunătățirea structurii pielii. Așadar, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru articulațiile dumneavoastră este să mențineți un aport constant de colagen, indiferent de vârstă.

Știați că?

  • Proteinele reprezintă aproximativ 20% din masa corpului uman, iar colagenul constituie peste 30% din masa proteică a organismului nostru.
  • Există cel puțin 16 tipuri de colagen, dar 80-90% din colagenul uman este de tipurile I, II și III.
  • Fibrele colagenului de tip I sunt mai puternice decât oțelul.
  • Colagenul este regăsit cel mai frecvent în organism la nivelul pielii, oaselor și țesuturilor conjunctive.
  • Cuvântul „colagen” este derivat din grecescul „kolla”, care înseamnă „a lipi”.
  • Colagenul conferă rezistență pielii și joacă un rol important în înlocuirea celulelor moarte ale pielii.
  • Producerea de colagen scade o dată cu înaintarea în vârstă (ca parte a procesului de îmbătrânire intrinsecă) și se reduce în cazul expunerii la lumina ultravioletă și a altor factori de mediu (îmbătrânire extrinsecă).
  • Colagenul din produsele farmaceutice poate fi derivat din surse umane, bovine, porcine și ovine.
  • Produsele cosmetice, cum ar fi loțiunile revitalizante care pretind să crească nivelul de colagen, sunt prea puțin capabile să facă acest lucru deoarece moleculele de colagen sunt prea mari pentru a putea fi absorbite prin piele.
  • Producția de colagen poate fi stimulată prin utilizarea terapiei cu laser.
  • Factorii controlabili care distrug producția de colagen includ lumina soarelui, fumatul și consumul ridicat de zahăr.

ArtroHelp Forte – Formula optimă cu colagen și nutrienți pentru articulațiile tale

După cum am văzut, colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și o componentă esențială a pielii, oaselor, cartilajelor, a vaselor de sânge și a numeroase alte țesuturi. Este un element indispensabil pentru sănătatea sistemului osteo-articular, a pielii, a dinților și gingiilor, dar și în procesul de vindecare a rănilor interne și externe. Colagenul de tip II este cea mai frecventă formă de colagen din organism, fiind prezent în mod special în cartilajele articulare.
Produsul ArtroHelp Forte de la Zenyth conține colagen hidrolizat de tip I și II, cu biodisponibilitate ridicată. Asimilarea colagenului din ArtroHelp Forte este stimulată de cele două enzime introduse în produs: papaina și bromelaina. ArtroHelp Forte conține, de asemenea, vitamina C, care pe de o parte îmbunătățește asimilarea colagenului, iar pe de altă parte stimulează sinteza de colagen nou în organism. Zenyth Pharmaceuticals folosește colagen hidrolizat de cea mai bună calitate, iar datorită procesului de hidrolizare, menține același nivel de aminoacizi ca în colagenul original (8 din cei 9 aminoacizi esențiali, aceștia fiind „cărămizile“ din care corpul produce colagen). Numeroase studii au arătat că această formă de colagen are o biodisponibilitate foarte mare, fiind absorbită rapid și transportată prin sânge spre țesuturi.
Alege cea mai avansată formulă pentru îngrijirea articulațiilor de la Zenyth: 10 g ArtroHelp Forte îți furnizează 5 g de colagen de cea mai bună calitate! Cumpără de aici ArtroHelp Forte!

Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12837047
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11071580
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19212858
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18416885
  • essen-nutrition.com/blog/entry/hydrolyzed-collagen-health-benefits
Afecțiuni asociate vârstei, Articulații puternice, Calmarea durerilor, Colagen, Sănătatea articulațiilor, Terapia durerii
Articolul anterior
Maca – rădăcina cu beneficii uimitoare pentru întregul tău organism
Articolul următor
Coenzima Q10: Vitamina care îţi protejează inima

Related Posts

1 comentariu. Leave new

  • Bengtsson Sabina
    11 martie 2018 16:11

    Doresc sa cumpar dela.dvs.acest produs pentru articulatiile mele f.grave
    läs toate datele cerute mai hos.mumtumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.